Myönteisestä asenteestaan palkittu Ruslana Verzhanska: ”Positiivisuuden voi löytää arkielämän pienistä asioista.”

Turun seudun positiivisin ukrainalainen Ruslana Verzhanska asuu tällä hetkellä Naantalissa.

Turun seudun vuoden 2022 positiivisimpina palkittiin taiteilijoita ja aktiivisia toimijoita Kaarinasta, Naantalista, Raisiosta ja Turusta.

PALKINNOT. Turun seudun tämän vuoden positiivisimmat palkittiin Turun kaupungintalolla 24. marraskuuta. Palkittujen joukossa on Ukrainasta kotoisin oleva Ruslana Verzhanska. Huolesta ja epävarmuudesta huolimatta Verzhanska on yrittänyt pitää yllä myönteistä elämänasennetta ja elää hetkessä.

– Kotikaupunkini Kiova on sekä väkiluvultaan että pinta-alaltaan suuri kaupunki. Hyvin erilainen siis kuin nykyinen asuinpaikkani Naantali, johon asetuin sotaa paettuani. Turvallisuuden tunnetta elämääni tuovatkin juuri pikkukaupungin rauhallisuus, ympäröivä luonto sekä meri. Tällä hetkellä onnellisuutta voi löytää arjen pienistä asioista, ystävistä, perheen yhteydenotoista sekä siitä, että olen onnistunut saamaan näin lyhyessä ajassa töitä täältä, Verzhanska huokaa.

Positiivisuus, ahkeruus ja auttamisen halu paistavat Verzhanskan olemuksesta ja puheesta. Vastikään hän keräsi kokoon varoja käytetyn pakettiauton hankkimiseksi veljelleen. Autoa käytetään haavoittuneiden sotilaiden turvaan viemisessä.

Kaarinan positiivisimmat tänä vuonna ovat tanssija Sami Helenius ja laulaja, tanssija Benjamin Peltonen.

Heleniukselle tanssi ja huumori ovat elämän suola. Hän on myös tanssinopettaja, koreografi ja ammattivalmentaja. Helenius on tanssinut yhdessä vaimonsa Jutta Heleniuksen kanssa 14 vuotta, joista 10 vuotta ammattilaisina. Ammattilaisurallaan pari voitti SM-kultaa kahdesti. Nyt ammattilaisura on jäänyt ja Heleniukset toimivat tanssinopettajina omassa yrityksessään ja esiintyvät edelleen aktiivisesti.

Helenius on toiminut myös monena vuonna tähtiopettajana Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa. Helenius elää tanssista ja tanssille ja haluaa saada ihmiset innostumaan ja nauttimaan siitä.

Benjamin Peltonen tuli alkuaan tunnetuksi Instagramista, jossa hänellä on yli 300 000 seuraajaa. Faneja hänellä on ympäri maailmaa. Ensimmäisen singlensä Peltonen julkaisi syyskuussa 2014 ja esikoisalbumi ilmestyi huhtikuussa 2016. Elokuussa 2018 hän julkaisi ensimmäiset suomenkieliset singlensä, jotka striimasivat platinaa.

Nykyään Peltonen tunnetaan menestyneenä laulajana ja lauluntekijänä, joka kirjoittaa musiikkinsa itse ja iloitsee aidosti onnistumisistaan. Hän on myös tuttu kasvo monista TV-ohjelmista. Tämän syksyn Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa Peltonen on osoittanut ilmiömäiset tanssijan lahjansa. TTK-tuomaristo on myös maininnut Peltosen olleen yksi koko tanssijajoukon positiivisimmista.

Naantalissa positiivisimpina palkittiin kuvataiteilija Kristiina Turtonen sekä positiivisimpana nuorena opiskelija Emma Lähteenmäki ja maanviljelijä Sipi Lähteenmäki Rymättylästä.

