Lukemisen Supervoimaa -näytelmässä etsitään kadonnutta lukuintoa

Lukemisen Supervoimaa / Nukketeatteri Piironginlaatikko. Kuva: Mikko Rantanen.
Lapsille suunnatussa Lukemisen Supervoimaa -näytelmässä seikkailevat Samuel-poika ja hänen ystävänsä Mato. Teatterinukkien takaa rooleista löytyvät Raimo Nummela ja Kerttu Aaltonen. Kuva: Mikko Rantanen.

Nukketeatterin tehokeinoihin kuuluvat liikkeen ilmaisuvoima, vuoropuhelu, leikinomaisuus ja niin arkipäiväisistä kuin mielikuvituksellisistakin asioista ammentava, samaistuttavia piirteitä sisältävä tarina. 

Lukemisen Supervoimaa 
Käsikirjoitus: Ilona Willebrandt
Ohjaus: Mikko Rantanen
Rooleissa: Kerttu Aaltonen,

Raimo Nummela
Musiikki: Rauno Melos,

Tuula Amberla
Nuket ja lavastus: Kerttu Aaltonen / Nukketeatteri Piironginlaatikko

TEATTERI.

Nukketeatteri Piironginlaatikko toteuttaa tänä keväänä Lukemisen Supervoimaa -esityksen, jonka on käsikirjoittanut Ilona Willebrandt.

– Teatterinuken tehokkain ilmaisuvoima syntyy liikkeestä, ei puheen kautta. Monologit eivät toimi, sillä yleensä nukella on vain yksi ilme. Napakka dialogi toimii. Tarinaa kirjoittaessa puhun ääneen repliikkejä. Hion ja viilan lauseita uudestaan ja uudestaan, sanoo Willebrandt tiedotteessa.
– Pidän tärkeänä, että kieli on puhuttavaa ja oivaltavaa. Toimiva käsikirjoitus ottaa huomioon sen, kuinka lapset ajattelevat ja kohtaavat maailman. Siinä on hyvä olla konkretiaa ja leikinomaisuutta. Erityisen paljon mielikuvitusta ravitsevia elementtejä. Värejä, hullunkurisia asioita, arkipäiväisiä asioita, epätavallisia asioita, uusia asioita, kielellistä ilotulitusta, kauneutta, iloa, erilaisia tunteita, jännitystä ja pelkojen voittamista, lisää Willebrandt.

Uudenkaupungin kouluissa ja eskareissa maaliskuussa kiertävä näytelmä kertoo lukemisintonsa kadottaneesta Samuel-pojasta ja hänen hyvästä ystävästään Madosta.

Yhdessä papan kanssa Samuel osallistuu keksijäkerhon Vuoden keksintö -kilpailuun, jota tuomaroi kärttyinen neiti Ylikärppä. Neidin hattu joutuu koneeseen ja kutistuu. Siitäkös neiti muuttuu yhä vain kärttyisemmäksi. Samuelin äiti laulaa lohdullisia lauluja ja kertomuksen lopuksi Samuel keksii, mitä lukemisen supervoima oikein tarkoittaa.

Lukemisen Supervoimaa -näytelmän ohjauksesta vastaa Mikko Rantanen.

– Esityksessä on laitettu peliin monet nappulat ja härpäkkeet lasten mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Sekä näyttelijäntyö, musiikki, että nukkehahmojen monipuolisuus on tuonut tekstirikkaaseen käsikirjoitukseen toimeliasta ilmettä. Näytelmässä on nopearytmisyyttä, levollisia suvantoja ja ovelia huumoritärppejä vanhemmillekin. Nukkehahmoja sisältävän esityksen ohjaaminen antaa mahdollisuuden päästää irti aikuisten tavasta ajatella ja syöttää vaikka madolle herkkubanaaneja, kuvailee Rantanen.

Rooleissa työskentelevät nukketeatteritaiteilija Kerttu Aaltonen ja Raimo Nummela.

– Idea tuli kirjastosta. Hankkeen tavoitteena on innostaa lapsia lukemaan oppimisen polulla
nukketeatterin keinoin. Lasta ohjataan löytämään kirjainten ja sanojen merkitys sekä visuaalisin että auditiivisin menetelmin. Käsikirjoituksessa huomioidaan erityisesti pojat – se kertoo maailmasta, jossa lukeminen antaa supervoimia, Kerttu Aaltonen kertoo.
Lavastajana, nukenrakentajana sekä rekvisiitan tekijänä olen saanut olla mielikuvitusmatkalla ja käyttää kaikkea mahdollista osaamistani, nikkaroimisesta muihin kädentaitoihin. Nukkenäyttelijä antaa nukelle elämän, näyttää sen tunteita ja ajatuksia, Aaltonen jatkaa.

Ensi-iltansa Lukemisen Supervoimaa saa maaliskuussa. 6–9-vuotiaille lapsille suunnatun esityksen kesto on noin 30 minuuttia. Nukketeatteri Piirongilaatikolta tilattavissa oleva näytelmä jatkaa kiertuettaan huhtikuussa laajemmin Varsinais-Suomen alueella.

Turun Seutusanomat