95-vuotiaan Helga Aaltosen isä varmistui DNA-tutkimuksen avulla

Helga Aaltosen isäksi varmistui Frans Ilmari Koskinen. Kuva: Helga Aaltosen kotialbumi.

Isänsä henkilöllisyyden lisäksi Aaltonen löysi sukulaisiaan Suomesta ja Yhdysvalloista.

TAIVASSALO.

Taivassalossa asuvan 95–vuotiaan Helga Aaltosen isä varmistui helmikuussa DNA-testitulosten ja suullisen perimätiedon avulla. Aaltosen isä oli Frans Ilmari Koskinen, joka oli syntynyt Aini Koskisen aviottomana lapsena New Yorkissa vuonna 1902. Hän oli jäänyt orvoksi 7–vuotiaana, jonka jälkeen hänet oli tuotu Kustaviin äitinsä vanhempien luokse – samaan kylään, jossa Helgan äiti Alina Luotonen asui.

Isän varmistumisen lisäksi Aaltonen sai kuulla, että hänellä on pikkuserkkuja Yhdysvalloissa. Helgan tytär Annemari Lassila on helpottunut tilanteen ratkettua.

– Perimätietoon ei aina voi luottaa, mutta tarkemman tutkimisen paikka siinä oli. Vuosia askarruttanut asia on selvinnyt, hän sanoo.

Aaltosen isän henkilöllisyyden selvitystyö alkoi viime vuoden loppupuolella. Lassila teetti äidilleen DNA-sukututkimustestin, jonka lähimmät osumat johdattivat Rymättylässä asuneiden Johan Stenholmin ja Josefa Sjöblomin jälkeläisten luo. Mediahuomion ansiosta löytyi pariskunnan pojan lapsenlapsi, Eila Mäkelä, joka osoittautui Helgan pikkuserkuksi.

Sukupuun jäsenet saatiin viimein yhdistettyä toisiinsa.

Seuraavaksi jäljet johdattivat takaisin Yhdysvaltoihin, jossa Ilmari oli syntynyt. DNA-sukututkija Jaana Hietala löysi muiden sukututkijoiden avustuksella Ilmarin äidin sisaren lapsenlapsia Yhdysvalloista, joista Anna Hoffman oli tehnyt DNA-sukututkimustestin AncestryDNA:ssa. Hän siirsi Hietalan pyynnöstä DNA-datansa MyHeritage-palveluun, jolloin hän osoittautui Helgan pikkuserkuksi. Samalla varmistui, että Helga Aaltosen isä oli Ilmari Koskinen.

Samalla kun Aaltosen isä varmistui, selvisi myös hänen isänisänsä. DNA-analyysin perusteella Ilmarin biologinen isä oli Johan Stenholmin ja Josefa Sjöblomin poika, Frans Oskar Larsson ent. Stenholm, joka asui New Yorkissa samaan aikaan kuin Ilmarin äiti Aini.

Aaltosen on vaikea käsittää, että Yhdysvalloista saakka on löytynyt sukulaisia. Annemari-tyttärelle uusien sukulaisten löytyminen on ollut mieluisaa.

– Eilan jo tapasin, ja Annan kanssa viestit lentää edestakaisin. Tykkäämme molemmat vanhoista valokuvista, jotka kertovat sukuhistoriaa, Lassila kertoo.

Aaltosella itsellään on selvät tulevaisuuden suunnitelmat: isän haudalla pitää käydä.

– Juu, kesäl sit, kyl mää sen paikanki muistan.

Turun Seutusanomat