Vahva paikallisedustus Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa

UMK23-finalistit
Yksi heistä edustaa Suomea Euroviisuissa: Keira, Benjamin, Robin Packalen, Lxandra, Käärijä, KUUMAA, Portion Boys. Kuva: Nelli Kenttä / Miska Voinoff / Yle.

UMK23:n finalistien joukossa on Kaarinasta kotoisin oleva Benjamin ja turkulaisena tunnettu Robin Packalen. 

MUSIIKKI.

Ylen Uuden Musiikin Kilpailun kauden 2023 seitsemän finalistin julkistus tapahtui 11. tammikuuta. Keira, Benjamin, Robin Packalen, Lxandra, Käärijä, KUUMAA tai Portion Boys edustaa Suomea Euroviisuissa toukokuussa.

– UMK:n kasvaneen kiinnostuksen myötä kisaan lähetettiin tänä vuonna entistä enemmän erittäin laadukkaita biisejä, eikä raadin työ ollut todellakaan helppo, kertoo UMK-raadin puheenjohtajana toimiva YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen.

Kaikkien aikojen jännittävimmän UMK:n finalisteihin valikoitui lopulta komea kattaus uusia biisejä, joiden esittäjinä nähdään niin kaikkien tuntemia kuin aivan uusiakin artisteja.

– Kisan nuorimman osallistujan, Keiran, biisi on hänen ensimmäinen oma julkaisu, kun taas kokeneilla Portion Boysilla ja Robin Packalenilla on uriltaan jo kasat kulta- ja platinalevyjä. Benjamin ja KUUMAA ovat tällä hetkellä kovassa nosteessa Suomessa, upeaääninen Lxandra on tehnyt hienoa uraa maailmalla ja Käärijä on ollut rap-skenen lupaava nimi jo vuosia. Helmikuun UMK23-finaalissa nähdään siis huikea show, jonka voittajan valinta on varmasti haastava tehtävä niin kansainväliselle tuomaristolle kuin suomalaiselle yleisöllekin, lisää Hakanen.

Voittaja ja Suomen seuraava euroviisuedustaja valitaan siis 25.2. Turun Logomon UMK23-tapahtumassa. Finaalilähetys nähdään ja kuullaan suorana Yle TV1:ssä, Yle Areenassa sekä Ylen radiokanavilla.

Syyskuun UMK23-biisihakuun lähetettiin yhteensä 363 kappaletta, joista YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämä raati valitsi seitsemän finalistia. Raatiin kuuluivat Hakasen lisäksi Sibelius-Akatemian Vocal coach Aija Puurtinen, Yle X3M:n ja Yle Vegan musiikkipäällikkö Amie Borgar, UMK:n tuottaja Anssi Autio, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos, Nelonen Median musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari, UMK:n TV-ohjaaja Juhis Valtonen, YleX:n toimittaja Katri Norrlin ja Spotifyn Senior editor Samuli Väänänen.

Uuden Musiikin Kilpailun 2023 finaaliin päässeiden artistien kilpailubiisit julkistetaan yksi kerrallaan huomisesta 12.1. alkaen. Ensimmäisenä julkaistaan Keiran No Business On The Dancefloor, toisena kuunteluun pääsee Benjaminin Hoida mut ja maanantaina 16.1. vuorossa on Robin Packalenin Girls Like You. Tiistaina 17.1. julkaistaan Lxandran Something To Lose, 18.1. Käärijän Cha Cha Cha, 19.1. KUUMAAn Ylivoimainen ja 20.1. Portion Boysin Samaa taivasta katsotaan.

Biisit ovat kuunneltavissa artistien omina biisipäivinä keskiyöstä alkaen Yle Areenassa ja YouTubessa sekä Spotifyssa ja muissa musiikin suoratoistopalveluissa.

Omaa suosikkiaan voi äänestää suoran lähetyksen aikana maksutta kirjautumalla Yle-sovellukseen tai maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit. Voittajabiisi selviää laskemalla yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet yhteen: katsojien äänten painoarvo on 75 % ja kansainvälisen raadin 25 %.

Euroviisut järjestetään Ukrainan puolesta Englannin Liverpoolissa 13. toukokuuta.

Turun Seutusanomat