Turun Taiteen talolla järjestetään leväfestivaali Itämeren hyväksi

Love Between Species -leväfestivaali Turussa. Kuva: Conny Sjöqvist.
Love Between Species -leväfestivaali Turussa. Kuva: Conny Sjöqvist.

Åbo Akademin levätutkija Conny Sjöqvist ja taide- ja tiedekollektiivi Fern Orchestra järjestävät leväfestivaalin Taiteen talolla 4.–6. toukokuuta. Festivaalin ensimmäisinä päivinä järjestetään ilmaisia työpajoja, joissa osallistujat voivat maalata yksisoluisia leviä lasilinsseille.

TURKU.

Love Between Species kutsuu 6. toukokuuta Turun Taiteen talolle juhlistamaan lajienvälistä rakkautta koko illan taidetapahtumaan, jonka lipputulot lahjoitetaan Itämeren suojeluun. Koettavana on meriaiheisia installaatioita, dokumentti, valotaidenäyttely ja maailman todennäköisesti ainoa Leväraati.

Levätaidetapahtuma on omaperäinen lisäys Turun jo ennestään kirjavaan festivaalitarjontaan. Tapahtuman on ideoinut tiede- ja taidekollektiivi Fern Orchestra ja mukana sitä järjestämässä ovat Taiteen talo, Turun Kaupunginteatteri, Turun Itämerihaaste ja Läntinen tanssin aluekeskus. Love Between Species -taidetapahtumassa Taiteen talolla lauantaina 6.5. kello 17.30–24 keskiössä on lajienvälinen rakkaus.

Festivaaliohjelmasta löytyvät dokumenttielokuva Leväsafari, Leväpäiväkirja ja Breath-teokset, valotaidenäyttely Levärakkautta sekä Leväraati, jonka jäsenet Jori Hulkkonen, Janne Auvinen, Päivi Nisula ja Miko Meemio Vahekoski arvostelevat levien tuottamaa DNA-musiikkia. Hyväntekeväisyystapahtumaan osallistuva voi valita lippunsa hinnan itse neljästä vaihtoehdosta ja tulot lahjoitetaan Itämeren suojeluun.

Kansainvälisestikin palkittu Fern Orchestra tunnetaan esityksistä, jotka tarkastelevat ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta.

Syksyllä 7.9. ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterissa saava Vedenjakaja-esitys jatkaa samoilla teemoilla.

Kaupunginteatterin isolla taidenäytöllä jokirannassa nähdään 11.4. alkaen myös mikroskooppisen pieniä leviä Kevätleväkalenterissa. Fern Orchestran perustaja ja levä-festivaalin ideoija Vespa Laine haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, miten riippuvainen ihmiskunnan jatkuvuus on merien pieneliöistä.

– Ihminenhän suojelee sitä, mitä rakastaa ja rakastaa sitä, minkä tuntee. Ja tuntee sen, minkä on oppinut. Levätapahtuman tavoite on avata osallistujien silmät sille, miten elintärkeää on suojella merien fotosynteettisiä eliöitä, jotka tuottavat puolet maapallon hapesta. Tätä ei tehdä saarnaamalla, vaan edistämällä taiteen keinoin lajienvälistä rakkautta. Tällainen maailmankuvan tarkistus on välttämätöntä ihmiskunnan jatkumoa ajatellen, valottaa Vespa Laine tiedotteessa motivaatiotaan luoda leville oma tapahtuma.

Leväfestivaali alkaa torstaina ja perjantaina kello 17–19 ilmaisilla valotaidetyöpajoilla.

Fern Orchestra haluaa myös kunnioittaa levätutkija ja apulaisprofessori Tore Lindholmin 75-vuotissyntymäpäivää. Torstai-iltana kuullaankin Lindholmin esitelmä levistä.

Työpajoissa lasilinsseille maalatut yksisoluiset levät muodostavat valotaidenäyttelyn Taiteiden talon pihalla tapahtuman viimeisenä päivänä auringonlaskun jälkeen.

Tapahtuman liput ovat myynnissä Turun Kaupunginteatterin ja Lippupisteen kanavissa. Lipputulot lahjoitetaan kokonaisuudessaan Itämeren suojeluun. Osallistuja voi itse valita, minkä hintaisen lipun hankkii: Katsoja 10 euroa, Tiedostava 29 euroa, Vaikuttaja 39 euroa, Toimija 69 euroa. Lipun hintaan sisältyy Turun joukkoliikennelippu, joka on voimassa esityspäivänä kolme tuntia ennen ja esityksen jälkeen kaksi tuntia.

Katariina Mäkinen-Önsoy