Paimion muotiviikko vauhdittaa elokuun viimeistä viikonloppua

Paimion Muotiviikko näkyy Käsityömuseo Miilassa 4.8. avautuneen Aika ajaton, jälki jäljetön – Tämän olen oppinut esiäideiltäni kestävästä muodista -näyttelyn myötä. Kuva: Käsityömuseo Miila.
Paimion Muotiviikko näkyy Käsityömuseo Miilassa 4.8. avautuneen Aika ajaton, jälki jäljetön – Tämän olen oppinut esiäideiltäni kestävästä muodista -näyttelyn myötä. Kuva: Käsityömuseo Miila.

Vastuullinen muoti nousee paraatipaikalle elokuisessa Paimiossa, kun järjestyksessään ensimmäinen Paimion muotiviikko pyörähtää käyntiin.

PAIMIO.

Paimion kaupunki järjestää 25.–27. elokuuta Paimion muotiviikko -tapahtuman ensimmäistä kertaa. Muotiviikko levittäytyy useaan eri kohteeseen Paimion keskustan alueella elokuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin on ohjelmassa myös muita tapahtumia kuten Ponit Paimiossa, Vistan markkinat, Varsinais-Suomen museopäivä ja Muinaistulien ilta.

– Kaiken ytimessä on kiertotalous. Haluamme herättää keskustelua vastuullisesta muodista, tarjota puitteet yhdessä oppimiseen sekä inspiraatiota kestävään pukeutumiseen, kertoo Paimion kaupungin hankekoordinaattori Tanja Klenberg Paimion muotiviikon tiedotteessa.

Ainutlaatuinen Paimion kaupungin järjestämä muotitapahtuma tarjoaa puitteet vastuullista muotia koskevaan keskusteluun, jakaa tietoa ammattilaisille ja kuluttajille sekä mahdollistaa alan toimijoiden verkostoitumisen.

Paimion kaupungin kiertotalouden hankekoordinaattori Johanna Liipola on ollut innolla kehittämässä Paimion muotiviikkoa. Kuva: Tuomas Lieskivi.
Paimion kaupungin kiertotalouden hankekoordinaattori Johanna Liipola on ollut innolla kehittämässä Paimion muotiviikkoa. Kuva: Tuomas Lieskivi.

Paimion kaupungin kiertotalouden hankekoordinaattori Johanna Liipolan mielestä on ollut innostavaa luoda ja kehittää Paimion muotiviikko -tapahtuma osana Seutukaupunkien kiertotalouden teemaverkosto -hanketta.

– On hienoa nähdä ja näyttää kiertotaloutta käytännössä innostavien puhujien ja tekemisen kautta.

Luvassa on oivalluttavia puheenvuoroja, muotinäytöksiä, työpajoja ja kestävän muodin myyjäiset. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy, mutta osaan tulee ilmoittautua etukäteen.

Muotiviikko starttaa 25. elokuuta ammattilaisille suunnatulla tapahtumapäivällä.

Perjantain ohjelma koostuu seminaarista, muotinäytöksistä, messualueesta, inspiroivista luennoista ja liiketoiminnan kehittämiseen suunnatuista työpajoista.

Recycled muoti -näytöksen järjestävät yhteistyössä Salon seudun ammattiopisto, tekstiili- ja muotialan opiskelijat & LSJH Poistotekstiilimyymälä. Paimiosalissa käytävässä Lounais-Suomen Jätehuollon paneelikeskustelussa on muun muassa mukana Paimioon vuoden 2021 lopulla poistotekstiilien käsittelylaitoksen avannut Rester.

Bio Staran luennoilla kuullaan esimerkiksi Paimion elinkeinojohtaja Jani Penttilää, uusiotuotteiden suunnittelua ja tuotteistamista avaavaa REMAKE Upcycling studion Paula Malleusta ja Turku Business Regionin Tapani Myllyä, joka puhuu aiheesta Vastuullisuusstrategia yrityksen liiketoiminnan ajurina.

Varsinais-Suomen Kansanopistolla pidetään muun muassa MEKIN OSATAAN: Upcycling -tuunauspaja koululaisille.

Ojhelmassa on myös Taito Varsinais-Suomen luovan parsinnan paja ja RullaKoon Riitta Kahelin farkkujen paikkauspaja. Showroomissa päästään tutustumaan muodin ja kiertotalouden risteyskohdan tekijöihin ja heidän keksintöihinsä.

Lauantaina tapahtuma avaa ovensa vastuullisesta muodista kiinnostuneille kuluttajille myyntitapahtuman, teemaan sopivien luentojen sekä tuunaamiseen ja korjaamiseen kannustavien työpajojen muodossa. Paimiosalissa pidettävillä luennoilla kuullaan esimerkiksi vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyytä ja Tyylipuhetta Median Elsa Hietasta.

Paimion Eläkkeensaajat ry:n OikeinNurin kerholaiset vetävät Keppiheppojen tuunauspajan Ammattiopisto Livian pihamaalla osana Ponit Paimiossa -tapahtumaa. Samaan aikaan Viimeinen niitti pitää työnäytöksen jalkineiden valmistuksesta ja Vistan yhtenäiskoulun juhlasalissa järjestetään Kestävän muodin myyjäiset.

Vaatteiden vaihtotapahtuma ja ompelujamit pidetään Ravintola Poimarissa 27.8. kello 15–18. Sunnuntaina vietetään myös Varsinais-Suomen museopäivää, jolloin Paimion museokohteisiin vapaa pääsy.

Käsityömuseo Miilan näyttelyt kertovat käsityöperinteen pitkästä historiasta ja sen merkityksestä ihmisten arkeen.

Esillä perusnäyttelyt Arkista aherrusta ja Käsityön juhlaa, sekä vaatesuunnittelija Laura Hannulan Paimion muotiviikkoihin liittyvä näyttely Aika ajaton, jälki jäljetön – Tämän olen oppinut esiäideiltäni kestävästä muodista.

Hannula on 33-vuotias sauvolainen vaatesuunnittelija, jonka teoksissa yhdistyvät kansanperinne ja kiertotalous. Perjantaina 4. elokuuta avatun näyttelyn asukokonaisuudet ovat uusia ja vanhoja, arkeen ja juhlaan, mutta niitä kaikkia yhdistää taito ja halu tehdä vaate siitä materiaalista, mitä tarjolla on. Kello 12–14 ohjelmassa on Laura Hannulan vetämä työpaja lapsille, jossa tehdään kierrätysmateriaaleista pitsikruunuja ja supersankarimaskeja.

Katariina Mäkinen-Önsoy