PELIARVIO | Klassikoiden klassikko: Uusin Monkey Island lunastaa odotukset

Return to Monkey Island
Return to Monkey Island (2022).

Return to Monkey Island vie pelaajansa PC-pelien kulta-aikaan 90-luvulle, mutta vain klassikkopelien aseman saaneita edeltäjiään paremmilla grafiikoilla.

Return to Monkey Island 
Kehittäjä: Terrible Toybox
Julkaisija: Devolver Digital
Ohjaaja: Ron Gilbert
Julkaisupäivä: 19.9.2022

PELIT.  Nostalginen on varmasti hyvä sana kuvaamaan sitä tunnetta, kun pääsee avaamaan Monkey Island -pelisarjan pitkästä aikaa. Tällaisen fiiliksen saavat aikaan musiikki, näkymä Mêlée-saarelle ja seikkailua odottava tunnelma kokonaisuudessaan. 19. syyskuuta julkaistu sarjan uusin osa Return to Monkey Island antoi odottaa itseään todella pitkään, sillä edellisestä osasta, Tales of Monkey Islandista ehti kulua yli kymmenen vuotta.

Vaikka jokaisessa Monkey Island -pelin jatko-osassa on jollain tasolla tavoiteltu edeltäjiensä henkeä, Return to Monkey Island onnistuu siinä kaikkein parhaiten. Se ei sinänsä yllätä, sillä tekijätiimissä on mukana taas pitkästä aikaa aivan ensimmäisten, 1990-luvun alkumetreillä julkaistujen Monkey Islandien kehittäjä ja suunnittelija Ron Gilbert.

Uuden pelaajan on hyvä tietää, että Monkey Island -pelisarjan osat noudattelevat suurimmalta osin kronologista järjestystä.

Mikään pakko ei ole kuitenkaan ollut pelata edellisiä osia päästäkseen uusimmassa pelissä kärryille. Sillä tavoin osat toimivat myös omina itsenäisinä peleinään.

Pelisarja on kaiken kaikkiaan niin vaikuttava, että suosittelen jokaista perinteisten osoita-ja-klikkaa -pelien ystävää tutustumaan Monkey Island -maailmaan. Myönnän, että minulla oli omat epäilykseni Return to Monkey Islandista – juuri siksi, kun edellisistä osista on vierähtänyt toistakymmentä vuotta, ja klassikon asemaan sarjan nostanut ensimmäinen osa ilmestyi reilu 30 vuotta sitten.

Kun sitten esittelyvideoita ja -tekstejä pelisarjan uudesta osasta alkoi tulla, kaikki muu vaikutti mielestäni olevan kohdillaan paitsi hahmojen ulkonäkö, joka on hyvin erilainen verrattuna sarjan edellisiin osiin. Visuaalisiin muutoksiin kuitenkin tottui nopeasti eikä se häirinnyt enää pelatessa.

Apinasaarelle paluuseen valmistauduin muun muassa lukemalla vanhoja Pelit-lehtiä.

Niiden mielenkiintoiset PeliKlinikka-palstat pursuilivat lukijoiden kysymyksiä ja vastauksia vanhan kunnon keskustelufoorumin tapaan. Tänä vuonna 30-vuotistaivaltaan juhlistava Pelit-lehti oli aikoinaan ainut kanava, josta kotimainen pelaajakunta sai tietoa uusista peleistä. Siellä olivat luonnollisesti esiteltynä myös Monkey Island 1 ja 2 eli The Secret of Monkey Island ja LeChuck’s Revenge läpipeluuohjeineen.

Pelit-lehdessä on kirjoitettu alkuvuosilta lähtien myös tyttöpelaamisesta, mikä ei tosiaan ollut 1990-luvulla vielä mikään trendijuttu. Kuitenkin juuri Monkey Islandin kaltaisten pelien parissa on kasvanut kokonainen sukupolvi, jossa sekä pojat että tytöt ovat olleet aktiivisia pelaajia. Nykyään tuo sukupolvi on jakaantunut meihin, jotka edelleenkin liputtavat PC-pelien puolesta, ja niihin, jotka ovat siirtyneet yhä enemmän konsolialustoille. Henkilökohtaisena mielipiteenäni on, että ei ole PC-pelaamisen voittanutta.

Return to Monkey Island on kaikin puolin viihdyttävä ja aivonystyröitä virkistävä klassikkopelisarjan kuudes osa. Karibian syvyyksiin pelin kautta sukeltaminen tuo mukanaan samanlaisen tunteen kuin tapaisi vanhan ystävänsä pitkästä aikaa. Ja heille, joille Monkey Island -sarja on entuudestaan tuttu, on todella luvassa monia hienoja hetkiä ja nokkelaa huumoria vanhojen tuttujen, kuten Guybrushin, Elainen, LeChuckin, Stanin ja Murrayn parissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy