Taiteilijoiden työhuoneet kutsuvat avoimin ovin syyskuun alussa

Konstrundan viettää juhlavuottaan

Valtakunnallinen Konstrundan-taidekierros avaa 3.–4.9. ateljeiden ja työhuoneiden ovet yleisölle. Taiteen perjantai järjestetään 2.9. saman konseptin mukaisesti kuin viime vuonna. 

KUVATAIDE. Taiteen, käsityön ja muotoilun ammattilaiset avaavat jälleen ovensa yleisölle syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vuosittain järjestettävän Konstrundanin keskeinen tavoite on edistää luovaa työtä tuomalla yleisö ja luovien alojen toimijat yhteen, herättää keskustelua sekä nostaa esiin kotimaista nykytaidetta ja muotoilua.

– Taide, taidekäsityö ja muotoilu ympäröivät meitä kaikkia jokapäiväisessä elämässämme ja ovat suurimmaksi osaksi yhtä luonnollisia ja tärkeitä kuin hengittämämme ilma. Silti on helppo unohtaa ne, jotka luovuutensa kautta rikastuttavat elämäämme niin monin tavoin. Juuri näitä ihmisiä Konstrundan nostaa esiin, sanoo projektijohtaja Martina Lindberg tiedotteessa.

Paimiosta tapahtumassa on mukana Vuonueen yrittäjä Piia Aaltonen kotimaisen villan tuotantotiloillaan ja putiikillaan. Pihapiirissä on nähtävissä Vuonuen tilan lampaat ja maatiaiskanat.

Konstrundanissa kierrellään ympäri Paraisten kaupungin saaristoa, esimerkiksi Korppoossa sijaitsevassa Pia Rouskun studiossa, Nauvossa Anna Nyreenin ateljeessa ja Catarina Johanssonin Café Oak Treen Katyayani After silence -näyttelyssä, Paraisten keskustan tuntumassa Studio Njutissa ja Cornelius Collianderin keramiikkaverstaalla sekä Kirjalansaaren Stentorpin lammastilalla.

Turun läntisistä osista osallistujiin kuuluvat Arita Mäkelän Taidepukimo Carniwear Leafin vanhalla suklaatehtaalla, Arja Valkonen-Goldblattin työhuone ja galleria Leipomo Kähärissä sekä Mari Metsämäen kotityöhuone Jäkärlän puistokadulla.

Turun Koroisilta osallistujiin kuuluu Kutomo Hannele Köngäs, jossa on ohjelmassa tarinointia villasta ja värikasveista sekä värjäyksen ja kudonnan esittelyä.

Täl pual jokke avautuu Aino Kivisaaren Ainon Ateljé sekä Marjo Yli-Antolan ja Hilja Roivaisen työhuoneet Manillan kulttuuritehtaalla. Turun Taiteen talo on näyttävästi mukana tapahtumassa Sini-Meri Hedbergin, Kristina Isakssonin, Lena Kuiviston, Minna Maija Lappalaisen, Lotta Lekan, Jone Mutkan, Reija Palo-ojan, Taru Salosen, Paula Suomisen, Tiina Vainion ja Jaana Valtarin avatessa työhuoneidensa ovet Rettigin vanhassa tupakkatehtaassa.

Konstrundanissa nähdään tänä vuonna Rannveig Steinthórsdóttirin pohjapiirroksia, jotka esittävät Pekka Pyykösen runoihin tai novelleihin liittyviä erilaisia tunnetiloja. Vierailijat saavat tutustua taivassalolaisten taiteilijoiden työtiloihin, näyttelyihin sekä taidekotia ympäröivään luontoon.

Taivassalossa sijaitseva Villa Rannveig on islantilais-suomalaisen pariskunnan taidekoti Punttistentiellä. Steinthórsdóttir on hyvin kiinnostunut luonnosta, kaikenlaiset otukset ja myös linnut ovat kiinnostavia. Nyt hän on päättänyt antaa pöllöille mahdollisuuden tulla varjoistaan ja esittäytymään.

Uudestakaupungista Taidekierroksella on mukana Ateljee Anne Kuntsi. Työhuone-ateljeessa on esillä Kuntsin maalauksia, grafiikkaa sekä ekologisen eco printing -taidesarjan teoksia.

Vierailukohteet ovat avoinna molempina päivinä klo 11–17. Osallistujat edustavat monipuolista ja inspiroivaa yhdistelmää luovuutta ja asiantuntemusta. 59,3 prosenttia edustaa kuvataidetta, 8,5 prosenttia taidekäsityötä ja 2,2 prosenttia muotoilua. Loput edustavat edellä mainittujen yhdistelmiä tai muuta luovaa toimintaa.

Paraislaisen Åbolands hantverk rf:n viidettätoista kertaa järjestämään Konstrundan – Taidekierros -tapahtumaan osallistuu 3.–4. syyskuuta noin 450 luovaa tekijää yhteensä 282:ssa käyntikohteessa. Juhlavuoden kunniaksi tarjolla on arpajaiset sekä Konstrundanin, Pohjoismaisen taidekoulusäätiön ja Novia-ammattikorkeakoulun yhteistyössä 2.9. järjestettävä Kuinka selviytyä taiteilijana tänään -webinaari.

Konstrundanin yhteydessä on jo kymmenen vuoden ajan järjestetty luovia työpajoja lapsille Taiteen perjantaina. Taiteen perjantai tekee 2. syyskuuta paluun alakouluikäisille lapsille suunnatun elokuvatehtävän myötä. Tänä vuonna elokuvasta tehdään kolme versiota; ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi, kuvataiteilija, valokuvaaja ja taideopettaja Anna Semerdjievin johdolla. Tehtävä julkaistaan Taiteen perjantaina Konstrundan-verkkosivuilla sekä Facebookissa.

Tämänvuotisen Konstrundanin suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Tapahtuman toteuttamista ovat tukeneet Svenska Kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Emilie och Rudolf Gesellius stiftelse, Eugène, Elisabeth ja Birgit Nygrénin säätiö sekä William Thuringin säätiö ja Waldemar von Frenckellin säätiö.

Katariina Mäkinen-Önsoy