Lasten musiikkijuhlat näkyvät ja kuuluvat reilun viikon verran Turussa

Lasten musiikkijuhlat 2023 Turussa.
Lasten musiikkijuhlat 2023 Turussa. Kuva: Turun konservatorio ja Turun filharmoninen orkesteri.

Sigyn-salin Soitinesittelykonsertissa on mahdollisuus nähdä iso kattaus erilaisia soittimia ja Mestarinkadun puuhapäivässä niitä pääse myös kokeilemaan.

TURKU.

Järjestyksessään jo 16. Lasten musiikkijuhlat -tapahtuma esittelee lapsille ja nuorille musiikin mahdollisuuksia elämyksinä, harrastuksena ja ammattina. Turun konservatorio ja Turun filharmoninen orkesteri tarjoavat 17.–26.3. yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa yli 20 musiikillista tapahtumaa.

Juhlat käynnistyvät lauantaina 18.3. kello 14 Avajaisiloittelulla Hansatorilla, jossa musisoi konservatorion Big Band solisteineen. Turun linnassa koetaan Prinsessan uni eli kuinka lohikäärme kukistettiin Turun vanha musiikki ry:n esityksessä. Klassikkosatu prinsessa Ruususesta palaa juurilleen kun Herttuan musikantit seikkailevat vanhojen sävelaarteiden parissa, tällä kertaa huikean sirkusesityksen kuvittamana.

Samaan aikaan Lasten musiikkijuhlien kanssa Turussa vietetään Valtakunnallisia puhallinpäiviä.

Keskeinen osa tapahtumaa on esitellä uutta ja innostavaa puhallinmusiikkiohjelmistoa lasten ja nuorten orkestereiden käyttöön. Nämä konsertit sopivat hyvin myös Lasten musiikkijuhlien ohjelmaan.

Varissuon iloiset puhaltajat ja Aura Mini Wind Band esiintyvät perjantaina 17.3. kello 17 Sigyn-salissa otsikolla Kaksin aina kaunihimpi. Aura Wind Bandin konsertissa 18.3. kello 11 on pidempään harrastaneiden ohjelmistoa otsikolla Aamulaulu Linnankadulla. Sunnuntaina Aura Youth Wind Band ja Aura Junior Wind Band ystävineen esiintyvät Sigyn-salissa kello 11.

Sunnuntaina 19.3. ennakkotiedoista poiketen Megasakki korvaa Quinsonituksen konsertin Sigyn-salissa. Megasakki on uusi lastenmusiikkiyhtye, joka julkaisi viime vuonna debyyttialbuminsa Siili beatboksaa. Pidetty yhtye voitti albumillaan Vuoden lastenmusiikki -kategorian Emma-palkinnon helmikuussa 2023. Megasakki tuo Turkuun ripauksen supervoimia, kun yleisön kanssa selvitetään kadonneiden tavaroiden arvoitusta ja kutsutaan paikalle kaikkien sankareiden serkku: Pyyhki-Man!

Maanantaina Sigyn-salissa vuorossa on Pikkulin laululeikkishow.

Lapsiyleisö ei ole uskoa silmiään, kun Pikku Kakkosesta tuttu Pikkuli saapuu ihan oikeasti paikalle. Pikkuli saa ainutlaatuisissa esityksissään vieraakseen Puolalan alakoulun 4E-musiikkiluokan.

Samaan aikaan Lasten musiikkijuhlien kanssa käynnistyy haku Turun konservatorion taiteen perusopetukseen. Jos musiikki harrastuksena kiinnostaa, mutta oma soitin ei ole vielä tiedossa, kannattaa osallistua Lasten musiikkijuhlien tapahtumiin. Tiistaina 21.3. kello 18 Sigyn-salin Soitinesittelykonsertissa on mahdollisuus nähdä iso kattaus erilaisia soittimia ja lauantaina 25.3. Mestarinkadun puuhapäivässä niitä pääse myös kokeilemaan.

Keskiviikkona 22.3. Sigyn-salissa esiintymässä ovat kaikki konservatorion neljä kitaraorkesteria. Orkesterit soittavat yhdessä ja erikseen ja mukana menossa on harvinaisia sopraano- ja bassokitaroita. Samana iltana pääkirjastossa pidetään harmonikka-aiheinen soittotunti. Turun NMKY:n musiikkiopiston Iloisten sävelten lastenkonsertti kuullaan Namikan juhlasalissa.

Turun filharmonisen orkesterin Avain hukassa -konsertti torstai-iltana 23.3. Konserttitalossa kutsuu lapset riemukkaaseen ja visualisoituun musiikkiseikkailuun.

Avain hukassa -konsertti perustuu Sanna Manderin samannimiseen Finlandia-palkittuun lastenkirjaan. Musiikin on säveltänyt Tapiola Sinfoniettan tilauksesta Marzi Nyman, ja Nyman myös johtaa konsertin.

Niin ikään torstai-iltana Sigyn-salissa koetaan kouluikäisille ja sitä vanhemmille sopiva tanssi- ja musiikkielämys Above, joka perustuu Roope Kivimaan samannimiseen albumiin. Musiikkiopisto Arkipelagin tuotannossa on esiintymässä kaikkiaan 80 esiintyjää ja kuusi muusikkoa.

Soiva Siili ja Laivaston soittokunta yhdistävät voimansa perjantai-iltana Sigyn-salissa. Soivan siilin kanssa matkaan käyvät muun muassa Ruuneperi, Voltikas ja Mököpeikko.

Mestarinkadun koulutalolla vietetään lauantaina 25.3. Musiikillista puuhapäivää.

Ohjelmassa on muun muassa avoimet muskarit, orkestereiden esityksiä, junioribändejä ja soittimien kokeilupajoja. Tapahtumaa isännöivät Maestro Markus & Fiktio Fakta ja kahvio BuffoBasso on avoinna. Sigyn-salissa kello 16 Turun konservatorion kuorot Sigynella, Auriella ja Lauluaakkoset saavat vieraakseen Jyväskylästä Kolmekutoset. Kaikkiaan neljä kuoroa laulaa luonnosta ja maailman ihmeistä otsikolla Maailma ja me.

Sunnuntaina 26.3. Sigyn-salin Bändikavalkadissa esiintyy lasten ja nuorten rytmimusiikin kokoonpanoja: Junior Big Band, Hymynaamat, Snakes, Playm The Fruitz, Electronics ja Falling Leaf.

Turun Lasten musiikkijuhlien yhteistyökumppaneina toimivat Hansakortteli, Laivaston soittokunta, Musiikkiopisto Arkipelag, Turun kaupunginkirjasto, Turun Kuvataidekoulu, Turun NMKY:n musiikkiopisto ja Turun vanha musiikki ry.

Turun Seutusanomat