Kaarinassa helmikuu on omistettu sanataiteelle

Runo-Kaarina -festivaali
Runo-Kaarina-tunnuksen on suunnitellut kaarinalaistaiteilija Iida Ojanperä.

Poikkitaiteellinen runotapahtumien festivaali, Runo-Kaarina täyttää Kaarinan sanataiteella helmikuussa juuri Runo-Kaarina -kilpailutöiden palauttamisen deadlinen jälkeen. 

KAARINA.

Runo-Kaarina -festivaali kutsuu kaikenikäiset nauttimaan sanataiteesta Kaarinaan 16. – 28. helmikuuta. Lähes kaksi viikkoa kestävän kaupunkifestivaalin ohjelmassa on muun muassa runoesityksiä, musiikkia, runojoogaa, sanataideharjoituksia ja keskusteluja.

Avajaisten teemana on Säkeistä kirjaksi. Silloin edellisten vuosien Runo-Kaarina -voittajista Arto Lappi (RK 2001), Mirkka Mattheiszen (RK 2014) ja Markus Ilkka Eronen (RK 2022) keskustelevat runokirjan luomisesta Kaarina-talon Kaarina-salissa.

Perjantaina 17.2. Kaarina-salissa ELE -kollektiivin, Iiris Laisin ja Kuopuksen yhteisesityksessä kohtaavat poliittinen runous, improvisaatio, orgaaniset äänimaisemat ja irtipäästäminen. Teos koostuu kahden instrumentalistin (viulu ja rummut) yhteisimprovisaatiosta sekä lavarunoilijoiden puheesta. Esityksessä korostuvat sensitiivisyys, kommunikaatio sekä toisten kuunteleminen avoimin mielin.

Tuorlan planetaariossa uppoudutaan lauantaina Francis Northin tunteikkaisiin runoihin ja Haidin syviin ambient-soundeihin. Runoilija ja spoken word -artisti Francis North ja tuottaja Haid esittävät sekä julkaistuja, julkaisemattomia että vain tässä esityksessä kuultavia kappaleita.

Keskiviikkona 22.2. Villa Järvelässä rentoudutaan lempeän hathajoogan keinoin sekä syvennytään äänimaljojen resonoidessa Vilhelmiina Saineen syväluotaviin runoihin.

Kaarinan nuorisoteatterilla on torstaina ohjelmassa MC Kajon rap-työpaja, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan räppäämisen perusteisiin. Kurssi sopii niin aloitteleville räppäreille kuin myös kokeneemmille kynäniekoille.

Runo-Kaarina-open mic kutsuu perjantaina Kaarina-talon aulaan leikkimään sanoilla. Osallistujia kannustetaan sukeltamaan mielikuvituksen ja utopian maailmoihin. Open Micin ilmoittauminen paikan päällä 15 min ennen tapahtumaa tai sähköpostilla lempi.sauren@kaarina.fi.

Perheen pienimmät pääsevät loikkaamaan lorujen maailmaan lauantaina 25. helmikuuta sekä ruotsiksi kello 13 että suomeksi kello 14. Hela familjens Rimsalabim -lorutuokiossa leikitään sanoilla, liikutaan ja annetaan mielikuvitukselle tilaa.

Runo-Kaarina festivaali päättyy Kalevalan päivän keikkaan, jonka esiintyjänä on Ämmät Äänessä. Festivaalin koko ohjelma löytyy Kaarinan kaupungin verkkosivuilta.

Tämänvuotisten Runo-Kaarina -kilpailutöiden tulee olla perillä Kaarina-talossa viimeistään festivaalia edeltävänä maanantaina 13.2. kello 15.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö? 

• Runo-Kaarina on vuosittainen, valtakunnallinen runokokoelmakilpailu esikoisrunoilijoille. Kilpailu avattiin Kaarina-päivän juhlassa perjantaina 25.11.2022 ja kokoelmia otetaan vastaan maanantaihin 13.2.2023 klo 15 saakka. Kilpailu on avoin kaikille suomenkielisille runoille ja runojen aihe on vapaa. Kaarinan kaupunki julkaisee kustannuksellaan kilpailun voittaneen runoteoksen.

• Ensimmäisen kerran Runo-Kaarina -kilpailu järjestettiin vuonna 1994. Se on vuosien varrella vakiinnuttanut asemansa yhtenä merkittävänä runokilpailuna maassamme. Kilpailuun saapuu vuosittain lukuisia käsikirjoituksia ympäri Suomea ja toisinaan myös muista maista.