Armonlaakson miehet koolla tammikuusta alkaen

Naantalin seurakuntakeskus
Naantalin seurakuntakeskus. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Naantalin seurakuntakeskuksessa alkava uusi teemailtojen sarja liittyy seurakunnan miestyön uudelleen henkiin herättelyyn.  

NAANTALI. Naantalin seurakunta käynnistää uuden teemailtojen sarjan, Armonlaakson miehet, joka täydentää paikallista ihmisten parissa tehtävää kohdennettua työtä. Kerran kuukaudessa järjestettävien tilaisuuksien vetäjinä toimivat hiljattain naantalilaistunut muusikko Joel Hallikainen ja pastori Jussi Meriluoto.

– Minua on aina kiinnostanut elämän suuret kysymykset. Olen etsinyt elämääni suuntaa, yhteyttä ja hengellistä kalliota jolla seistä. Olen kysellyt, mikä on kaiken tarkoitus, ja kiertänyt kitarani kera laulaen maata vuosikymmenet monenlaisissa keskustelevissa, teemallisissa illoissa. Muutto uuteen kotiin Naantaliin ja sisälläni oleva yhteyden tarve kaltaisiini tavallisiin, elämänsä kysymysten kanssa painiviin miehiin saatteli minut nykyisen kotiseurakuntani paimenen Jani Kairavuon pakeille, Hallikainen taustoittaa.

Naantalin miesten illoissa vapaa-ajallaan vapaaehtoisena toimivan Hallikaisen ja seurakuntapastori Jussi Meriluodon tavattua yhteisten ideoiden juna lähti tosissaan liikkeelle.

– Jokaisessa seurakunnassa on kaikille suunnatun työn lisäksi tarvetta eri ryhmille kohdennetulle työlle. Naantalista on tällä hetkellä osin puuttunut seurakunnan erityinen miestyö ja sen elävöittämisen suhteen on tullut toiveita niin seurakuntalaisilta kuin seurakuntaneuvostolta. Näihin toiveisiin on nyt haluttu vastata ja kutsua seurakunnan toimintaan mukaan erityisesti niitä miehiä, joilla yhteys seurakuntaan on syystä tai toisesta ohentunut, kertoo Meriluoto.
– Yleisesti ottaen seurakunnassa tarvitaan työntekijöiden lisäksi paljon sitoutuneita vapaaehtoisia vastuunkantajia. On hienoa, että Joel haluaa antaa aikaansa ja lahjojansa seurakunnan ja Herran käyttöön. Jeesuksen sanoin: ”Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis Herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen.”, jatkaa Meriluoto.

Meriluoto ja Hallikainen näkevät, että kohdennetut teematilaisuudet ovat merkityksellisiä mahdollisimman kattavan seurakuntatyön toteutumiseksi.

– Olin mukana perustamassa Raision miesten iltoja viitisen vuotta sitten. Näin ja koin illat tärkeäksi myös omassa elämässäni. Sain paljon uusia kavereita ja sisältöä elämääni. Olen melko varma, että Naantalissa koetaan jotain samaa. Pidetään katto korkealla ja kynnys matalalla, yläkerran Ylipäällikkö hoitaa loput, Joel Hallikainen toteaa.
– Jumala kohtaa ja puhuttelee ihmisiä eri tavoin. Osa kohtaa Jumalan läheisyyden etenkin jumalanpalvelus- ja hartauselämän kautta, osa musiikissa ja ylistyksessä, osa luonnossa, osa muiden seurakuntalaisten kanssa arkea jaettaessa. Perinteinen muodollinen jumalanpalvelus voi muodostaa tietyn kynnyksen seurakunnan toimintaan osallistumiselle osalle ihmisistä ja siksi on tärkeää, että kaikille on tarjolla luontevia tapoja kokea yhteyttä seurakunnan sisällä, Jussi Meriluoto sanoo.

Naantalin seurakunnassa tehdään muutenkin monipuolista kohtaamistyötä.

Tänä keväänä erityishuomiota kiinnitetään miestyöhön.

– Jumalanpalvelusten ja toimitusten lisäksi seurakunnassa tehdään työtä lasten ja nuorten parissa, on musiikkiryhmiä, erityisesti naisille suunnattua toimintaa, jumppaa eri ryhmille, äijäbiljardia ja karaokea, diakonian ryhmiä, toimintaa ja hartauksia vanhemmalle väelle. Naantalin seurakunnassa on kyllä ollut takavuosina paljonkin miestyötä. Monet varmaan muistavat seurakunnan papin Ensio Ruskovuon, jolla oli vahva näky miestyön tarpeellisuudesta, Jussi Meriluoto sanoo.
– Miestyön volyymi kasvaa tarpeen mukaan. Seurakunta pohtii myös palvelujensa tarjoamista työpaikoilla, ja tämän kaltainen pilottihanke yhdessä miesvaltaisessa työpaikassa on käynnistymässä. On tärkeää myös muistaa ja kohdata Naantalin seurakunnan alueella asuvia syrjäytyneitä ja särkyneitä, joista aika iso osa on miehiä, Meriluoto lisää.

Armonlaakson miehet -nimellä järjestettävät teemaillat käynnistyvät 18. tammikuuta kello 18. Ensimmäiseen iltaan puhujaksi on lupautunut entinen elinkautisvanki Lauri ”Late” Johansson.

Tilaisuuksissa on luvassa alustuksia miehiä kiinnostavista, mielenkiintoisista aiheista, keskustelua, hyvää musiikkia ja yhteislaulua. Naantalin seurakuntakeskuksessa pidettävät illat päättyvät aina yhteiseen iltapalaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy