Pyöräilyviikolla katseet kohdistuvat pysäköintiratkaisuihin

Pyörät liikkeelle ja menoksi!

Valtakunnallinen pyöräilyviikko 2023
Pyöräilykuntien verkoston koordinoimalla valtakunnallisella Pyöräilyviikolla katseet käännetään tänä vuonna kohti pyöräpysäköintiä ja sitä, minkälainen vaikutus laadukkaalla ja oikein sijoitetulla pyöräpysäköinnillä on pyöräilyinnokkuuteen. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Valtakunnallisen Pyöräilyviikon 5.14.5. pääteema on Pyöräpysäköinti – oikea ratkaisu oikeaan paikkaan.

PYÖRÄILY.

Parhaillaan käynnissä olevalla valtakunnallisella Pyöräilyviikolla järjestetään kosolti tapahtumia ympäri ilmestymisaluettamme. Pyöräilyn monimuotoisuutta tuovat esille kymmenen teemapäivää, joista seuraavaksi on vuorossa 10. toukokuuta Unelmien liikuntapäivän kanssa samanaikaisesti vietettävä Pyörällä kouluun -päivä.

Kaarina-talon piha-alueella on tarjolla 10.5. pyörien non stop -huoltoa sekä sähköpyörien esittelyä kello 11–18.

Pyörällä harrastuksiin -päivä on torstaina 11. toukokuuta ja Pyörällä kauppaan -päivä perjantaina. Mynämäen liikunta- ja nuorisotoimi ja kierrätyspyöräverstas Recykkeli järjestävät Fillari kuntoon -päivän Recykkelissä, osoitteessa Pyykkärintie 7, perjantaina 12.5. kello 12–14.  Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tapahtumassa on ohjelmassa opastusta polkupyörien keväthuoltoon ja kahvitarjoilu.

Pyörämatkailupäivänä lauantaina 13.5. Raision kohtaamispaikka Satelliitin omenapuutarhassa on kokeiltavina lasten polkupyöriä. Leikki yhteisenä kielenä -teemaisen Omenankukka –Monikulttuurisuustapahtuman ohjelmassa on muun muassa leikkipisteitä, näyttely ukrainalaisista Motanka-nukeista, nallesairaala ja Mamma Marakatti -kissahahmon vierailu. Pyöräilyviikko huipentuu Pyörällä kaiken ikää -päivään 14. toukokuuta.

Pyöräilyviikko teemapäivineen tarjoaa kunnille ja muille Pyöräilyviikon järjestäjätahoille oivan tilaisuuden avata keskustelu pyöräpysäköinnin merkityksestä.

On tärkeää, että jokainen pyöräilijä voi turvallisin mielin jättää pyöränsä parkkiin mennessään töihin, kouluun, kauppaan, kirjastoon, uimahalliin tai hypätessään junan tai linja-auton kyytiin.

– Laadukkaan pyöräpysäköinnin toteuttaminen on kustannuksiltaan maltillista verrattuna muihin liikenneinvestointeihin ja maksaa takuuvarmasti itsensä moninkertaisesti takaisin, kun asiaa tarkastellaan pyöräilyn tuottamien terveys- ja ympäristöhyötyjen näkökulmasta, toteaa Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen tiedotteessa.

Esimerkiksi Raision kaupunki on parhaillaan kehittämässä pyöräpysäköintiä Traficomin rahoittamalla Pyöräpysäköinnin olosuhteiden parantaminen kaupunkilaisten päivittäisen kestävän liikkumisen edistämiseksi -hankkeella.

Hankkeessa on päivitetty Raisiontien liityntäpysäköintikatokset, vaihtamalla niihin runkolukituksen mahdollistavat pyörätelineet. Seuraavaksi lisätään ja uusitaan pyöräpysäköintipaikkoja Hahdenniemeen, Kerttulan liikuntakeskukseen, Raision kirjaston pihalle, ja Kuloisten koululle. Lisäksi Kerttulaan ja kirjastolle hankitaan polkupyörien huoltopisteet.

