Vanhemmuuden viikko näkyy lähitapahtumissa ja verkossa

Vanhemmuuden viikolla järjestetään kolme etäluentoa vanhemmuuden tueksi.
Vanhemmuuden viikolla järjestetään kolme etäluentoa vanhemmuuden tueksi.

Nuorten hyvinvointiin ja vanhempien voimavaroihin liittyvä teemaluentopaketti tarjoaa perheille vertaistukea ja käytännönläheistä tietoa. Etätilaisuuksien lisäksi tarjolla on kuntien ja paikallisyhdistysten yhteistyössä järjestämiä tapahtumia. 

TAPAHTUMAT.

Tällä viikolla 23.–30. huhtikuuta vietettävä Vanhemmuuden viikko toteutetaan varsinaissuomalaisten kuntien, paikallisyhdistysten ja muiden toimijoiden yhteistyöllä.

Naantaliin vanhemmuudenviikon asiantuntijavieraaksi saapuu 27.4. kello 17 asiantuntijalääkäri, LL, lastenpsykiatri ja nuorisolääkäri Raisa Cacciatore. Hän pitää luennon aiheesta Miten tuen lasten ja nuorten hyvinvointia? Iloa ja työkaluja arkeen!. Luento järjestetään Naantalin lukion auditoriossa.

Nousiaisissa on tarjolla muun muassa metsäseikkailua perheille Linnamäen pururadalla maanantaina ja perheliikuntatapahtuma Henrikin yhtenäiskoululla keskiviikkona 26.4. kello 17–19. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n järjestämän Kesiksen perheliikuntatapahtuma -kiertueen paikallistapahtumasta Nousiaisissa vastaa LiikUn lisäksi Nousiaisten vapaa-aikatoimi.

Samana iltana Henrikin yhtenäiskoulussa on musiikin ja kuvataiteen konsertti. Esillä on yläkoulun kuvataidetöitä, ja konsertissa esiintyy yläkoulun oppilaita. Ohjelman hinta on viisi euroa. Konsertin tuotto menee koulun stipendirahastoon. Ovet aukeavat kello 17.30, jolloin koulun tukioppilaat myyvät kahvia.

Paimion kirjastolla on 24.–28.4. esillä vanhemmuusteemainen kirjanäyttely sekä pelattavissa valikoima PlayStation 4 ja Xbox One -pelejä (K7).

Peliaikaa on kerrallaan 30 minuuttia. Ajan voi varata kirjastosta paikan päältä tai p. 02 474 5320. Maanantaina 24.4. kello 17–18.15 voi tulla lukemaan lukulemmikille. Lukuhetki kestää 15 minuuttia. Ajan voi varata kirjastosta paikan päältä tai p. 02 474 5320. Tiistaina 25.4. kello 17.30 esitetään Inside Out (K7) -elokuvaa kirjastolla.

Paimion Oinilan kentällä vietetään 24.4. kello 17–19 LiikUn ja Paimion liikuntapalveluiden yhdessä toteuttamaa Kesis-perheliikuntatapahtumaa.

Keskiviikkona 26. huhtikuuta kello 18–19.30 pidetään yläkoululaisten vanhemmille vanhempainilta Tillintuvalla, osoitteessa Vistantie 61. Ohjelmassa on kokemusasiantuntija Olga Hellströmin puheenvuoro lapset päihdeongelmasta, psyykkisestä sairastamisesta ja vaikeudesta huomata ennusmerkkejä sekä vapaamuotoista keskustelua. Mukana tilaisuudessa on myös koulunuorisotyöntekijä Anniina.

Perjantaina 28.4. kello 10–12 vietetään kaikille avointa vappuriehaa Sauvon koululla ja lauantaina koko perheen iloinen vapputapahtuma valtaa Tillintuvan, osoitteessa Vistantie 61.

Lauantaina 29.4. kello 16 Bio Starassa esitetään Risto Räppääjä -leffanäytös. Ilmoittautumiset Jennille, p. 050 3481 845 (Whatsapp tai tekstiviesti). 30.4. järjestetään vappuaaton Parkki-katupäivystys Paimiossa ja Sauvossa.

Ruskon nuorisopalvelut järjestää perheiden yhteisen rastiradan sekä nuokkarin vanhempainillan.

Rastiradan voi kiertää Ruskotalon läheisyydessä itsenäisesti 25.–27.4. välisenä aikana, rata alkaa ensimmäiseltä rastilta Ruskotalon yläoven luota. Rata tulisi kulkea yhdessä huoltajan kanssa, koska rasteilla on kysymyksiä, joihin vastaamiseen tarvitaan sekä lapsia että huoltajia.

Radan kysymyksien vastaukset voi kirjoittaa muistiin, jos haluaa osallistua arvontaan. Tässä tapauksessa vastaukset tulee palauttaa joko paperilla nuorisotilalle (yhteystieto mukana), tai sähköpostilla sanna.tahko@rusko.fi. Palkinnot arvotaan perjantaina 28.4. ja vastauksista tehdään kooste nuorisopalveluiden sosiaaliseen mediaan.

Tiistaina 25.4. kello 17–19 Ruskon liikuntakeskuksessa järjestetään LiiKun organisoimana ja monen eri toimijan toteuttama Kesis-perheliikuntatapahtuma.

