Miksei kukaan saa numero ykköstä?

EDUSKUNTAVAALIT

Vaaleissa ehdokkaiden numerointi alkaa numerosta kaksi. Miksi kukaan ei saa numeroa yksi?

– Käytäntö, jossa numerointi alkaa kakkosesta, otettiin käyttöön vuoden 1954 eduskuntavaaleissa, kun uusi laki oli tullut voimaan vuonna 1952, kertoo Varsinais-Suomen vaalipiirilautakunnan sihteeri Juha Karvinen.

Siihen asti, jo vuodesta 1906 alkaen, Suomessa pidetyissä vaaleissa oli vedetty isoon ”lakanaan” viiva sen ehdokaslistan kohdalle, jota halusi äänestää.

– Uuteen lakiin ja menettelytapaan siirryttäessä haluttiin lainvalmisteluasiakirjojen mukaan välttää se, ettei vaalilippuun erehdyksessä vedettäisi vanhan tavan mukaan viivaa, mikä merkitsisi – ehkä vastoin äänestäjän tarkoitusta – yhdistelmän ensimmäistä ehdokaslistaa. Näin ollen ehdokaslistojen numerointi aloitettiin numerosta 2, kertoo Juha Karvinen.

 

Marko Vuosjoki