Museolaiva s/s Bore palaa telakalta Forum Marinumin laituriin

Museoalus s/s Boren siirto.
Museoalus s/s Boren siirto.

TURKU.

Museoalus s/s Bore palaa Forum Marinumin laituriin perjantaina 5.5. alkuillasta. Aluksen hinaus aloitetaan Naantalista Turun korjaustelakalta perjantaina iltapäivällä ja se saadaan kiinnitettyä entiselle paikalleen Aurajokeen Forum Marinumin laituriin illan suussa noin klo 19. Hinauksen suorittaa Alfons Håkans Oy kahdella hinaajalla.

Aluksen telakointi onnistui erinomaisesti ja aikataulussa. Telakoinnin yhteydessä aluksen kaikki vedenpäällisen rungon ja kansirakenteiden vanhat maalikerrokset poistettiin ja alus maalattiin kauttaaltaan uudestaan käyttäen Boren alkuperäisiä värisävyjä. Näillä toimenpiteillä taataan aluksen säilyvyys ja tehdään hyvä suoja korroosiota vastaan. Näin alus saadaan näyttämään upealta useiksi vuosiksi eteenpäin. Lisäksi aluksen vedenalaiset rungon osat on huollettu, minkä lisäksi telakoinnin yhteydessä tehtiin joitain teknisiä huolto- ja korjaustöitä.

Saapuessaan takaisin Aurajokeen aluksen telakointi- ja kunnostusprojekti ei kuitenkaan ole ihan vielä valmis. Aluksella ei ole mukanaan sen pelastusveneitä, sillä kaikki kuusi pelastusvenettä on huollettu Forum Marinumin laiturilla telakoinnin aikana ja ne nostetaan alukselle lähipäivinä. Myös kaikki restauroidut puuosat tullaan kiinnittämään takaisin heti s/s Boren savuttua telakalta. Työ saadaan lopullisesti valmiiksi alkukesän aikana.

Laivan henkilökunta toivottaa majoittuvat asiakkaat tervetulleiksi 17.5. alkaen ihastelemaan juuri telakalta saapunutta laivaa.

Boren paluun myötä Forum Marinumin laiturimaisema eheytyy tuttuun muotoonsa. Bore kuuluu olennaisesti alueen laajaan museolaivastoon, joka kaikilta osiltaan aukeaa yleisölle 5.6. kesäkauden ajaksi. Museokävijöille Boren ylimmillä kansilla sijaitseva näyttely on osa merikeskuksen vierailukokemusta, ja ainoa ympärivuotisesti vierailtava laivakohde.

Sigyniltä Borelle ulottuva laiturialue muodostaa kokonaisuuden, joka esittelee kansainvälisen tason museolaivoja. Pysyvien laituripaikkojen lisäksi ranta mahdollistaa isompienkin alusten kiinnittymisen osaksi Turun merellisiä yleisötapahtumia. Aurajoen varsille nivoutuva merikeskus on Forum Marinumin ympäristöön viittaava kaupunkitila, joka tarjoaa historiaa, elämyksiä ja palveluita. Myös Bore on kaikkea tätä, ja erityisesti laivan majoituspalvelut täydentävät kehittyvän kaupunginosan merellistä vetovoimaa.

Nykyään s/s Bore toimii Turun ammatti-instituutin oppimisympäristönä hotelli-, ravintola- ja matkailualan sekä puhtausalan opiskelijoille. Oppimisympäristönä laiva on ainutlaatuinen, borelaiset ovatkin ylpeitä laivastaan. Samalla se jatkaa Aurajoen historiallista koululaivaperinnettä.

Telakoinnin aikana Boren henkilökunta työskenteli muissa Turun ammatti-instituutin toimipisteissä tai oli työelämäjaksolla päivittämässä osaamistaan.

Telakoinnin aikana on kehitetty laivan palveluita, esimerkiksi laivan kokouspaketit ovat varattavissa oman nettivaraamon kautta heti kesäkauden jälkeen. Boren nettivaraamossa on myös halvimman hinnan takuu eli edullisimmat majoitushinnat löytyvät aina Boren omien internetsivujen kautta.

Kesäkahvila Cafe Navigare avataan 22.5. ja ilmainen bingo on keskiviikkoisin koko kesän ajan. Kesäkahvila Navigare on avoinna joka päivä 16.8. asti ja lounastarjoilu aukeaa 4. syyskuuta. Kesäkuun alussa Café Navigareen tulee erilaisia Turun ruokaviikkoihin liittyviä teemoja ja tapahtumia. Lisätiedot löytyvät myöhemmin Boren verkkosivuilta ja somekanavista.

Turun Seutusanomat