Turun osalta Pyöräilyviikon starttasi Kaupunkipyöräpäivänä 5.5. pidetyt Rehtorinpellonkadun ja Vatselankadun uuden pyöräkadun avajaiset.

Rehtorinpellonkadun ja Vatselankadun pyöräkatu avattiin virallisesti viime perjantaina ja avajaisissa esiteltiin kaupungin pyöräliikenteen uusia kulkuvälineitä. Tapahtuma käynnisti myös Turun osalta Pyöräilyviikon, jota vietetään tänä vuonna ympäri Suomea 14. toukokuuta asti. Pyöräkadun avajaisissa oli mahdollisuus myös tavata kaupungin ja Liikenneturvan edustajia.

Yliopiston alueelle valmistunut Rehtorinpellonkadun ja Vatselankadun pyörätie on Turun toinen pyöräkatu, sillä viime kesänä Kauppias Hammarin kadulle valmistui kaupungin ensimmäinen pyöräkatu.

– Pyöräkatuja rakentuu Turkuun lähivuosina lisää. Seuraava pyöräkatu rakennetaan Kuraattorinpolulle, jonka suunnitelmat hyväksyttiin alkuvuodesta kaupunkiympäristölautakunnassa, Turun kaupungin liikennesuunnitteluinsinööri Taneli Pärssinen

Tilaisuudessa esiteltiin muun muassa kaupungin hankkima muksubussi, joka on kahdeksanpaikkainen sähköavusteinen polkupyörä.

Turku hankki kaikkiaan kaksi muksubussia, joiden avulla kaupungin varhaiskasvatuksen ryhmät voivat liikkua kestävästi hoitopäivän aikana. Muksubussitoiminta alkaa Turussa tämän kevään aikana. Lisäksi Turussa aloitetaan yhteiskäyttöisten sähköisten tavarapyörien käyttö toukokuun aikana.

Muksubussit ja tavarapyörät ovat osa Euroopan komission rahoittamaa Scale Up -hanketta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Kaarinassa on käynnissä koko viikon Kuvaa työmatkamaisemasi -kampanja, johon osallistuneita kuvia esitellään 30.5.–2.6. Kaarina-salin näyttelyssä. Näyttelyn kuvia voi äänestää ja parhaat kuvat palkitaan.
• Sunnuntaina 7.5. avattu Kuusiston Piispanlinnan vierailukeskus on pyöräily-ystävällinen palveluntarjoaja. Vierailukeskuksella saa pyörät lukittua pyörätelineeseen. Pyydettäessä löytyy pyöränpumppu, perusvalikoima sisäkumeja ja työkalut, jos pyörän kanssa on ongelmia. Juomapullot saa myös veloituksetta täyttää kahvilan puolella. Piispanlinnan vierailukeskus on auki toukokuusta syyskuuhun. Lisätietoa aukioloajoista ja tapahtumista vierailukeskuksen nettisivuilla.

Haastepyöräily laittaa kaikki pyörät liikkeelle

Vapusta juhannukseen kestävän Haastepyöräily-kampanja haastaa kaikenikäiset ja -kuntoiset pyöräilemään koulu-, työ- tai harrastusmatkansa. Haastepyöräilyssä varsinaissuomalaisista kunnista mukana ovat Aura, Kemiönsaari, Koski Tl, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Pyhäranta,  Pöytyä, Raisio, Salo, Sauvo, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Tavoitteena kampanjassa on kannustaa kaikkia osallistumaan kuntakisaan oman kuntansa sarjassa. Kilometrit kannattaa merkata siis viimeistään 25.6, jolloin kuntien välinen haaste loppuu. Kirjausalustana toimii ilmainen Liikkuen läpi vuoden -mobiilisovellus, joka toimii älypuhelimessa, tabletissa sekä netissä. Sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista.

Haastepyöräily-kampanja järjestetään yhteistyössä LiikUn sekä kampanjaan osallistuvien kuntien liikuntatoimien kanssa 1.5.–25.6. ja joissakin kunnissa kampanja jatkuu elokuun loppuun asti. Kunnat ja LiikU arpovat osallistujien kesken tuotepalkintoja.

Turun Seutusanomat