Muotinukkeharrastus innostaa keräilijöitä ja leikkijöitä

Eila Lehtosen noin sadan nuken kokoelmaan kuuluu myös vanhempia nukkeja, joiden myötä hän on liittynyt Facebookissa Harrastuksena Vintage Barbiet -ryhmään.
Eila Lehtosen noin sadan nuken kokoelmaan kuuluu uudempien lisäksi vanhoja nukkeja, joiden myötä hän on liittynyt Facebookissa Harrastuksena Vintage Barbiet -ryhmään.

Barbie nousi Suomessa vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi ylittämällä 300 000 katsojan rajan elokuun alkupuolella. Leffa on odotetusti jakanut mielipiteitä niin kriitikoiden kuin harrastajienkin keskuudessa. Kysyimme paikallisten muotinukkekeräilijöiden ensi-illan jälkeisiä kuulumisia.

HARRASTUKSET.

Nukkeharrastus on nostanut päätään viime vuosien aikana. Innostus on osaksi vuonna 2019 vietetyn Barbien 60-vuotisjuhlavuoden ja tänä vuonna valmistuneen elokuvan ansiota. Barbie herättää keskustelua ehkä vielä enemmän kuin koskaan ennen, mutta keräilijöiden keskuudessa se on nauttinut muotinukkejen kuningattaren roolista kymmenien vuosien ajan.

Esimerkiksi Facebookista löytyy monenlaisia nukkeharrastukseen liittyviä ryhmiä. Yksi suomalaisista ryhmistä Muotinuket – Fashion Dolls on toiminut keräilijöiden kokoontumispaikkana vuodesta 2015 alkaen. Ryhmässä jaetaan aiheesta kiinnostuneille tietoa esimerkiksi tuotannossa olleista muotinukeista, niiden valmistusvuosista, nukkejen kunnostamisesta, keräilynukkejen arvosta sekä harrastajien tapaamisista ja muista tapahtumista.

Harrastajille ja keräilijöille suunnattujen ryhmien kautta voi tavata myös uusia tuttavuuksia, jotka jakavat samoja kiinnostuksenkohteita.

Näin on käynyt esimerkiksi Turun seudulla asuville Eila Lehtoselle ja Katja Muuvilalle, sekä Maskussa järjestettyyn viimeisimpään muotinukketapaamiseen osallistuneelle Jonna Jokelalle.

Katja Muuvila vintagenukkejensa kanssa.
Katja Muuvila vintagenukkejensa kanssa.

– Keräily alkoi siitä, kun lapsuuteni My Little Ponyja tuli vastaan kirpputorilla. Ponien ohella aloin muistella, millaisia nukkeja minulla oli. Äitini oli kyllä säästänyt niitä pitkälle aikuisikääni asti, mutta jossain vaiheessa olimme yhteistuumin päättäneet niistä luopua, Muuvila kertoo.
– Tänä päivänä minulla on Sindyja ja Barbieita molempia noin 50, ja Daisyja sata kappaletta, eli yhteensä parisensataa muotinukkea. Tärkeimmiksi ovat nousseet ne nuket, joita minulla oli lapsena, Muuvila jatkaa.

Aikuisia nukkekeräilijöitä on ympäri maailman. Sosiaalisen median yleistymisen myötä harrastajien on helpompi olla tekemisissä toistensa kanssa.

– Ylipäätään nettiaika on lisännyt tietoisuutta nukeista ja some tuonut keräilijöitä yhteen, sanoo Muuvila.

Kesäreissu Turun seudulle tarkoitti Jonna Jokelalle ja hänen tyttärelleen Hettalle hauskaa tapaamista muiden nukkekeräilijöiden kanssa.
Jonna Jokela on tyttärensä Hettan kanssa melko uusia nukkeharrastajia. He suunnittelevat ja toteuttavat mielellään erilaisia teemanukkeja: ”Viimeksi valmistimme vappunuken ja halloweeniksi on taas suunnitteilla vähän hurjempaan tyyliin sopiva versio. Lisäksi elokuvan innoittama oma versio Weird Barbiesta kiinnostaa.” he kertovat.
Jonna Jokela on tyttärensä Hettan kanssa melko uusia nukkeharrastajia. He suunnittelevat ja toteuttavat mielellään erilaisia teemanukkeja: ”Viimeksi valmistimme vappunuken ja halloweeniksi on taas suunnitteilla vähän hurjempaan tyyliin sopiva versio. Lisäksi elokuvan innoittama oma versio Weird Barbiesta kiinnostaa.” he kertovat.

Luova äiti-tytär-kaksikko yhdistelee harrastuksessaan mielellään ompelua ja askartelua.

