Taivassalon kunta jatkaa ylijäämäisten tilinpäätösten sarjaa

Taivassalon hyvä taloustilanne lämmittää kunnanjohtaja Vesa Rantalan mieltä. Kuva: Seutusanomien kuva-arkisto.

Kunnan taseeseen on myös kertynyt mukavasti puskuria pahan päivän varalle.

TAIVASSALO.

Taivassalon kunnan talous on mallillaan: vuonna 2009 alkanut ylijäämäisten tilinpäätösten sarja ei ole katkeamassa, sillä vuoden 2021 tilinpäätösennuste on 815 000 euroa plussan puolella. Taloushallinto ilmoittaa virallisen lopputuloksen maaliskuun loppupuolella.

Mikä sitten on Taivassalon resepti kunnan talouden suhteen? Kunnanjohtaja Vesa Rantala toteaa, ettei vastaus taida olla sen ihmeellisempi salaisuus.

– Pääsääntöisesti olemme tehneet talousarviot alijäämäisinä. Esimerkiksi viime vuoden talousarvio oli alijäämäinen noin 400 000 eurolla. Usean tekijän summasta johtuen arviot ovat toteutuneet ylijäämäisinä.

– Ehkä tässä on petraamisen varaa, että tehtäisiin realistisempia talousarvioita, Rantala naurahtaa.

Talouden lisäksi Taivassalosta löytyy muitakin asioita, jotka ovat hyvällä tolalla. Rantala kehuu esimerkiksi yhtä viime kesänä tehtyä muutosta.

– Viime heinäkuussa kunnallistettiin sosiaalipalveluiden ruokahuolto omaksi toiminnaksi, mikä on aivan loistava juttu.

Kuitenkin toiminnassa on myös aina parantamisen varaa kunnanjohtajan mukaan.

– Yhtä yksittäistä tekijää ei ehkä ole, mutta isommassa kuvassa erilaiset digitalisaation myötä tapahtuvat asiat ovat isompia kokonaisuuksia, mitä viedään eteenpäin.

Taivassalon nykytilanne vaikuttaa siis hyvältä, mutta mitä kunta tekee seuraavaksi? Kuluvan vuoden talousarviosta selviää, että useita investointeja on tulossa: yhteensä 25 kohdetta, joista 19 kuuluu teknisille palveluille. Listalta löytyy muun muassa Hakkenpään uimaranta ja jäteaseman kunnostaminen, mutta yksi suurimmista investoinneista on uusi nuorisotila, joka kustantaa 300 000 euroa.

– Nykyinen nuorisotila korvataan todennäköisesti uudisrakennuksella.

Myös uudet asukkaat olisivat tervetulleita Taivassaloon. Rantalan mukaan yksi kunnan merkittävimmistä houkuttimista on viime vuonna alennettu tuloveroprosentti. Lisäksi edullisilla tonteilla ja ainutlaatuisella saaristomerellä houkutellaan muuttajia.

– Ne ovat päätekijät yhdistettyinä kunnan loistaviin palveluihin.

Liisa Kallio