Kaupunkilegendat ja historia kohtaavat pelillisessä seikkailukirjassa

ReppuReissaaja-sarjan kirjoissa on 400 lyhyttä lukukappaletta

Tehtävä loistoristeilijällä -kirja
Markku Yli-Erkkilä on kirjoittanut ReppuReissaaja-sarjan erityisesti alakoululaisia ajatellen, mutta messuilla kirja on herättänyt kovasti aikuistenkin kiinnostusta. ”Kirjan alussa annetaan tehtävä, jota lukija lähtee selvittämään. Kirjaa ei lueta sivu kerrallaan, koska tarina muuttuu lukijan tekemien valintojen mukaan. Kirjassa edetään hyppimällä kappaleesta toiseen.” hän kertoo.

Itämeren kaupungeista muun muassa Turkuun sijoittuva Tehtävä loistoristeilijällä on pelillistetty, interaktiivinen kirja, jossa lukija toimii tarinan päähenkilönä.

KIRJALLISUUS.

Markku Yli-Erkkilän kirjoittama ReppuReissaaja-sarja on edennyt kolmanteen osaansa, jossa seikkaillaan Itämeren kaupungeissa – myös Turussa. Yli-Erkkilä kertoo, että Tehtävä loistoristeilijällä -kirjan taustatarina liittyy kultalastia kuljettaneeseen hansalaivaan, joka upposi merirosvojen takaa-ajamana johonkin päin Ahvenanmaan saaristoa.

– Aarre on mahdollista löytää johtolankojen avulla, jotka on kätketty vanhoihin Hansaliiton satamakaupunkeihin: Tukholma, Visby, Kööpenhamina, Lyypekki, Gdansk, Riika ja Tallinna. Suomen kaupungeista mukana on tietenkin Turku. Sehän ei varsinaisesti ollut hansakaupunki, mutta kauppaliiton vaikutus ylsi myös Turkuun asti. Halusin seikkailun vievän lukijan mahdollisimman moneen eri maahan, hän sanoo.

Turun osalta kirjassa kuljetaan muun muassa Rettigin palatsissa, Turun linnassa, Kakolanmäellä ja Aboa Vetus & Ars Novassa.

– Yksi hauskimmista asioista kirjaa kirjoittaessa on liittää tarinaan elementtejä todellisesta historiasta ja kaupunkilegendoista. Seikkailukirja ei saa olla oppikirjamainen, mutta olisi hienoa, jos lukija ”vahingossa” saisi uutta tietoa asioista kirjaseikkailunsa aikana. Mahtavaa olisi myös, jos lukijat haluaisivat käydä kirjassa tutuksi tulleilla autenttisilla paikoilla. Turusta kohteet valikoituivat muun muassa niiden vaikuttavuuden mukaan ja toisaalta sen mukaan miten löysin niistä kiinnostavaa tietoa. Paljon jäi tietenkin hienoja kohteita käyttämättäkin, kertoo Markku Yli-Erkkilä.

Lasten lukutaidon heikkenemisestä huolestunut opettaja näkee, että pelillistetyillä kirjoilla voi monipuolistaa lastenkirjatarjontaa ja madaltaa kynnystä tarttua kirjaan.
– Viime aikoina on ollut paljon uutisia lasten lukutaidon huononemisesta. Tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että kirjoja ei lueta lähellekään niin paljon kuin ennen. Ajankäytöllisesti ruutuaika on usein moninkertainen verrattuna kirjojen lukemiseen käytettyyn aikaan, toteaa Yli-Erkkilä.

– Kirjojeni esikuvana toimivat lapsuuteni aikaiset pelikirjat, joiden parissa itse innostuin lukemisesta. Muistan kuinka seikkailu vei mennessään. Lapsia kiinnostaa pelaaminen ja kirjani ovat kuin pelejä kirjan muodossa: lukija on itse kirjan päähenkilö ja saa valinnoillaan vaikuttaa seikkailun kulkuun. Toivon interaktiivisten kirjojen innostavan myös niitä lapsia, jotka eivät muuten ole kiinnostuneet lukemisesta, jatkaa Yli-Erkkilä.

ReppuReissaaja-sarjassa on nyt ilmestynyt kolme osaa.

Ensimmäisessä kirjassa seikkailtiin eläintarhassa, toisessa Helsingissä ja uusimmassa Itämerellä. Onko jatkoa luvassa?

– Olen saanut kirjoista runsaasti innostunutta palautetta ja jossain vaiheessa olisi kiva kirjoittaa sarjalle jatkoa. Kirjoissa on siis jo päästy seikkailemaan Suomen kamaralla Helsingissä ja Turussa. Myös mahdollinen seuraava kirja sijoittuisi todennäköisesti johonkin todelliseen paikkaan, Markku Yli-Erkkilä sanoo.

Paperinen formaatti puhuttelee kirjailijaa sähköistä teosta enemmän, joten ainakaan tällä hetkellä hänellä ei ole aikeissa tehdä kirjasta digitaalista versiota.

ReppuReissaaja-sarjan kaikissa kirjoissa on 400 lyhyttä lukukappaletta, mikä takaa seikkailun hurmaa useiksi tunneiksi. Kirjan lisäksi lukija tarvitsee vain kynän, jolla pidetään kirjaa esimerkiksi seikkailun aikana löytyvistä tavaroista.

Katariina Mäkinen-Önsoy