Vihervaaran Anna toi Aada Sevónille Taikapunnuksen

Kritiikin punnusten Taikapunnus-erikoispalkinto myönnettiin tänä vuonna Aada Sevónille. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Sauvon Elävän Kulttuurin Seuran teatteriyhteisö nostaa oivallisesti esiin paikallisen omaleimaisen kulttuurin merkitystä yhdentyvässä maailmassa.

TEATTERI. Paimiosta kotoisin oleva Aada Sevón oli iloisen yllättynyt vastaanotettuaan tämänvuotisten Kritiikin punnusten Taikapunnuksen. Suomen arvostelijain liiton punnukset ovat arvostettu alueellinen tunnustuspalkinto, joka myönnetään varsinaissuomalaisille taiteilijoille.

Tiesitkö?

• Sauvon Elävän Kulttuurin Seura (Selku) ry esittää talvikaudella Charles Dickensin klassikkotarinaan Saiturin joulu pohjautuvan Scrooge-musikaalin.

• Kesällä 2023 Selkun ohjelmistossa on Hannele Moilasen ohjaama Nummisuutarit.

Kritiikin punnusten reilun 40-vuotisen historian aikana Taikapunnuksia on jaettu tätä ennen vain kolme kertaa, vuosina 2014, 2015 ja 2017.

– Taikapunnusta ei ole koskaan aikaisemmin jaettu teatterialalle. Ja kun olen vielä nuori harrastajanäyttelijä, niin tällainen huomionosoitus tuntuu aivan ihmeelliseltä, kertoo Sevón erityislaatuisesta palkinnosta.

Kritiikin punnuksen hänelle tuonut rooli oli Sauvon kesäteatterin viimekesäisen Vihervaaran Anna -näytelmän nimirooli. Taikapunnuksen myöntämisen perusteluihin olikin merkitty, että Sevón hallitsi Anna Shirleynä näyttämöä illasta toiseen kannustaen kanssanäyttelijänsäkin hienoihin suorituksiin.

Näytelmä toi sauvolaiselle teatterille myös kaikkien aikojen yleisöennätyksen eli 3 041 katsojaa kesän aikana.

– Haluan kiittää Sauvon Elävän Kulttuurin Seura (Selku) ry:tä ja sen pyörittämää teatteria tällaisen mahdollisuuden tarjoamisesta. Vihervaaran Annan ohjanneella ja dramatisoineella nukketeatteritaiteilija Timo Väntsillä oli suuri vaikutus isossa roolissa onnistumiselleni, kiittelee Sevón.
– On muuten merkillepantavaa, että Selkusta on ponnistanut monia teatterikorkeakouluun päässeitä ja alalla menestyneitä ammattilaisia. Jokin taika meillä Sauvossa on, jatkaa Sevón.

Sevón asuu tällä hetkellä Kaarinassa ja opiskelee Turun yliopistossa.

– Olen iloinen, että Kaarinasta löytyi viihtyisä koti. Sieltä luennoille kulkeminen käy näppärästi hyvien yhteyksien ansiosta, sanoo Sevón.
– Teatteri riittää minulle juuri nyt nimenomaan harrastuksena, vaikka sitäkin jossain vaiheessa pohdin ammattina. Se on monipuolinen harrastus, joka tuo vaihtelua arkeen. Teatteriharrastuksessa on niin monta tärkeää roolia, joista osa on näyttämön takana – kaikki ne taustatehtävät, joita ilman esitys ei valmistuisi. Selkun teatteriryhmiin kaivataan lisää harrastajia monenlaisiin tehtäviin, lisää Sevón.

Selkun lisäksi muutkin lähiseudun harrastajateatterit ovat tulleet Sevónille tutuksi.

– Kotikaupungistani Paimiosta teatteri-innostukseni lähti liikkeelle peruskoulun kolmannella luokalla. Myös Kaarinassa on todella hienoja teatteriesityksiä, esimerkiksi Kaarinan Nuorisoteatterin teokset ovat aina mielenkiintoisia ja kantaaottaviakin, hän kehuu.
– Opiskelut Turussa aloitettuani olen hakeutunut mukaan ainejärjestöni toimintoihin, mukaan luettuna teatteriryhmä, jossa tehdään todella kiintoisia, yleensä humoristisia, improvisaatioesityksiä, hän kertoo.

Aada Sevónia kiinnostaa roolit, joissa on haastetta: mitä kauempana todellisuudesta, sitä parempi.

– Olisi hienoa päästä tekemään teatterilavalla jokin klassikko, kuten esimerkiksi William Shakespearen Hamlet Ophelian roolissa. Vastapainoksi yltiöinnostuneen Vihervaaran Annan jälkeen voisi kokeilla vaikka pahisroolia, niitä on myös aina mielenkiintoista tehdä. Toisin sanoen olen hyvin avoin rooliehdotuksille, hän toteaa hymyillen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Kritiikin punnuksen sai tänä vuonna myös turkulainen Heikki Kännö omaleimaisesta ja korkeatasoisesta kirjailijantyöstään. Hän on julkaissut viiden vuoden aikana neljä laajaa ja hienoa Sammakon kustantamaa romaania. Esikoisromaani Mehiläisentie ilmestyi vuonna 2017. Sömnö, jolla Kännö voitti Runeberg-palkinnon 2019, ilmestyi vuonna 2018. Runoilija oli vuoden 2020 Finlandia-palkintoehdokkaana, ja uusin kirja Ihmishämärä ilmestyi vuonna 2022.