Liiku lähellä -hanke innostaa liikkeelle

Kirsti Viitanen on yksi Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen ja Turun kaupungin ”Liiku lähellä, viesti vertaisena” -yhteishankkeen vapaaehtoistoimijoista.

HYVINVOINTI

Kirsti Viitanen on mahtava esimerkki siitä, miten varttuneemmalla iällä aloitettu uusi liikuntaharrastus johtaa henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin – ja Kirstin tapauksessa jopa maailmanmestaruuksiin ja -ennätyksiin.

Kirsti aloitti lentopallon pelaamisen 30-vuotiaana ja yleisurheilun ”vasta” 60-vuotiaana. Nyt hän on yleisurheilussa kahdeksankertainen seniorien maailmanmestari ja pitää hallussaan kahta seniorien maailmanennätystä.

– Tein toissaviikonloppuna uuden maailmanennätyksen viisiottelussa Jyväskylässä pidetyissä halli-SM-kisoissa, kertoo Kirsti.

Viisiottelussa lajeina ovat 60 metrin aitajuoksu, korkeushyppy, pituushyppy, kuulantyöntö ja 800 metrin juoksu. Maailmanennätys tuli sinänsä vahingossa, että Kirstin ei ollut tarkoitus edes lähteä koko kilpailuun.

– Lähdin vaan kirittämään kaveria, joka oli kisoissa mukana. Hyvin meni, nauraa Kirsti.

Kirstin toinen maailmanennätys on painonheitossa. Heittolajit ovatkin hänen varsinaiset lempilajinsa.

– Eniten voittoja minulla on heittolajeissa; painonheitossa, moukarissa, kiekossa ja heitto-ottelussa. Mutta olen joskus voittanut myös seiväshypyn.

Kokonaisuudessaan 60-vuotiaana yleisurheilun kaverinsa innoittamana aloittaneella Kirstillä on kahdeksan mm-kultaa, 13 hopeaa ja yhdeksän pronssia.

 

Kirsti Viitanen on yksi Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen ja Turun kaupungin ”Liiku lähellä, viesti vertaisena” -yhteishankkeen vapaaehtoistoimijoista. Kirsti pelkällä esimerkillään takuulla innostaa ikäihmisiä liikunnan iloihin ja hyötyihin.

– Minulle liikunnasta on tullut elämäntapa. En saa iltaisin kunnolla unen päästä kiinni, jos en ole käynyt päivällä liikkumassa, kertoo Kirsti.

80-vuotiaana Kirsti Viitanen onkin rautaisessa kunnossa, ja onkin helppo todeta, että säännöllinen liikunta on tehnyt hänestä erittäin hyvinvoivan seniorin -niin henkisesti kuin fyysisesti.

– Liikuntaan kuuluu fyysisen harjoittelun lisäksi henkinen ja sosiaalinen puoli. Liikunnan ansiosta on mahdollista saada itselleen hyviä ystäviä, muistuttaa Kirsti.

 

Liiku lähellä, viesti vertaisena -hanke, jossa Turun Seutusanomat on mediakumppanina, starttaa toden teolla 17. maaliskuuta. Silloin pidetään hankkeen aloitusinfo ja keskustelutilaisuus. Tilaisuus on Luolavuorentie 4:ssä Kotikunnaksen tiloissa alkaen kello 11.

– Haluamme tässä aloitustapahtumassa kutsua seniorit tapaamaan toisiaan, kerromme hankkeestamme ja haluamme tietenkin myös senioreilta itseltään ideoita ja toiveita siitä, mitä he hankkeelta toivovat. Tarkoituksena on saada mukaan seniorit ympäri Turkua, eri asuinalueilta, kertoo Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen projektikoordinaattori Helena Norokallio.

Tapahtumassa nostetaan esille myös hankkeen toinen puoli eli vertaisviestintä.

– Koulutamme vapaaehtoisia, jotka toimivat hankkeessa apuna ja tiedottavat omien alueidensa ikäihmisille viestiä meiltä järjestäjiltä – ja tietenkin myös toisinpäin, eli tuovat meille tietoa ikäihmisten toiveista.

Starttitapahtumassa ovat mukana muun muassa Turun kaupungin ja Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen hankeveturit sekä Kirsti Viitanen. Kahvitarjoilun järjestämiseksi ilmoittautumiset starttitapahtumaan 15. maaliskuuta mennessä helena.norokallio@kotikunnas.fi tai Vesa Lehto, puhelinnumero 044 7290 796.

 

Marko Vuosjoki