Pete Poskiparran elämäkertateos julkaistaan ensi viikolla

Helsingissä pidettävien kirjajulkkareiden jälkeen tietokirjailija Päivi Sappinen ja mentalisti Pete Poskiparta ovat tavattavissa esimerkiksi Uudessakaupungissa.

KIRJALLISUUS.

Turkulainen mentalisti, taikuri ja illusionisti Pete Poskiparta on saanut tietokirjailija Päivi Sappisen kanssa valmiiksi Pete Poskiparta Mies ja Mieli -teoksen. Poskiparran rosoista elämäntarinaa avaava kirja julkaistaan 17. elokuuta. Poskiparta vierailee lapsuuden maisemissaan Uudessakaupungissa torstaina 24.8. kello 18. Kirjallisuustapahtuman järjestää Uudenkaupungin kirjasto ja sinne on vapaa pääsy.

Kirjassa kuljetaan koko taianomainen matka idearikkaan pikkupojan touhuista rankkoihin murrosiän kuohuihin ja ensimmäisistä haparoivista taikatempuista yhdeksi alansa huipputekijöistä maailmassa. Mentalistin taivalta ovat värittäneet monet synkätkin käänteet, mutta myös hauskat tapahtumat, kuten Sami Kuroseen kohdistuva suhde-epäily ja Bruce Dickinsonin henkivartijana toimiminen.

Pete Poskiparta Mies ja Mieli -teoksessa ääneen pääsevät Poskiparran lisäksi hänen perheensä sekä läheiset ystävänsä ja kollegansa Suomesta ja ulkomailta. Taikuuden edelläkävijänä Poskiparta on mentalisti, taikuri ja illusionisti. Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä ja vienyt osaamistaan myös ulkomaille.

Teoksen kirjoittanut Päivi Sappinen on vapaa kirjoittaja ja media-alan yrittäjä, jolla on freelance-toimittajana vahva kokemus henkilöjuttujen kirjoittamisesta sekä printti- että verkkolehtiin. Hän on Pete Poskiparran sisko ja tätä kautta päässyt teoksessa syvemmälle mentalistin mieleen kuin kukaan muu aiemmin. Kirjankustantajana toimii Readme.fi.

Yli 30 vuotta esiintynyt Pete Poskiparta otti käyttöön mentalisti-tittelin 2000-luvun alussa.

Hän laskee ammattiuransa alkaneen siis 20 vuotta sitten.
– Ensimmäistä kertaa sain palkkaa taikuriesityksestä vuonna 1989 ollessani 12-vuotias. Varsinaiseksi ammatiksi tämä on noussut koulutuksen ja kansainvälisten mentoreiden myötä, Poskiparta totesi Turun Seutusanomien haastattelussa vuonna 2021.
– Työ on saanut arvostusta lisää ammattiteatterin ovien avauduttua kymmenen vuotta sitten. Paljon on kiinni myös valtion tukipolitiikasta, se on omiaan muuttamaan käsityksiä.

Omaksi taiteenlajikseen määritellyssä taikuudessa on Poskiparran mukaan paljon samaa kuin teatterissa ja sirkuksessa.
– Esitykseni ovat interaktiivista teatteria. Eri taiteenlajien sekoittaminen tuo uutta yleisöä näiden kaikkien elämysten pariin.

Pete Poskiparta (s. 1977) on Suomen tunnetuimpia ammattimentalisteja, joka on hämmästyttänyt katsojia täysissä saleissa Suomen lisäksi muun muassa Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Poskiparta on Vuoden Taikuri 2014, kansainvälisen Dunninger Memorial Award 2019 -palkinnon voittaja sekä Suomen Yrittäjien valitsema Vuoden yksinyrittäjä 2021.

Mentalisti Pete Poskiparta nousee Raisio-päivien Killin markkinoiden lavalle lauantaina 26.8. kello 11.30 ja kello 12.30.

Katariina Mäkinen-Önsoy