Torstaina vietetään Naantalin Kirjajuhlien avajaisia – odotettavissa ennätysyleisö

Naantalin Kaivohuone. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.
Naantalin Kaivohuone. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Neljännet Naantalin Kirjajuhlat järjestetään 10.–13. elokuuta.

KIRJALLISUUS.

Naantalin Kirjajuhlat on kasvattanut yleisömääräänsä joka vuosi, ja nyt on lippuja myyty viikkoa ennen tapahtumaa jo enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Torstaina 10. elokuuta kello 18 Naantalin Kirkkopuistossa pidetään kaikille avoin tapahtuma, jossa avajaispuheen pitää Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi, Jöns Budde julistaa kirjarauhan ja Heli Laaksonen esiintyy.

Kirjajuhlille saapuu suuri joukko suomalaisia eturivin taiteilijoita ja tutkijoita, kuten Jenni Haukio, Sixten Korkman, Anna-Leena Härkönen, Satu Rämö, Juha Itkonen, Jyrki Kiiskinen, Anna Kortelainen, Heli Laaksonen, Maija-Riitta Ollila, Juha Hurme, Petri Tamminen, Minna Lindgren, Roope Lipasti, Tapio Koivukari ja monia muita.

Tämän vuoden teemaa Luovuus ja selviytyminen lähestytään useasta eri näkökulmasta. Kirjajuhlien ohjelma on tänä vuonna poikkeuksellisen monipuolinen kokonaisuus kaunokirjallisuutta, runoutta, tietokirjoja, elämäkertoja ja dekkareita.

Kirjajuhlien perjantai-iltaa vietetään Runon ajassa ensin Alma Ahmatovan, Edith Södergranin, Merja Larivaaran ja Sonja Salmisen seurassa, ja sitten oman aikamme runouteen meidät vie Kalle Talonen & Nenä.

Lauantai-illan ohjelmassa on Volter Kilven ja Hilja Vanhakartanon kirjeistä koostettu Runokonsertti, jonka tarjoilevat viulisti Laura Kokko, mezzosopraano Essi Luttinen ja pianisti Petri Haapasalo. Illan toisessa osassa koetaan kirjailija Juha Hurmeen dramatisoima ja näyttelemä osio Lakimiehen tarina Canterburyn tarinoista. Esitys on sekoitus selontekoa, ihmettelyä, huvittuneisuutta, tyrmistystä ja kritiikkiä.

Juha Hurme esittää myös yhden miehen shown Eino Leino näytelmäkirjailijana, joka on tiivistelmä tänä vuonna Kajaanin Runoviikolla kantaesitetystä teoksesta. Ohjelma päättyy sunnuntaina Naantalin kirkossa, jossa esiintyvät mieskuoro Euga sekä kirjailija ja musiikkitieteilijä Minna Lindgren, joka puhuu aiheesta Mihin tarvitsemme kulttuuria.

Naantalin Kirjajuhlat toivottaa kaikki kirjallisuuden ystävät läheltä ja kaukaa lämpimästi tervetulleiksi Naantaliin elokuussa nauttimaan, vaikuttumaan, yllättymään ja kokemaan ainutkertaisia elämyksiä kirjojen parissa! Koko ohjelmaan voi tutustua tapahtuman verkkosivuilla. Infoa sekä lippuja saa myös Naantalin torin laidalla sijaitsevasta Pienestä Kirjapuodista.

Naantalissa vaikuttaneen ja Suomen ensimmäisen nimeltä tunnetun kirjailijan, munkkiveli Jöns Budden kunniaksi järjestettävä tapahtuma koettiin ensimmäistä kertaa koronavuonna 2020. Tämänvuotinen tapahtuma järjestetään 10.–13. elokuuta. Päätapahtumapaikkana on Naantalin Kaivohuone.

Turun Seutusanomat