Kaarina valittiin vuoden pientalomyönteisimmäksi

Kaarina pientalomyönteisin 2023
Palkintoperusteissa Kaarinan kaupunki saa kiitosta maltillisista asumisen maksuista ja asukkaiden näkemysten kuuntelemisesta. Myös viheralueiden ja teiden kunnossapito toimii hyvin. Kuvassa Omakotiliiton järjestöpäällikkö Sami Toivanen, kaupunkikehitysjohtaja Päivi Liuska-Kankaanpää, Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta, Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors, Hirsitaloteollisuus ry:n puheenjohtaja Seppo Romppainen sekä Kaarinan omakotitaloyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Välimäki. Kuva: Suomen Omakotiliitto.

Omakotiliitto on kartoittanut asukkaiden, rakentajien ja talontoimittajien mielestä erityisen pientaloystävällistä paikkaa elää ja rakentaa uutta. Tunnustuksia myönnetään kaksi, sekä yli että alle 50 000 asukkaan kunnalle.

KAARINA.

Kaarinan kaupunki ja Porvoon kaupunki on valittu vuoden pientalomyönteisimmiksi kunniksi 2023. Niitä kiitetään erityisesti runsaasta pientalotonttien kaavoituksesta. Omakotiliitto jakoi tunnustukset 10. toukokuuta.

Tämän vuoden pientalomyönteisimmiksi kunniksi valittiin suurempien kuntien sarjassa Porvoo ja pienempien kuntien sarjassa Kaarina. Sekä Porvoossa että Kaarinassa pientaloille kaavoitetaan runsaasti tontteja, kiitetään Omakotiliiton palkintoperusteissa. Molemmissa kunnissa myös lupaprosessit hoituvat sujuvasti.

Hieman yli 35 000 asukkaan Kaarinan kaupunki saa kiitosta monesta asiasta.

Näitä asioita ovat muun muassa maltilliset asumisen maksut, asukkaiden näkemysten kuunteleminen sekä viheralueiden ja teiden kunnossapito.

– Todella mukava nähdä tuloksista, että Kaarinassa ja Porvoossa päättäjät ymmärtävät asukkaiden toiveet ja panostavat pientalokaavoitukseen, toteaa Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen.
– Vastausten perusteella voi päätellä, että myös lupaprosessit ovat toimivia, vaikka pientalojen rakentamisen määrä on molempien kaupunkien kokoon suhteutettuna todella korkealla tasolla, hän jatkaa.

Myös Pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen kehuu Kaarinan ja Porvoon pitkäjänteistä työtä omakotiasumisen eteen.

– Omakotiasuminen on asumistoiveiden kärjessä vuodesta toiseen. Kaarina ja Porvoo ovat pystyneet vastaamaan niin omakotirakentajien kuin -asujienkin tarpeisiin selvästi monia muita kuntia paremmin. Kannustamme jatkamaan hyvää työtä!

Kaarina ja Porvoo sijoittuivat keskivaiheille Omakotiliiton maaliskuussa julkaisemassa asumismenotutkimuksessa.

Tutkimuksessa vertailtiin sadan kunnan asumismenoja, kuten sähkö-, vesi-, jäte- ja kiinteistöveromaksuja.

Asumismenot olivat kyseisissä kaupungeissa vuodessa hieman yli 6 000 euroa, kun vertailun kalleimmassa kunnassa menot olivat liki 8 500 euroa ja halvimmassa vajaat 4 700 euroa.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander toteaa, että on ilo olla onnittelemassa kuntia, joissa kuunnellaan ja toteutetaan ihmisten asumistoiveita.

– Eri kyselyiden mukaan edelleen lähes kolme neljäsosaa vastaa asumistoiveekseen omakotitalon tai pientalon, mutta vain reilu neljännes asuntorakentamisesta on pientaloja. Tässä on suuri ristiriita valtakunnallisesti. Kannustankin kaikkia kuntia entistä parempaan ja pientalomyönteisempään toimintamalliin, hän sanoo.

Omakotiliitto on esittänyt myös hallitusneuvotteluihin, että valtion asuntokehittämisohjelmaa tulee päivittää vastaamaan ihmisten asumistoiveisiin.

Omakotiliitto valitsi vuoden pientalomyönteisimmät kunnat nyt seitsemättä kertaa yhdessä sidosryhmiensä Hirsitaloteollisuuden ja Pientaloteollisuuden kanssa.

Turun Seutusanomat