11 täyttä ehdokaslistaa

Uurnille on taas pian käyttöä, kun eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 22.3. ja varsinainen vaalipäivä on 2.4.

EDUSKUNTAVAALIT

Tulevien eduskuntavaalien ehdokaslistat vahvistettiin viime torstaina 2. maaliskuuta. Varsinais-Suomessa on ehdolla yhteensä 214 kansanedustajaehdokasta.

Kaikilla isoilla puolueilla on täysi ehdokaslista eli maksimimäärä ehdokkaita – 17 ehdokasta. Yhteensä täysiä 17:n ehdokkaan listoja on peräti yksitoista.

Vaaliliittoja on solmittu ainoastaan yksi, eivätkä mitkään eduskunnassa tällä hetkellä vaikuttavat puolueet ole liittoja solmineet.

Täydet ehdokaslistat on Kristillisdemokraateilla, Keskustalla, Vasemmistoliitolla, Perussuomalaisilla, Liike Nytillä, RKP:llä, Vihreillä, SDP:llä, Kokoomuksella ja Sinimustalla Liikkeellä.

Lisäksi vaaliliitossa olevat Vapauden Liitto ja Kristallipuolue ovat yhdessä saaneet 17 ehdokasta kasaan. Liiton ehdokkaista 16 on Vapauden Liiton ehdokkaita ja yksi Kristallipuolueen ehdokas.

Ehdokkaat ja puolueiden väki aina tietenkin jännittävät, kuka saa minkäkin numeron – eli missä järjestyksessä puolueet ehdokaslistalla ovat. Se nimittäin ratkaisee numeroinnin, puolueen sisäisellä listalla kun ehdokkaat ovat aakkosjärjestyksessä.

Puolueiden järjestyksen listalla ratkaisee yksinkertaisesti arvonta.

– Vaalipiirilautakunta kokoontuu 34 päivää ennen varsinaista vaalipäivää ja silloin arvotaan puolueiden järjestys. Tällä kertaa ensimmäinen arpa osui vaaliliitossa oleville Vapauden Liitolle ja Kristallipuolueelle. Näiden välillä vielä arvottiin, kumpi tulee listaan ensimmäiseksi, ja se arpa osui Vapauden Liitolle. Näin ollen ensimmäisen ehdokasnumeron eli numeron kaksi sai Vapauden Liiton ehdokas, kertoo vaalipiirilautakunnan sihteeri Juha Karvinen.

Varsinais-Suomessa puolueet saivat siis asettaa maksimissaan 17 ehdokasta. Sama lukumäärä kaikista varsinaissuomalaisista ehdokkaista valitaan kansanedustajiksi.

– Isoissa vaalipiireissä kuten Varsinais-Suomessa puolue saa asettaa saman määrän ehdokkaita kuin vaaleissa valitaan edustajia. Pienimmissä vaalipiireissä, kuten Lapissa, puolueet saavat asettaa suhteessa enemmän ehdokkaita, kertoo Karvinen.

Laissa määrittely menee niin, että puolue, vaaliliitto tai yhteislista voi asettaa enintään 14 ehdokasta – paitsi, jos vaalipiiristä valitaan enemmän kuin 14 edustajaa, silloin maksimimäärä on sama kuin valittava edustajamäärä.

Lapin vaalipiiristä valitaan tänä vuonna kuusi kansanedustajaa. Lukumäärä putosi yhdellä neljän vuoden takaisesta asukasluvun putoamisesta johtuen. Lapissa puolueet saavat siis asettaa ehdolle kuitenkin peräti 14 ehdokasta.

Edustajien määrän ratkaisee vaalipiirien väliset asukasluvut.

– Manner-Suomestahan valitaan 199 kansanedustajaa ja Ahvenanmaalta yksi. Manner-Suomen vaalipiireistä valittavien edustajien määrä määräytyy asukaslukujen mukaisessa suhteessa ja ratkaisevaa on asukasluku edellisen vuoden lokakuussa, selittää Juha Karvinen vaaleja edeltävää matematiikkaa.

Marko Vuosjoki