Turun Vanhankaupungin kesäkausi pyörähtää käyntiin viikonloppuna

Turun Taiteen talo on asettunut Nunnankatu 4:n vanhaan Rettigin kiinteistöön. Alueelta löytyy kulttuurihistoriallisesti merkittäviä vierailukohteita ja kiinnostavaa arkkitehtuuria. Kuva: Heikki Räisänen.

Jokirannasta Vanhalle Suurtorille, Yliopistonmäelle ja Hämeenkadulle asti aukeava Turun Vanhakaupunki tekee uutta tulemistaan. 

TURKU. Avajaispäivänään 14.5. Turun Taiteen talon päärakennuksen ovet avataan yleisölle kello 10. Kaksiosainen Vallaton KUMOUS -taidefestivaali aloittaa juhlapäivän toisen kerroksen tapahtumatiloissa turkulaisten taide- ja kulttuuritoimijoiden Taidekahvit-verkoston järjestämänä.

Vallaton-päivätapahtuman aikana voi osallistua työpajoihin, tutustua Taidekahvien toimijoihin ja nähdä pieniä esityksiä. Luvassa on myös koko perheelle sopivia esityksiä, kuten Nurinpäin Kollektiivin Keijusirkus ja kaikkien tuhmuroijien sankari Prinsessa Pikkiriikki, joka pitää fanitapaamisen kavereidensa kera.

Päivän Vallattomasta siirrytään suoraan KUMOUS-iltaklubiin, joka on todellinen löytöretki turkulaiseen taiteeseen. Tarjolla on barokkimusiikkia, lavarunoutta, nukketeatteria, tanssia sekä monia muita taiteen muotoja.

Kello 12 kuultavien avajaispuheiden jälkeen sisäpihan lavalla nautitaan kello 13 alkaen Turun Filharmonisen orkesterin jousikvintetin musiikista. Tapahtuma on osa TFO:n Soiva kaupunkipromenadi -viikkoa. Filharmonikoiden jälkeen lavan valtaavat Turku Rock Academyn ja Vilperi x Rock Skolanin bändit.

Päivän aikana on myös mahdollisuus osallistua Turun kaupungin Kulttuurilupaukseen liittyvään yhteisötaideteokseen.

Yhteisötaideteoksen vetäjänä toimii työryhmä Kiskokamut. Taloon asettuneisiin ensimmäisten taiteilijoihin ja heidän työtiloihinsa voi tutustua kolmannen ja neljännen kerroksen Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön tiloissa.

Taiteen talon avajaiset ovat samalla osa Turun Vanhankaupungin kesäkauden avajaisia, joita vietetään 13.–14. toukokuuta. Alueen toimijat toivottavat kaikki tervetulleiksi löytämään uusia elämyksiä ja viihtymään monipuolisten sisältöjen parissa.

Tapahtuma järjestetään Vanhankaupungin sydämessä osoitteessa Nunnankatu 4 entisessä tehdasrakennuksessa. Rakennus ei ole täysin esteetön ja muutoksia tehdään saavutettavuuden parantamiseksi.

Maksuttomassa tapahtumassa ohjelmaa on tarjolla kello 10–00 ja paikalle voi saapua milloin vain tänä aikana. Kävelykierroksia lukuun ottamatta ohjelmaan ei ole ennakkoilmoittautumista. Päivällä ohjelmaa on kaikenikäisille, illalla 18.30 jälkeen tapahtuma on K18.

Osana Vanhankaupungin kesän starttia kirkkopuiston suurterassi avaa porttinsa perjantaina 13. toukokuuta.

Turun Tuomiokirkontorilla ja viereisen Tuomiokirkonpuiston alueella toimiva Kirkkopuiston Terassi on auki joka päivä 14.8. saakka. Suurterassi kokoaa seitsemän turkulaisen ravintolatoimijan tarjonnan yhteen jo kolmatta kesää. Tapahtumaa terassilla on tarjolla moneen lähtöön: maksuttomia jazz-konsertteja, juomafestivaaleja, juhannustanssit ja DJ-iltoja. Kaupunkilaiset voivat myös viime vuoden tapaan osallistua yhteiseen kaupunkiviljelyprojektiin. Kaikki alueen konsertit ja tapahtumat ovat kävijöille ilmaisia.  – Turku on viihtymisen kaupunki, joka varsinkin kesäisin virkistyy ihan uudenlaiseen eloon. Kaupungissa elämiseen kuuluvat yhteisöllisyys ja erilaiset elämykset. Yhteisterassi on tänäkin vuonna monenlaisten kokemusten keskus, kertoo terassitoteutuksen vastaava tuottaja Samuli Pasanen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Taiteen talon avajaisten tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät täältä.