Monipuolinen messuohjelma tarjoili ravintoa niin mielelle kuin kehollekin

Messujen laadukas ja monipuolinen ohjelma täytti katsomot, ja Turun Kirjamessujen erityinen kodikas tunnelma sai jälleen kiitosta kävijöiltä.
Messujen laadukas ja monipuolinen ohjelma täytti katsomot, ja Turun Kirjamessujen erityinen kodikas tunnelma sai jälleen kiitosta kävijöiltä. Kuva: Ragip Önsoy.

TURKU.

Turun Messukeskuksessa järjestettiin 29. syyskuuta – 1. lokakuuta Turun Kirjamessut sekä Turun Ruoka- ja Viinimessut. Messukokonaisuus oli menestys: Kävijöitä oli kaikkiaan yli 14 000, missä on jonkin verran kasvua edeltäviin vuosiin. Vuonna 2022 kävijöitä oli noin 13 000 ja vuonna 2021 noin 11 500.

– Tunnelma on ollut katossa. Lukeminen ja kirjallisuus ovat ihmisille selvästi hyvin merkityksellisiä asioita, iloitsee Turun Messukeskuksen toimitusjohtaja Marja Pekkanen.

Turun Kirjamessut tarjosi ohjelmaa seitsemällä eri lavalla. Viikonlopun aikana nähtiin yhteensä noin 300 ohjelmanumeroa ja yli 500 esiintyjää. Esiintymässä oli laaja joukko kotimaisen kirjallisuuden kärkinimiä. Esimerkiksi Satu Rämö, Juha Itkonen, Minna Rytisalo ja Tommi Kinnunen, Elisa Aaltola ja Kjell Westö vetivät katsomoita täyteen.

Messujen poikkitaiteellisena teemana ollut tanssi näkyi ohjelmassa monipuolisesti niin keskusteluissa kuin tanssiesityksinä. Turkulaisen Tanssiteatteri Erin teos Elementit hurmasi messuvieraat sekä lauantaina että sunnuntaina.

Kirja à la Carte -palkinto myönnettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti koko kirjasarjalle.Turun Kirja- ja Ruokamessujen yhteisen palkinnon pokkasi Ann-Christin Antell Turkuun sijoittuvalla Puuvillatehdas-trilogiallaan (Gummerus). Kunniamaininnan sai Anna Pölkin reseptejä ja lukuvinkkejä yhdistelevä teos Kakkuja salaisesta puutarhasta (Avain).

Ruoka- ja Viinimessujen ohjelmalavalla kokkasivat keittiömestarit Petteri Luoto ja Antti Vahtera. Heidän vieraakseen saapui mm. keittiömestari Kari “Kape” Aihinen.

Ravintola-alan oppilaitokset kisasivat messuperjantaina Kokkikisan voitosta, ja voittajaksi kruunattiin Turun ammatti-instituutti. Chaîne des Rôtisseurs Turku ry:n jakama Haarukka-palkinto myönnettiin Minna Kvarnströmille (Trattoria Wiklund) ja Tiina Kalliolle (Sunborn Saga, Ruissalon Kylpylä).

Turun Seutusanomien ja Turun Messukeskuksen yhteistyön ansiosta lehtemme lukijat pääsivät messuille jälleen alennettuun hintaan. Koodilla SEUTUSANOMAT tilattiin netistä 157 lippua Turun Kirjamessuille. Samalla lipulla pääsi myös Ruoka- ja Viinimessujen alueelle.

Turun Kirjamessujen nuorimpia kävijöitä ilahdutti muun muassa Pikkulin laululeikkishow.
Turun Kirjamessujen nuorimpia kävijöitä ilahdutti muun muassa Pikkulin laululeikkishow. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Katariina Mäkinen-Önsoy