Torstaina 27.4. klo 18–19 Ruskon nuorisotilalla järjestetään Nuokkarin vanhempainilta, jolloin vanhemmilla on mahdollisuus tulla tutustumaan nuorisotilaan ja keskustelemaan nuorisotyöntekijöiden kanssa nuorisotilatoiminnasta, kesätoiminnasta sekä muista pinnalla olevista aiheista nuorten osalta.

Kutsu vanhempainiltaan lähetetään Wilman kautta huoltajille. Samalla on mahdollista esittää kysymyksiä ja otamme myös mielellämme vastaan uusia ideoita toiminnan kehittämiseksi. Nuorisotilat ovat avoinna 3.-luokkalaisista ylöspäin, mutta myös nykyisten 2.-luokkalaisten, eli tulevien nuokkari-ikäisten, vanhemmat ovat myös erittäin tervetulleita tutustumaan tiloihin ja työntekijöihin.

Vanhemmuuden viikon etäluentojen sarja alkaa Onnellinen vanhemmuus – Vanhempien voimavarojen teemaillalla 24. huhtikuuta.

Tiistaina on vuorossa luento teemalla Miten tukea nuorten jaksamista ja hyvinvointia?. Luentosarja huipentuu 26. huhtikuuta, jolloin aiheena ovat päihteet ja nuoret – ajankohtaista tietoa sekä tukea päihteistä keskusteluun. 13–18-vuotiaiden nuorten vanhemmille suunnattu tilaisuus tarjoaa aluekohtaista tietoa nuorten päihteiden käytön tilanteesta ja käytännönläheisiä keinoja siihen, miten keskustella päihteistä nuorten kanssa. Etäluennot alkavat kello 18.

Liedon kaupungin YouTube-kanavalla julkaistavan Vanhemmuuden viikon etäluentosarjan järjestävät yhteistyössä Kaarinan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Raision ja Ruskon nuorisopalvelut. Linkit luentosarjan jaksoihin löytyvät täältä, täältä ja täältä. Ne ovat katsottavissa kaksi viikkoa ensiesityksensä jälkeen.

Naantali, Raisio ja Rusko toteuttavat yhteisen hyvinvointikyselyn alueensa lapsiperheille. Kyselyn avulla kunnat keräävät lapsiperheiden kokemustietoa hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Kyselyssä saatuja vastauksia hyödynnetään kuntien palveluiden ja olosuhteiden kehittämisessä sekä hyvinvointisuunnitelmien tukena yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.  Kysely on auki 30.4. asti täällä. Siihen vastaaminen vie vain noin 5–10 minuuttia. 

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Otteita viikon muista tapahtumista

  • Muita vapaapääsyisiä tilaisuuksia on tällä viikolla luvassa muun muassa Kaarina-talolla, jossa vietetään Musiikkikoulu Ilosen kevätjuhlaa 25.4. kello 17.3019.00. Ohjelmassa on pomppulinna, siirtotatuointeja ja ilmapalloja.
  • Lemun kirjastolla vietetään Harry Potter -tapahtumaa keskiviikkona 26.4. kello 16–19. Tapahtumassa voi muun muassa koetella taitojaan Potter-aiheisessa pakohuoneessa, tunnistaa taikayrttejä, osallistua Dobbyn sukkapajaan ja ottaa vastaan ennustuksen Punurmiolta. Ääres eduEscapen suunnittelemaan pakopeliin ennakkoilmoittautuminen tapahtuu soittamalla Lemun kirjastoon 044 7388 145 tai kirjaston tiskillä. Alle 9-vuotiaat aikuisen seurassa.
  • Liedon nuorisopalvelut järjestää vapputapahtumia kaupungin nuokkareilla.
  • Suomen Karva-Kaverit ry:n lukulemmikki Elsa on seuraavaksi Maskun pääkirjastossa 26. huhtikuuta. Lukuaika on 15 min / lukija. Lukuhetkeen osallistuvat vain lapsi, koira ja koiran ohjaaja. Lukuajan voi varata kirjastosta: puh. 044 7388 255.
  • Nousiaisten MLL tarjoaa perheille seuraavan lukuhetken Nousiaisten kunnankirjastossa 25.4. kello 18.0018.30. Lapsi osallistuu iltasatutunnille yhdessä oman aikuisen kanssa.
  • Kerran kuukaudessa maanantaisin kello 17.30 Raision Kirjastotalon Martinsalissa järjestetään PerheKinon esityksiä. 24.4. vuorossa on Troll – kuninkaan häntä (K7) -elokuva. Päivä- ja IltaKinon elokuvia esitetään Martinsalissa kerran kuukaudessa tiistaisin kello 13 ja kello 18.
  • Rymättylän kirjastossa järjestetään 27.4. kello 13.3018.00 kaikille avoin pelitapahtuma. Kirjastoon tuodaan pelattavaksi erilaisia lauta- ja pöytäpelejä.
  • Kesiksen perheliikuntatapahtuma -kiertue huipentuu 27.4. kello 17–19 Paraisten Malmin koulun pihalle.
  • Åbolands Teaterskola sekä Turunmaan Kuvataidekoulu KonsTila järjestävät koko perheen vapputapahtuman 29.4. kello 13–16 Paraisten Urheilu- Ja Nuorisotalo PUNTissa.