Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotukea Turun alueen yrityksille

Rahallista avustusta korkeakouluyhteistyöhön – TKI-setelien haku yrityksille auki

Teknologiakampus Turku
Teknologiakampus Turku käynnisti vuoden alussa TKI-palvelun (2023–2027), jonka tavoitteena on lisätä Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian osaamisen hyödyntämistä etenkin alueen pk-yrityksissä. Kuva: Teknologiakampus Turku.

Teknologiakampus edistää Turun neljän korkeakoulun eli Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian tekniikan koulutusta ja tutkimusta. Samalla se yhdistää korkeakoulujen voimavarat tukemaan alueen yritysten tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaa. 

TALOUS.

Teknologiakampus Turku on perustanut Turun korkeakoulujen ja alueen pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) välisen yhteistyön helpottamiseksi TKI-palvelun (tutkimus, kehitys ja innovaatio). Nyt palvelussa on avattu haku, jossa yritykset voivat hakea 5 000 euron arvoisia TKI-seteleitä esimerkiksi yhteisiin tutkimushankkeisiin ja analyysipalveluihin.

TKI-palvelu tavoitteena on lisätä Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian osaamisen hyödyntämistä etenkin alueen pk-yrityksissä. Palvelu markkinoi korkeakoulujen-osaamista TKI-osaamista alueen yrityksille sekä toimii yhteydenottokanavana korkeakouluyhteistyöstä kiinnostuneille yrityksille. Palvelun avulla yritysten on mahdollista helposti löytää sopivimmat yhteistyökumppanit korkeakouluista.

Ensimmäinen konkreettinen askel yhteistyön vauhdittamiseksi on pk-yrityksille tarjottava 5 000 euron arvoinen TKI-seteli, joita jaetaan seuraavan viiden vuoden aikana yrityksille 100 000 euron arvosta vuosittain. Yhteistyö yritysten ja korkeakoulujen välillä voi tarkoittaa esimerkiksi tutkimushankkeita, analyysipalveluita, hankehakemusten laadintaa tai opinnäytetöitä.

– TKI-setelin tarkoitus on madaltaa pk-yritysten kynnystä tehdä yhteistyötä korkeakoulujen kanssa, ja se voi toimia päänavaajana myös pitkäkestoiselle kumppanuudelle. Turun korkeakoulujen laaja-alainen asiantuntemus ja monipuolinen infrastruktuuri ovat yritysten ulottuvilla, ja me autamme löytämään kullekin yritykselle sopivimmat yhteistyökumppanit, sanoo TKI-palvelun asiakkuuspäällikkö Marko Kelahaara.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatio -setelien haku on nyt käynnissä.

Ensimmäiset setelit myönnetään huhtikuussa. Seteliä voi käyttää korkeakoulun ja yrityksen välisen yhteistyöhankkeen kustannuksiin niin, että avustus on enintään 50 prosenttia hankkeen arvosta.

Vaikka palvelua koordinoi Teknologiakampus Turku, voivat seteliä hakea pk-yritykset toimialasta riippumatta.

Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan vain 17 prosenttia suomalaisista pk-yrityksistä käyttää korkeakoulujen TKI-palveluja, eikä Varsinais-Suomi poikkea merkittävästi keskiarvosta alueellisessa vertailussa. TKI-palvelulla Turun kaupunki haluaa panostaa palvelukonseptiin, joka yhdistää alueen korkeakouluja ja pk-yrityksiä käytännönläheisesti ja vaikuttavasti.

– Tarve korkeakoulujen ja erityisesti pk-yritysten välisen yhteistyön tiivistämiselle on tutkimustiedon valossa ilmeinen. Tiiviimmän vuorovaikutuksen avulla yrityksillä, ja koko Turun alueella, on entistäkin paremmat edellytykset vahvistaa omaa kilpailukykyään sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Yhteistyön lisäämisestä hyötyvät yritysten lisäksi yhtä lailla alueen korkeakoulut, toteaa Turun kaupungin elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen.

Turun Seutusanomat

 

 

Tiesitkö? 

• Teknologiakampus Turku käynnisti vuoden 2023 alussa TKI-palvelun (2023–2027), jonka tavoitteena on lisätä Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian osaamisen hyödyntämistä etenkin alueen pk-yrityksissä.

• Palvelu markkinoi korkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-osaamista (TKI) alueen yrityksille sekä toimii yhteydenottokanavana korkeakouluyhteistyöstä kiinnostuneille yrityksille. Turun kaupungin rahoittaman palvelun avulla yritysten on mahdollista helposti löytää sopivimmat yhteistyökumppanit korkeakouluista.

• TKI-palvelun kautta yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää 5000 euron arvoinen TKI-seteli, joita jaetaan vuoteen 2027 saakka 100 000 euron edestä vuosittain. Seteliä voi hyödyntää yrityksen ja korkeakoulun yhteisen hankkeen kustannuksiin siten, että avustus on enintään 50 prosenttia hankkeen arvosta.