Turkulaiskirjailija Marjut Brunila tarjoilee maagista realismia salaseuran matkassa

Marjut Brunilan Immu ja väärä vitonen -teoksessa kuljetaan oikeissa paikoissa, kuten esimerkiksi Turun pääkirjastolla. Mainitaanpa kirjassa myös pääkirjaston sisäpihalla laiduntava keltainen vasikka, Miina Äkkijyrkän Sweet Yellow Melon.
Marjut Brunilan Immu ja väärä vitonen -teoksessa kuljetaan oikeissa paikoissa, kuten esimerkiksi Turun pääkirjastolla. Mainitaanpa kirjassa myös pääkirjaston sisäpihalla laiduntava keltainen vasikka, Miina Äkkijyrkän Sweet Yellow Melon.

Immu ja väärä vitonen tutustuttaa kirjasarjan päähenkilöt, salaseura Klaanin lapset Turun historiaan, melskaaviin kummituksiin ja rahanväärentäjien hämäriin touhuihin.

KIRJALLISUUS.

Todellisia paikkoja ja keksittyjä tilanteita vilisevä Immu-sarja on edennyt kuudenteen osaansa. Turkulaisen kirjailijan Marjut Brunilan mukaan lastenkirjasarjan genreluokittelu ei ole helppoa, mutta maaginen realismi osuu määrittelyistä ehkä lähimmäksi.

– Kirjoissani on aina palanen historiaa, ja uusimmassa teoksessani Immu ja väärä vitonen sukelletaan Turun pääkirjaston menneisyyteen. Turun keskustaan keskittyvä tarina esittelee myös purettuja taloja sekä Börsin historiaa – samoin kuin kirjastosta on olemassa vanha ja uusi osa, niin hotellistakin on ollut historian saatossa monia eri versioita, Brunila toteaa.

Immusta ja tämän ystäväporukasta koostuva Klaani ajautuu jälleen kerran seikkailuun, josta ei puutu jännitystä. Kuudennen luokan koulutehtävä vie Littoisissa majaansa pitävän salaseuran tällä kertaa Turun keskustaan.

Immu ja väärä vitonen -teoksen kummitusmysteerin ratkaisun hetket koetaan täällä, vanhan ja uuden Börsin liitoskohdassa.
Immu ja väärä vitonen -teoksen kummitusmysteerin ratkaisun hetket koetaan täällä, vanhan ja uuden Börsin liitoskohdassa.

– Immu ja hänen ystävänsä Lotta saavat molemmat esitelmäaiheekseen vanhan Turun. Siitä kehkeytyy tarina, jossa on mukana sekä kummitustarinaa että rikosmysteeriä, kun taskuvarkaan jäljille pääsevä Klaani törmää rahanväärentäjiin. Kummitukset sen sijaan liittyvät vahvasti alueen vanhoihin rakennuksiin, joihin lukeutuvat muun muassa pääkirjasto ja hotelli Börs, Brunila kertoo.
– Klaania ihmetyttävät kirjaston vanhassa osassa mekkaloivat kummitukset, joiden rauhattomuuden syy löytyy itse asiassa hyvin läheltä, historiallisesta hotellikiinteistöstä. Lasten mielestä heitä puhuttelevassa kirjastonhoitajassakin on jotain merkillistä, hän jatkaa.

Suurimmaksi osaksi Immu-sarjan kirjoissa esiintyvät hahmot ovat keksittyjä, mutta joka kerta Brunila ujuttaa tarinaan jonkun hänelle läheisen henkilön.

– Tarinassa esiintyvällä Nelly Dahlqvistillä on sama nimi kuin fammullani. Nellyn vuonna 1959 lainaamalla kirjalla sekä hänen löytämisellään on myös oma merkityksensä juonenkulussa, kirjailija paljastaa.

Ystävyyden merkitystä ei voi korostaa Marjut Brunilan mielestä koskaan liikaa.

– Kirjoissani käsitellään erilaisuuden hyväksymistä ja suvaitsevaisuutta monista eri näkökulmista. Klaanin jäsenet ovat tästä hyvä esimerkki, sillä erilaisista taustoistaan huolimatta he tulevat hyvin toimeen, hän toteaa.

Marjut Brunila: Immu ja väärä vitonen (Myllylahti Oy) julkaistiin elokuun lopulla. Seuraavaksi Brunilan voi tavata Littoisten omakotiyhdistys ry:n järjestämillä markkinoilla sunnuntaina 10. syyskuuta Työväentalon pihassa.

Katariina Mäkinen-Önsoy