– Emme olleet aiemmin muotinukkemiiteissä käyneetkään, koska olemme vielä aika uusia harrastajia. Matkaan sisältyi myös kirpputorikierros, sillä sellaiselta voi löytää vaikka mitä aarteita – niin kävi tälläkin kertaa, innostaa Jokela.
– Harrastus sai alkunsa, kun löysin vanhat Barbieni varastosta. Aloimme yhdessä valmistaa vaatteita niille nukeille, joiden omat puvut olivat hävinneet. Barbien lisäksi löytyy muun muassa L.O.L.- ja Rainbow High -nukkeja. Tykkäämme myös askarrella erilaisiin juhlapäiviin sopivia teemanukkeja – ja elokuvan innoittama oma versio Weird Barbiesta kuulostaa mielenkiintoiselta projektilta, Jokela lisää.

Jos keräilyharvinaisuudet tai muuten vain vanhempaa tuotantoa ovat nuket kiinnostavat, kirpputorien lisäksi muotinukkeja voi bongata esimerkiksi juuri sekä kotimaisista että ulkomaisista some-ryhmistä ja nettikaupoista.
Eila Lehtosen mukaan nukkejen keräily on harrastuksena niin laaja, jokaisella omanlaisensa, eikä se koskaan tunnu olevan valmis.
Eila Lehtosen mukaan nukkejen keräily on harrastuksena niin laaja, jokaisella omanlaisensa, eikä se koskaan tunnu olevan valmis.

– Tällä hetkellä ostan nukkeja eri ryhmien kautta, kirpparilta ja toki joskus myös kaupasta. Muotinuket – Fashion Dolls on suosikkiryhmäni sosiaalisessa mediassa. Lisäksi olen käynyt muiden harrastajien luona ostoksilla ja katsomassa heidän kokoelmiaan, kertoo Eila Lehtonen, jonka nukkekokoelman pääosassa ovat Barbiet.

– Lapsena leikin barbeilla, joita nimesin missien mukaan esimerkiksi Virpiksi, Harrietiksi ja Saduksi. Ne annoin aikoinaan pois isäni kysyessä, että kun et enää leiki, niin laitetaanko kiertoon. Annoin silloin luvan, mutta se oli vikatikki. Löytäessäni vaatelaatikon aloin uudestaan hitaan varmasti kerätä nukkeja. Tarkoitus ei olekaan kaikkea hankkia, vaan etsiä omaa kokonaisuutta, Lehtonen sanoo.

Lehtosen kokoelmissa on nukkeja eri vuosikymmeniltä: Barbie-nukkejen lisäksi Daisyja, Sindyja sekä jokunen klooninukke, jotka ovat saaneet inspiraatiota edellä mainituilta kuuluisammilta merkeiltä.

– Nythän valmistetaan hienoja nukkeja, joissa on niveliä suuntaan ja toiseen. Vanhemmissa oli hyvä, jos edes polvet liikkuivat. Silti etsin vielä vanhoja klooneja, koska sellaisia oli osa omista nukeistanikin. Ehkä siksi suosikkeihini kuuluu nukke, jolla on vanhaa tuotantoa oleva opettajanpuku. Kokonaisuuteen kuuluu karttapallo ja pieniä koulutarvikkeita. Tarvikkeet vielä puuttuvat, mutta se harrastuksessa on juuri hienoa, että kokoelma ei ole kerralla valmis. On ihanaa päästä ”metsästämään” puuttuvia osia, iloitsee Lehtonen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Muotinukkekiinnostus ei näytä laantumisen merkkejä: 21. heinäkuuta ensi-iltaan saapunut Barbie-elokuva nousi maamme tämän vuoden katsotuimmaksi leffaksi alle kahdessa viikossa. Vaikka elokuva onkin kerännyt suitsutuksen lisäksi myös negatiivisävyisiä kritiikkejä, niin vuonna 1959 ensi kerran esitelty Barbie on osoittanut olevansa edelleen ajankohtainen. Ikonisen nuken ylläpitämää kauneuskäsitystä ei tarvitse pitää realistisena, mutta sen sanoma You Can Be Anything (Voit olla mitä tahansa) luo myös nuoremmille Barbie-harrastajille myönteistä ajatustapaa.

 

Aiotko käydä katsomassa Barbie-elokuvan? Jos kävit jo, mitä pidit?

Katja Muuvila
• Kävin ja tykkäsin kyllä.

Eila Lehtonen
• Barbie-elokuva on katsottavien listallani, mutta vielä en ole sitä nähnyt.

Jonna Jokela
• Tykkäsimme kovasti! Mielestäni on hyvä juttu, että elokuva on selvästi suunnattu aikuisille. Hauska oli nähdä koko iso elokuvasali täynnä aikuisia katsomassa Barbieta ja ennen elokuvaa ottamassa kuvia Barbie-laatikossa. Monet olivat pukeutuneet vaaleanpunaiseen.