TEATTERI | Ruskon vanha kansakoulu avaa ovensa mysteerille

Murhamysteeri – Vanhalla kansakoululla -näytelmä saa Ruskolla ensi-iltansa 13. lokakuuta. Kuva: Ruskon Kesäteatteri.
Murhamysteeri – Vanhalla kansakoululla -näytelmä saa Ruskolla ensi-iltansa 13. lokakuuta. Kuva: Ruskon Kesäteatteri.

RUSKO.

Ruskon Kesäteatteri tekee sisäteatteria vanhalla kansakoululla, joka puetaan tummanpuhuvan mysteerin näyttämöksi näin vuoden lopulla.

Murhamysteeri – Vanhalla kansakoululla -näytelmän käsikirjoitus on Noora Nessi Kääriäisen kynästä. Ohjauksesta vastaa Turun seudulla ja Paraisilla sekä muualla saaristossa, kuten Kemiönsaarella ja Raaseporissa, ohjaustöitä pitkään tehnyt Riddo Ridberg. Ruskolle hän ohjaa nyt ensimmästä kertaa.

Käsikirjoitus oli valmis jo vuosi sitten, mutta silloin emme saaneet kaikkien aikatauluja sopimaan yhteen. Ruskon Nuorisoseura oli siinä vaiheessa sen valinnut, kun he kysyivät kiinnostustani lähteä ohjaamaan näytelmää, Ridberg kertoo.

Ridbergin mukaan Ruskon teatteri on pieni ja intiimi, jossa yleisö pääsee varmasti tunnelmaan mukaan.

Näytelmän aikana saa myös nauraa, vaikka aihe onkin vähän vakava. Saimme taitavan ja kokeneen näytteilijäporukan kasaan jo keväällä ja alkusyksyllä tuli muutama lapsi vielä mukaan. Lavalla on mukana yhteensä 13 henkilöä, sekä aikuisia että lapsia. Puheenjohtaja Katri on ollut iso apu ja toiminut jokapaikan höylänä, hän sanoo.

Ruskon kansakoululla on havaittu haamuperäistä ilkivaltaa ja hätiin kutsutaan Haamusiepparit Oy:n asiantuntijat. Professoreiden täytyy selvittää, millainen tragedia koululla on aikoinaan tapahtunut. Alkaa aikamatka 1950-luvun kansakoulun arkeen, joka on pullollaan salaisuuksia, suuria tunteita ja dramaattisia käänteitä.

Murhamysteeri – Vanhalla kansakoululla -näytelmässä pienin kohtauksin ratkaistaan, kuka on murhaaja, kenet on murhattu ja miten.

Esityskausi 13.10.–2.12.2023.

Katariina Mäkinen-Önsoy