Turtonen on pitänyt lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä sekä toiminut eri projekteissa ja kuvittanut monia kirjoja. Lisäksi hän on pitänyt yhteisötaidetapahtumia ja taideprojekteja hoitokodeissa, kouluissa, eri seurakunnissa ja senioriryhmissä. Turtonen on ollut mukana Naantalin Pelastakaa Lapset ry:n toiminnassa sekä edistänyt Turun Zonta-naisissa naisten ja tyttöjen hyvinvoinnin mahdollisuuksia.

Turun seudun raadin puheenjohtajana toimii Positiivareiden edustaja emeritus eläkeläinen (evp) Pentti-Oskari Kangas. Palkittujen joukossa ovat Ruslana Verzhanska, Kaija Honka, Sipi Lähteenmäki, Emma Lähteenmäki, Kristiina Turtonen sekä Matti ja Teppo Ruohonen. Kuvasta puuttuvat positiivisimmat kaarinalaiset Sami Helenius ja Benjamin Peltonen.

Emma Lähteenmäki opiskelee maisterin tutkintoa, pääaineenaan Itä-Aasian tutkimus. Hän on kiinnostunut kielistä ja kulttuureista ja saanut koulussa tutustua ihmisiin eri puolilta maailmaa. Hän kertoo saaneensa huomata yhä uudelleen, että kulttuurieroistamme huolimatta me ihmiset olemme lopulta hyvin samanlaisia keskenämme.

Rymättylän positiivisin -tunnustus meni maanviljelijä, urakoitsija metsä-, puutarha- ja rakennusalalla toimivalle Sipi Lähteenmäelle. Lähteenmäen vapaa-ajan harrastuksiin kuuluu vanhojen rakennusten kunnostaminen. Hänellä on pihapiirissään muun muassa aitta, makasiini, navetta ja tuulimylly vuodelta 1759. Lapsuudenkoti toimiikin kotimuseona.

Positiivareiden Raision positiivisin -tunnustuksen saanut Kaija Honka on tehnyt pitkän työuransa kansainvälisen kaupan saralla.

Se johti lopulta siihen, että Hongan 40-vuotinen elämäntehtävä oli pk-yritysten kansainvälistymispalveluissa Ulkomaankauppaliitossa sekä lopuksi ELY-keskuksessa.

Raisiolaiseksi Honka on tullut 51 vuodessa. Hänen kotiutumistaan on edistänyt toiminta erilaisissa yhdistyksissä sekä kuntapolitiikassa. Erityisen mieluisaa on ollut toimia omassa Lions Clubin vuotuisessa Joulupuu-hyväntekeväisyyskeräyksessä, kansainvälisessä nuorisovaihdossa ja alueen lotille ja pikkulotille järjestettävissä hyvän mielen tilaisuuksissa. Perhe paljastaa, että vielä eläkeläisenäkin erilaisten tapahtumien järjestelyissä mukana olo pitää Hongan kiireisenä.

Turun positiivisimpina palkitut Matti ja Teppo Ruohonen ovat luoneet uraansa jo yli 50 vuotta.

Pitkän uransa aikana he ovat tuottaneet yli puolitoista miljoonaa myytyä levyä, saaneet kymmeniä platina- ja kultalevyjä sekä suuren määrän muita tunnustuksia. Veljekset julkaisevat edelleen uutta musiikkia ja lunastavat esiintymislavat haltuunsa menneiden vuosien tapaan.

Vuoden Positiivisimman valinnan on ideoinut Positiivareiden Juhani Töytäri, jonka toimesta valintoja on tehty jo vuodesta 1993. Turun seudun valitsijaraateihin kuuluvat aiempina vuosina positiivisina palkittuja henkilöitä, raadin puheenjohtajana toimii Positiivareiden paikallisedustaja Pentti-Oskari Kangas. Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi 2022 on valittu näyttelijä Christoffer Strandberg.

Katariina Mäkinen-Önsoy