Turun erityisopetukseen uusi oppilaan tuen strategia

tuen strategia
Turun kaupungin erityisopetusta linjaava strategia tukee lasten yhdenvertaista osallistumista opetukseen. Kuva: Turun kaupunki.

Uusi tuen strategia tukee lasten yhdenvertaista osallistumista opetukseen. Strategia astuu voimaan vuoden alusta alkaen ja linjaa Turun kaupungin erityisopetusta tulevina vuosina.

KOULUTUS. Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden uuden tuen strategian valmistelussa on kuultu laajasti rehtoreita, opettajia sekä muita asiantuntijoita ja sidosryhmiä. Strategiaa tehdessä toteutettiin myös lapsivaikutusten arviointi.

Uudessa tuen strategiassa otetaan huomioon kansainväliset ja kansalliset linjaukset lähikouluperiaatteen vahvistamisesta sekä paikallisten resurssien tehokkaasta käytöstä. Pienluokkamahdollisuuksia lisätään jatkossa eri kaupunginosissa yhä hajautetummin saneerausten ja uudisrakennusten yhteydessä. Lähikouluperiaate huomioidaan koulupolun alusta alkaen, jotta oppilaat oppivat, opiskelevat ja kasvavat yhdessä. Kaiken opetuksen lähtökohtana on yhdessä toimiminen niin, että oppilaan kyvyt ja taidot huomioidaan.

– Turussa, kuten kaikissa muissakin kaupungeissa, on oppilaita, jotka hyötyvät pienemmästä opetusryhmästä taikka keskitetyn palvelun koulun hyvin vahvasta tuesta. Kuitenkin useat erityisen tuen oppilaat voisivat opiskella oman asuinalueensa lähikouluissa ja hyötyisivät joustavista opetusjärjestelyistä, kertoo perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen.

Kaikissa kouluissa oppilaille annetaan tarpeen mukaan yleistä, tehostettua tai erityistä tukea. Ensisijaisesti tuki annetaan omassa opetusryhmässä ja omassa koulussa erilaisin joustavin järjestelyin. Tämä tarkoittaa henkilökunnan valmiuksien lisäämistä ja resurssien suuntaamista hajautetummin.

– Keskeisiä seikkoja uudessa strategiassa ovat koulusuunnitteluun, henkilöstön täydennyskoulutukseen sekä resurssien suuntaamiseen liittyvät linjaukset. Näistä koulusuunnitteluun ja näiden suunnitelmien toteuttamiseen liittyvät toimet ovat eniten aikaa vaativia. Lisäksi kouluissa vahvistetaan moniammatillista yhteistyötä, kertoo perusopetuksen erityispalvelupäällikkö Marika Rae.

Uudessa oppilaan tuen strategiassa on huomioitu myös rakentuvat alueelliset Linnakaupungin, Lyseon ja Karhunaukion koulut sekä nyt väistötiloissa oleva Luolavuoren koulu, joihin voidaan tehdä toimeenpanoa tukevia tilaratkaisuja. Uusissa ja laajasti saneerattavissa tiloissa huomioidaan joustavia opetusjärjestelyjä tukevat muunneltavat tilat ja alueelliset tuen tarpeet sekä esteettömyys.

Uusi oppilaan tuen strategia tulee voimaan vuoden 2023 alusta lukien. Suunnitelma otetaan huomioon lukuvuoden 2023–2024 työn suunnittelussa ja vuoden 2024 talousarvion valmistelussa.

Tuen strategia perustuu kasvatus- ja opetuslautakunta päätökseen 25.4.2022 koko kaupungin kattavan uuden erityisopetusstrategian laadinnasta.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päätti joulukuun kokouksessaan, että kevään 2023 aikana tehdään toisen asteen tuen strategia. Lautakunta seuraa strategian toimeenpanoa vuosittain talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Turun Seutusanomat