Sarjakuva näkyy ja kuuluu Turun pääkirjastossa

Festivaalitaiteilija Siiri Viljakan kuvitukset ovat näyttävästi esillä Turun Sarjakuvafestivaaleilla. Kuva: Siiri Viljakka.

Turun historian toiset sarjakuvafestivaalit pidetään launtaina 15.10., ensi kertaa fyysisenä tapahtumana.

TAPAHTUMAT.

Turun sarjakuvakerho järjesti viime vuonna virtuaaliset sarjakuvafestivaalit, mutta tänä vuonna näyttelyt ja ohjelma näkyvät ympäri Turun pääkirjaston tiloja. Festivaalit järjestetään lauantaina 15. lokakuuta. Ohjelmaan kuuluu muun muassa turkulaisten sarjakuvataiteilijoiden haastatteluja, Turun sarjakuvakerhon punk-teemaisen vuosiantologian julkistustilaisuus, näyttelyitä ja cosplay-kisa.

Turun sarjakuvafestivaalit sai tukea Turun kaupungin vuonna 2020 järjestämästä Sytytä Turku ‑kilpailusta, jossa pyydettiin ehdotuksia keskustaa elävöittäviin tapahtumiin. Vuodelle 2021 suunniteltu ensimmäinen livetapahtuma muutettiin virtuaaliseksi viime metreillä koronarajoitusten vuoksi, mutta tänä vuonna yhteistyö Turun pääkirjaston kanssa tuottaa hedelmää, ja kävijät pääsevät paikan päälle viettämään festivaaleja.

– Festivaalien järjestäminen yhdessä kirjaston kanssa on ollut upea kokemus, sillä kirjaston ja festivaalien arvot kohtaavat monella tasolla. Me haluamme järjestää tapahtuman, joka on esteetön, tasa-arvoinen ja erilaisia ikäryhmiä ja kävijöitä kiinnostava, eikä Turun pääkirjastoa parempaa paikka Turun keskustasta tällaiselle löydy, kehuu Turun sarjakuvakerhon puheenjohtaja Juhani Gradistanac.

Turun pääkirjastossa on esillä  sarjakuvataiteeseen liittyviä näyttelyjä lokakuun loppuun asti! 

 

Aula: Siiri Viljakka – Pihlajamuisto
Tieto-osasto: Sari Sariola – En tiennyt olevani vihainen
Tuomas Myllylä – VÄKI
Stoori: Jouni Koponen – Lore of the Hávamál: Jumalten kuvia
Musiikkiosasto: Turun Sarjakuvakerhon Antologia – PUNK!

Tämän vuoden festivaalitaiteilija on Turussa asuva Siiri Viljakka, joka vastaa tapahtuman kuvituksista.

Viljakan ensimmäinen sarjakuvaromaani Kohti sumua ilmestyi keväällä 2022 (Täysi käsi).

Niin ikään Turussa vaikuttava Sari Sariola on festivaalien kunniavieras. Hän on tehnyt pitkän uran kuvituksen ja graafisen suunnittelun parissa. Viime vuosina sarjakuvat ovat korostuneet Sariolan työssä, ja tällä hetkellä hän työskentelee kaksiosaisen En tiennyt olevani vihainen ‑teoksen parissa.

Ohjelmaan kuuluvien näyttelyiden lisäksi sekä Viljakalla että Sariolalla on Turun pääkirjastolla näyttelyt, jotka ovat esillä lokakuun aikana osana festivaaliohjelmaa. Mukana näyttelytaiteilijoina ovat myös Jouni Koponen, jolla on uransa varrelta kokemusta sarjakuvatyöskentelystä muun muassa Neil Gaimanin kanssa, ja erityisesti Pakanat-sarjakuvastaan tunnettu Tuomas Myllylä.

Sarjakuvantekijöiden joukko Suomessa on moninaisempi kuin koskaan.

Lukijoita riittää niin painetulle sarjakuvalle kuin verkkojulkaisuille. Uudet harrastajat ovat kuitenkin enemmän kuin tervetulleita joukkoon.

– Turun sarjakuvakerho pyrkii edistämään paikallisten ammattilaisten työllistymistä mutta myös matalan kynnyksen harrastustoimintaa, johon kaikki ovat tervetulleita mukaan. Sarjakuvafestivaalit ovat näkyvä tapa tuoda paikallista sarjakuvakulttuuria kaiken kansan ulottuville, Gradistanac kertoo.

Turun sarjakuvakerho on julkaissut kaikille tekijöille avoimia antologioita säännöllisesti jo vuodesta 2007 alkaen, ja tänä vuonna festivaaliohjelmaan kuuluu PUNK!-teoksen julkistustilaisuus ja teemaa täydentävä näyttely. Pääkirjaston musiikkiosastolla sarjakuva myös soi, sillä siellä kuullaan Katariina Lapin ja Heikki Korhosen esittämää sarjakuvamusiikkia.

Cosplay on otettu osaksi Turun sarjakuvafestivaalien ohjelmaa.

Esimerkiksi Tampereella cosplaysta on muodostunut vuosien mittaan todella suosittu osa paikallisia sarjakuvafestivaaleja.

Cosplayasuihin kuuluvien aseiden tuominen tapahtumapaikalle on lähtökohtaisesti
kiellettyä. Päätös nojaa järjestyslain 10. pykälään, joka kieltää aseet ja niitä
muistuttavat esineet julkisilla paikoilla. Puvuissa ei saa myöskään olla teräviä osia,
jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Etenkin nuorille tekijöille suunnattu Sarjispörays houkuttelee matalalla kynnyksellä kokeilemaan omia taitoja sarjakuvien ja piirtämisen parissa.

– Toivotamme myös kaikki satunnaiset kirjastokävijät tutustumaan ennakkoluulottomasti festivaaliohjelmaan ja ‑näyttelyihin. Toivottavasti festivaalit nostavat hymyn huulille, tai mikä ettei vaikka kulmakarvat kattoon, sanailee Juhani Gradistanac.

Pääkirjaston toisen kerroksen Tieto-osasto on hiljainen tila, joten siellä kannattaa sarjakuvafestivaalien aiheuttamaa innostusta hillitä hieman hihkumalla esimerkiksi hihaansa.
Tämänkin vuoden Turun Sarjakuvafestivaaleilta striimataan ohjelmaa tapahtuman YouTube-kanavalle.

Turun Seutusanomat