Paimion Sähkömuseossa vietetään SLM 100 -juhlavuotta

Paimion sähkömuseo
Paimion Sähkömuseo.

PAIMIO.

Sähkölähteenmäen (SLM) 100-vuotisjuhlat valtaavat Paimion Sähkömuseon kevään mittaan. Sähkömuseon ylimmässä kerroksessa on jo nyt Sähkölähteenmäen historianurkka, mutta kesään mennessä koko kerros valjastetaan SLM:n satavuotisen historian ja yhtiön eri projektien esittelyyn.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä kun, kun paimiolainen Iivari Lähteenmäki aloitti työskentelyn itsenäisenä sähköurakoitsijana. Pian tilauksia tuli niin paljon, että yritykseen piti palkata muitakin asentajia eli monttöörejä. Toiminta kehittyi niin, että yrityksen toiminta laajeni ja monipuolistui sekä Paimiossa että alueellisesti, jopa valtakunnallisesti. Ja lopulta ylittyivät valtion rajatkin kun erilaisia projekteja toteutettiin Neuvostoliittoa ja Lähi- ja Kaukoitää myöten.

Lisäksi juhlavuoteen liittyen järjestetään useampi puolen päivän mittainen seminaari, joissa käsitellään muun muassa niin työelämän muutoksia, talotekniikkaa kuin energia-alan murrosta.

Paimiossa sähköalan historiaa vaalitaan talkoovoimin.

Esillä olevat esineet ovat Paimion Sähkömuseon sekä museon taustalla toimivien vapaaehtoisten Museomuurahaisten eli virallisesti Sähkömuseoveljien ja -sisarten kokoelmista. Esineiden lisäksi museon kokoelmista löytyy sähköalan kirjallisuutta ja vanhoja ammattilehtiä.

Vapaaehtoisiin kuuluu museon perustajatahona tunnetun Sähkölähteenmäki Oy:n eläköityneitä työntekijöitä, joiden asiantuntemus on museon toiminnalle iso voimavara. Alueen vahvaan sähköiseen historiaa liittyy siis kaksi suurta paikallista yritystä, Lounais-Suomen Sähkö Oy ja Sähkölähteenmäki Oy, jotka olivat paitsi merkittäviä työllistäjiä myös sähkömuseon toiminnan käynnistäjiä.

Talkoolaisten joukko on vuosikymmenten mittaan vaihtunut, mutta yhä säännöllisiin viikkotapaamisiin kokoontuu 15–20 henkeä. Talkootoiminnan henkeen kuuluu, että kukin antaa työpanoksena omiin vahvuuksiin ja mielenkiinnonkohteisiin pohjautuen. Tavoitteen kaikilla on kuitenkin ollut Sähkömuseotoiminnan edistäminen sekä sähköiseen kulttuuriin liittyvän perinteen kerääminen ja tunnetuksi tekeminen.

Museota ylläpitää Paimion Sähkömuseosäätiö.

Sähkömuseosäätiön perustivat vuonna 1992 Lounais-Suomen Sähkö Oy (myöhemmin Länsivoima ja Fortum), Sähkölähteenmäki Oy (myöhemmin ABB, YIT ja Caverion), Paimion kaupunki ja kotiseutuyhdistys Paimio-Seura ry.

Sähkötekniikan museo sijaitsee 1800-luvulla rakennetussa kolmikerroksisessa graniittikivimakasiinissa. Rakennuksen pohjakerroksessa museopuodin sekä -kahvilan yhteydessä toimii kesäisin myös Paimion kaupungin matkailuneuvonta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Paimion Sähkömuseon taustalla toimiva talkoojoukko Museomuurahaiset eli virallisesti Sähkömuseoveljet ja -sisaret sai vuoden 2022 Varsinais-Suomen museoteko -tunnustuspalkinnon.
• Vuosittain jaettavan tunnustuspalkinnon myöntävät Varsinais-Suomen museot ry ja Turun museokeskus.
• Paimion Sähkömuseosäätiö perustettiin keväällä 1992. Säätiön perustamisesta alkoi virallinen työ Paimion Sähkömuseon avaamiseksi. Avajaisjuhlia vietettiin 14.6.1995.