Merimaskun Kollolan kotiseututalon ikkunaprojekti poiki teemapäivän

Merimasku-Seuran juhlavuoden tapahtumat jatkuvat

Merimaskun Kollolan kotiseututalo. Kuva: Ragip Önsoy / Seutusanomien kuva-arkisto.

HISTORIA. Kulttuurihistoriallisesti arvokas Kollolan kotiseututalo Naantalin Merimaskussa toimii Vanhat ikkunat kuntoon -tapahtuman näyttämönä 15. elokuuta. Osana Turun museokeskuksen Yhdessä ympäristössä -projektia järjestettävä tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Merimasku-Seuran ja Naantalin museon kanssa.

Kaikille avoimessa, maksuttomassa teemapäivässä tutustutaan vanhojen ikkunoiden kunnostukseen. Tapahtumassa kuullaan, miksi kannattaa vaalia vanhaa eli korjata vanhat ikkunat uusiin vaihtamisen sijasta. Tapahtumassa kerrotaan ikkunoiden kunnostuksen perinteisistä menetelmistä ja materiaaleista.

Matias Ali-keskikylä esittelee ikkunoiden puupaikkausta kello 14–18. Osuuskunta Juurevan työnäytöksessä Johanna Viljanen ja Outi Terentjeff kittaavat ja maalaavat ikkunoita kello 12–19. Kävijöiden on mahdollista kokeilla kittausta ja maalausta itsekin, joten kannattaa valita päälle vaatteet, joissa maalitahrat eivät haittaa.

Tietoiskuissa kuullaan rakennusperinnön hoitoon saatavilla olevista avustuksista (klo 13 ja klo 16), ikkunoiden puupaikkauksista (klo 14 ja klo 17) ja vanhan talon vuosihuollosta (klo 15 ja klo 18). Aiheista ovat alustamassa Turun museokeskuksen rakennustutkija Sara Tamsaari, rakennusrestaurointiyritystä pyörittävä Matias Ali-keskikylä sekä Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curation toiminnanjohtaja Heidi Salviander-Wahe.

Kollola on entinen Merimaskun Järvensuun kylän Isotalon torppa, joka lunastettiin itsenäiseksi 1920-luvulla. Torppa sijaitsee Taattistenjärven tuntumassa, ja siihen kuuluu asuinrakennuksen lisäksi navetta ja saunarakennus.

Merimasku-Seura on vuodesta 1995 hallinnut torppaa, jonka omistajuus on siirtynyt Merimaskulta Naantalin kaupungille kuntaliitosten yhteydessä. Kesällä 1999 Merimasku-Seuran aloitteesta Kollola nimettiin kotiseututaloksi.

Merimaskun teatteri on pitänyt esityksiä Kollolan torpan pihapiirissä kesästä 2013 alkaen, jolloin Merimasku-Seuran kotiseututalolle tekemä peruskorjaus oli juuri valmistunut.

Merimasku-Seura viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan, jonka kunniaksi Kollolaan on pystytetty teemaan sopiva kesänäyttely. Kollolan kotiseututalon piharakennukset ja pieni Merimasku-aiheisia tuotteita myyvä puoti sekä navetan kahvio ovat avoinna elokuun puoliväliin saakka (muuten ke–su kello 12–16 sekä ikkunatapahtuman aikana). Sunnuntaina 14.8. vietetään lisäksi yhteislauluiltapäivää ja 10.9. sadonkorjuumarkkinoita.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Vanhat ikkunat kuntoon -tapahtumaan järjestetään maksuton linja-autokuljetus Turun linja-autoasemalta kello 14. Paluu Turkuun noin kello 18.30. Matkan varrelta on mahdollisuus nousta kyytiin Raisiossa Tasalanaukion kohdalta ja Naantalin keskustasta. Linja-autokyyti edellyttää ennakkoilmoittautumista.