Kulttuuribussin kyydissä matkataan historiaan ja luonnon äärelle ilmaiseksi

Ilmainen kulttuuribussi liikennöi 2.7.–6.8. keskiviikkoisin ja sunnuntaisin Kaarinan keskustan ja Kuusiston linnanraunioiden välillä. Kuva: Kaarinan kaupunki.
Ilmainen kulttuuribussi liikennöi 2.7.–6.8. keskiviikkoisin ja sunnuntaisin Kaarinan keskustan ja Kuusiston linnanraunioiden välillä. Kuva: Kaarinan kaupunki.

KAARINA.

Kaarinan Kuusisto herää kesäksi kukoistukseen tarjoten niin historian havinaa kuin nykyajan sykettä. Uutta kesäkaudelle 2023 on ilmainen kulttuuribussi, joka liikennöi 2.7.–6.8. keskiviikkoisin ja sunnuntaisin Kaarinan keskustan ja Kuusiston linnanraunioiden välillä. Kulttuuribussi pysähtyy automaattisesti Kuusiston K-marketin, Kuusiston kirkon ja Kuusiston Taidekartanon pysäkeillä.

Kulttuuribussi onkin oivallinen tapa kokea upeaa Kuusistoa, sillä sen kyydillä pääsee vaivatta linnanraunioille saakka. Kyytiin mahtuu kerralla noin 20 henkilöä ja bussi on matalalattiainen, joten mukaan voi tulla myös esimerkiksi rollaattorilla tai lastenvaunuilla. Kulttuuribussin Kuusistoon tarjoaa Kaarinan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut.

Kuusiston Piispanlinnan vierailukeskus sijaitsee piispanlinnan raunioiden juurella. Keskuksessa pääsee tutustumaan linnan historiaan erilaisten medioiden avulla. Erikoisuutena tarjolla on virtuaalilaseilla toimivat esitykset. Vierailukeskus toimii entisessä, sympaattisen keltaisessa vartijantuvan rakennuksessa, jossa alakerrassa toimii kahvila ja yläkerrassa on näyttelytilaa.

Vierailukeskuksen näyttelytilassa nähtävillä Kuusiston piispanlinna, linnasta raunioiksi -esitys. VR-esityksien uutuutena on keskiaikaiset hirviöt. Esityksen alaikäräjä on 12 vuotta. Kahvilasta saa tänä kesänä makean lisäksi myös suolaista huikopalaa. Juhannuksesta lähtien tarjolle tulee kanootteja ja kajakkeja vuokrattavaksi.

Piispanlinnan vierailukeskus on pyöräily-ystävällinen palveluntarjoaja. Vierailukeskuksella saa pyörät lukittua pyörätelineeseen. Pyydettäessä löytyy pyöränpumppu, perusvalikoima sisäkumeja ja työkalut, jos pyörän kanssa on ongelmia. Juomapullot saa myös veloituksetta täyttää kahvilan puolella. Piispanlinnan vierailukeskus on auki toukokuusta syyskuuhun.

Linnanraunioiden naapurissa on Kuusiston Taidekartano missä aikalaistaide, arvokas kartano ja kulttuurimaisema kohtaavat tasavertaisina ja toisiaan vahvistavina. Taidekartanon erikoisuus on alati kasvava puuveistopuutarha, joka levittäytyy kartanon ympäristöön. Veistoksia veistetään paikallisista lahopuista, ja ne jäävät elämään ja kehittymään luonnon syleilyssä. Taidekartanon toisen veistoviikon uudet teokset julkistetaan 6. elokuuta.

Kuusisto kutsuu myös liikkumaan monin eri tavoin: veneellä, pyöräillen tai kävellen. Pyhän Olavin merireitti -pyhiinvaelluspassiin saa leiman Kuusiston kirkolta ja Taidekartanolta. Kuusiston kirkossa toimii kesäisin tiekirkko, joka on avoinna 26.6.–13.8. su–pe kello 11–16. Opas on tällöin paikalla.

Turun Seutusanomat