Leirikeskus Mannerlahti juhlii 150-vuotispäiviään

Maskun seurakunnan leirikeskus Mannerlahti kutsuu 150-vuotisjuhliin. Kuva: Maskun seurakunta.
Maskun seurakunnan leirikeskus Mannerlahti kutsuu 150-vuotisjuhliin. Kuva: Maskun seurakunta.

MASKU.

Maskun Askaisissa sijaitsevassa Mannerlahdessa vietetään MannerFestiä 150-vuotiaan leirikeskuksen kunniaksi 28. toukokuuta. Festivaaliohjelmaa on luvassa sunnuntaina aamusta iltaan saakka.

Tilaisuus alkaa kello 10 kansanlaulumessulla Askaisten kirkossa, jota seuraa kirkkokahvit Mannerlahden leirikeskuksessa. Juhlapuhujana tapahtumassa on Mannerlahden isäntä/suntio Eira Nokkala. Kartanoelämää 1800–1900-lukujen taitteessa -luennon pitää Askaisten kulttuuriyhdistys Herman ry.

Keittolounasta on tarjolla kello 14.30 asti, vapaaehtoinen maksu ohjataan lähetystyöhön. Liikkuva ja hyvinvoiva Masku -hanke tuo lempeää liikettä keholle ja mielelle omenapuiden alla kello 14.30 ja 16.30. Sauna on lämpimänä lounaan jälkeen iltaseitsemään asti.

Lapsia ilahduttavasta menosta vastaavat MLL:n pomppulinna, piknik-muskari sekä pop up -kirjasto satuhetkineen. Tapahtumassa on esillä Mannerlahti-piirustuskilpailuun lähetettyjen töiden näyttely.

Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit ry järjestää kajakkeja vesille, Askaisten Prännäri esittelee kahvilaatuja ja partiolaiset paistavat lättyjä. Illalla on luvassa muun muassa frisbeegolf-kisa, makkaranpaistoa, nukipaku, pihapelejä ja suppailua.

Mannerlahden leirikeskuksen historiasta kertova Säde Aarlahden, Esa Laukkasen ja Albert Vallusen teos Carl Mannerheimin Uusi Hannula Askaisissa: Kartano – kunnalliskoti – leirikeskus julkaistiin vuonna 2017. Kirja toteutettiin Maskun seurakunnan Leader-hankkeena.

Historiikkityöryhmään kuuluneella Maskun entisellä kirkkoherralla Esko Helmellä on muistoja paikasta monelta vuosikymmeneltä.

– Kävin täällä pitämässä ehtoollistoimituksia kunnalliskoti Lepolan aikaan. Vuonna 1984 Mannerlahden siirryttyä Maskun seurakunnan ja silloisen Lemu-Askaisten seurakunnan yhteisomistukseen täällä alettiin pitää rippikoululeirejä, Helmi kertoi Mannerlahdessa pidetyssä julkaisutilaisuudessa.

Kauniin keltainen leirikeskus on englantilaistyylisine puistoineen elänyt pitkän ja vaiherikkaan historian, jota pääsemme nyt yhdessä juhlistamaan MannerFesteillä.

MannerFestin oheisohjelmassa on esimerkiksi Louhisaaren kartanolinnan kevätmarkkinat kello 11–15 linnan puistossa ja Maskun kirkkokuoron kevätkonsertti Askaisten kirkossa kello 18.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

MannerFest-juhlassa pääsevät esille muistojen täyteiset entiset kerrossänkyjen pohjat, jotka teksteineen ja piirrustuksineen ovat erottamaton osa Mannerlahden nykyhistoriaa leirikeskuksena. Putositko kerrossängystä tai säikähdit yöllä kummitusta? – Muistojen Mannerlahteen voi osallistua täällä.