Kannustinloukut on helppo purkaa

MIELIPIDE

Kokoomus ja Perusuomalaiset perustelevat sosiaalitukien leikkauksiaan vetoamalla kannustinloukkuihin, eli siihen, että tuen ja palkan erotus on pieni, jolloin ihmisen ei kannata ottaa työtä vastaan. 

On kuitenkin olemassa paljon toimivampi ja inhimillisempi tapa purkaa kannustinloukot: nostetaan pieniä palkkoja niin, että palkalla tulee toimeen. Se keino ei kurita ketään ja tuo kotimaan markkinoille lisää rahaa. 

Itse asiassa malli, jossa valtio joutuu verovaroilla kompensoimaan liian alhaisia palkkoja vaikkapa asumistuella, on pitkälti Kokoomuksen aikaansaama. Tämänkaltainen sosialismi siis kelpaa puolueelle mainiosti. 

Viimeisten kuukausien aikana on saatu maksaa kalliisti siitä markkinavetoisesta politiikasta, jota oikeisto mielellään ajaa: sähkö ja ruoka, jokaiselle tärkeät peruselinehdot, ovat päätyneet keinottelun välineiksi. 

Näin ei voi olla, se on väärin. Ja eduskunnalla on asiassa voima ja valta, myös tulevalla eduskunnalla. Kun pikavippiyhtiöt nyhtivät asiakkailtaan kohtuuttomia korkoja, säädettiin laki, joka esti järjettömän koronkiskonnan. Miksei eduskunta siis voisi yhtä hyvin säätää lain, jolla estetään kohtuuttomat sähkölaskut? 

Elintarvikkeiden kohdalla on etsittävä keinoja, joilla alkutuottaja saa työstään reilun korvauksen. Lähes monopoliasemaan päässeet kauppaketjut on saatava kuriin, ja myös tähän asiaan on löydettävissä keinot, kunhan vain halua siihen on. 

Kansankotifilosofia on vastatuulessa, vaikka juuri se pitkälti selittää Suomen kehityksen hyvinvointivaltioksi vuosina 1950-1990. Nyt ollaan palaamassa luokkayhteiskuntaan, jossa vain raha ratkaisee. 

Eriarvoistuminen näkyy räikeänä terveydenhoidossa, ja oikeistotuulissa se tulee ulottumaan pian myös koulutukseen. Yliopistojen lukukausimaksuista puhutaan jo julkisesti, myös ajatus varakkaiden perheiden yksityiskouluista kytee. 

Tulevat eduskuntavaalit ovat tärkeä tienviitta tässä kehityskulussa. Säilyykö ajatus Suomesta, jossa jokaisella on reilu mahdollisuus kehittää ja kouluttaa itseään kuinka pitkälle tahansa, vai syntyykö kahden kerroksen Suomi, jossa vain lompakon paksuus merkitsee. 

Janne Laulumaa (sd.)

Eduskuntavaaliehdokas

Raision kaupunginvaltuuston pj.