Roope Lipasti kirjoittaa etenkin lapsille suunnatut teoksensa ”Roopelta Roopelle” -ajatuksella. Kirjat siis käsittelevät usein sellaisia aiheita, joista hän olisi itsekin mielellään lapsena lukenut.
KIRJALLISUUS.
Lietolainen kirjailija ja toimittaja Roope Lipasti palkittiin Runeberg Juniorilla helmikuun alussa. Lastenkirjallisuuspalkinto myönnettiin hänen viime vuonna ilmestyneestä historiallisesta Palavan kaupungin lapset (WSOY) -lastenromaanistaan.
– Niin kuin kaikki historiaa käsittelevät kirjani, Palavan kaupungin lapset perustuu tositapahtumiin, tällä kertaa 1800-luvun alun Turussa. Perusjutut, kuten isot tapahtumat ja ajankuva, pitävät teoksissa paikkansa, mutta seikkailulliset elementit ovat tietysti keksittyjä, Lipasti kertoo.
Juonta eteenpäin kuljettavissa tarinoissa on niissäkin kuitenkin aina jokin juju.
– Palavan kaupungin lapsissa kuvailen erilaisista sosiaalisista taustoista tulevien lasten elämää Turussa siihen aikaan. Yhteiskunnallinen eriarvoisuus esiintyy tarinani lasten keskuudessa eri tavoin, he esimerkiksi joutuvat miettimään, miksi pojat käyvät koulua, mutta tytöt eivät, Roope Lipasti sanoo.
Kirjailijantyössään Lipasti kokee kirjoittavansa ”Roopelta Roopelle”.
– Tunnen, että lukemiseen innostaminen ja lukutaidon edistäminen ovat tehtäviäni. Siksi mielestäni on hyvin luonnollista kirjoittaa lapsille ja nuorille aiheista, joista itsekin lukisi mielellään. On aina vain parempi, jos lukukokemuksesta samalla oppii jotain, Lipasti lisää.
Lastenromaanin jatko-osa, lasten selviämistä suuresta palosta toipuvassa Turussa seuraava Rauniokaupungin lapset ilmestyy keväällä.
Lipasti sai edellisestä historialliseen lastenkirjatrilogiaan kuuluvasta, Liedon Vanhalinnaan sijoittuvasta Viikinkisolmusta Anni Polva -, LukuVarkaus- ja Kirjava Kettu -palkinnot.
Kirjailijan suosittu Lätkä-Lauri-kirjasarja saa jatkoa syksyllä uudella osallaan, joka on juuri matkannut piirrettäväksi.
Myös pakinoitsijana ja kolumnistina tutuksi tullut Roope Lipasti julkaisee tasaiseen tahtiin sekä aikuisille että lapsille suunnattua kirjallisuutta.
Tammikuussa Lipastilta ilmestyi uudenlainen kokeilu: pakohuonekirja Pakoretki mestauslavalta (WSOY).
– Tietojeni mukaan kyseessä on aivan ensimmäinen suomalainen pakohuonekirja. Pakohuoneammattilaiset ovat tehneet mielenkiintoisia aivopähkinöitä liittyen kirjoittamaani tarinaan, joka sijoittuu vuonna 1520 Tukholmassa pidettyihin kuningas Kristian II:n kruunajaisiin, jotka tunnetaan nykyään paremmin nimellä Tukholman verilöyly, Lipasti toteaa.
Kirjailijan ja lukijoiden merkityksellisiä kohtaamisia on luvassa Roope Lipastin seuraavassa aikuisille suunnatussa Porakonekirjoittaja (Atena) -teoksessa.
Perjantaina 3. maaliskuuta ilmestyvän romaanin päähenkilö vaikuttaa jotenkin tutunoloiselta.
– Päähenkilö on monella tapaa profiililtaan kovasti minun näköiseni. Erikoisia sattumuksia ja kohtaamisia kirjailijamiehen taipaleelta ympäri Suomea sisältävä Porakonekirjoittaja halusi tulla kirjaksi lähestulkoon itsestään, kertoo Lipasti.
Perhe-elämään ja ihmissuhteisiin liittyvien teosten lisäksi Lipasti on kirjoittanut aikuisillekin historiallisia romaaneja, joista tuoreimpiin esimerkkeihin kuuluu Mikael Agricolan elämään perustuva Mikaelin kirja (Atena, 2021).
Katariina Mäkinen-Önsoy