Turkuseurassa alkaa llta Brinkkalassa -tapahtumasarja

Turkuseura raaris-ilta
Turkuseura lanseeraa murrekaffilan osana Ilta Brinkkalassa -tapahtumasarjaa. Kuva: Turkuseura.

TURKU.

Turku-teemainen Ilta Brinkkalassa -tapahtumasarja järjestetään Vanhan Suurtorin ympäristössä, Brinkkalan talossa, sisäpihalla ja Vanhalla Suurtorilla. Tapahtumasarjan aihealueissa pureudutaan muun muassa turkulaiseen arjen historiaan, kaupunkisuunnitteluun, kirjallisuuteen, murteeseen sekä kulttuuri- ja taide-elämyksiin.

Ensimmäisenä vieraana Ilta Brinkkalassa -tapahtumasarjassa on kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen. Akkasen vierailun pääkieli on ruotsi, mutta osallistujat voivat esimerkiksi esittää kysymyksiä suomeksi.

– Haluamme rohkaista suomenkielisiä turkulaisia kuuntelemaan ja puhumaan ruotsia. Turkuseura on kaksikielinen yhdistys ja meillä on aina tosi hauskaa, kun kielinä vilisevät sekaisin suomi ja ruotsi – sekä tietenkin Turun murre, toteaa Turkuseuran varapuheenjohtaja Eva Costiander-Huldén tiedotteessa.

Tapahtumasarja sisältää myös turkulaiskirjailijoiden vierailuja sekä murrekaffilan, jossa keskustellaan ja turistaan Turun murteesta ja murteella Turkuseuran murregurun Esa Laukkasen johdolla.

Murrekaffila starttaa tiistaina 31. tammikuuta raaris-illalla.

Tapahtumassa osallistujat pääsevät ideoimaan ja tekemään ystävänpäiväkortteja Turun murteella. ”Raaris” tarkoittaa rakasta ja arvokasta.

– Murrekaffilassa keskustellaan murteesta, sen kirjoittamisesta ja puhumisesta. Turun kieltä ei kuitenkaan tarvitse osata tai ymmärtää osallistuakseen tapahtumaan. Riittää, että on kiinnostunut ja ihmettelevä, sanoo Esa Laukkanen.

Illan aikana Laukkanen kertoo myös Turun murteen haasteista onnittelukorteissa ja lyhyissä ilmauksissa. Parhaimmat kortti-ideat päätyvät kevään aikana myyntiin Turkuseuran Föripuotiin.

Kaffila järjestetään kevään aikana yhteensä kolme kertaa – tai useamminkin, jos kysyntää riittää. Illan kruunaa aina murrevisa, jossa ratkeaa, kuka on kaffilan murrekunkku tai -kuningatar.

– Toivon, että tapahtumaan osallistuisivat erityisesti opiskelijat ja uudet turkulaiset. Tämä on hauska tapa tutustua turkulaisuuteen, Laukkanen innostaa.

Tiistaina 7. helmikuuta Ilta Brinkkalassa -tapahtumassa keskustellaan uudisrakentamisesta.
Ilta Brinkkalassa
Turkuseura houkuttelee Ilta Brinkkalassa -tapahtumasarjallaan vierailijoita Turun Vanhaankaupunkiin. Kuva: Turkuseura.

– Kehittyvän kaupungin merkkejä ovat nosturit ja rakennustyömaat. Turussa niitä näkee paljon. Viime kuukausina olen kuitenkin kuullut monen kysyvän saman kysymyksen: miten kaikkiin uusiin taloihin riittää asukkaita, kertoo tilaisuuden vetäjä ja Turkuseuran puheenjohtaja Maija Palonheimo.

Tapahtumassa avataan sitä, miksi Turkuun tarvitaan lisää koteja ja mitä vanhoille asunnoille tapahtuu. Samalla keskustellaan siitä, mitä on kaunis rakentaminen ja millainen on kaunis asuinympäristö.

– Olisi mielenkiintoista pohtia yhdessä, että vaikka Turku on kaunis kaupunki, voisiko se olla vielä kauniimpi? Voisiko esimerkiksi kerrostalo olla kauniimpi, pohtii Palonheimo.

Tapahtuman alustajina ovat Turun kaupungin apulaispormestari Heikki Pälve ja kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari.

Tapahtumat ovat maksuttomia, mutta vaativat ennakkoilmoittautumisen Turkuseuran sivuilla paikkojen rajallisuuden vuoksi.

Katariina Mäkinen-Önsoy