Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko järjestetään uusitun ohjelmakattauksen voimin

Vuonna 2019 Kustaa Hiekka -kulttuuriviikolla saatiin nauttia valaistuksesta. Tänä vuonna eri valokohteita on yhteensä 14. Kuva: Laitilan kaupunki.

Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko käynnistyy sunnuntaina 23. tammikuuta. Koronaepidemia ei perunut koko tapahtumaa, mutta muutti sitä massiivisesti.

LAITILA.

Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko joutui perumaan tapahtuman yleisötilaisuudet vallitsevan koronaepidemian takia. Yleisötilaisuuksiin lukeutui muun muassa Rajaton-yhtyeen konsertti ja Show & Dinner Murhamysteeri, jotka olivat kulttuuripäällikkö Piia Allénin mukaan hyvin odotettuja tapahtumia.

– Kulttuuriviikko on kokenut todella valtavia muutoksia tänä vuonna peruuntuneiden tapahtumien takia. Esimerkiksi avajaisia ei voida järjestää. Muutokset ovat varmasti olleet monelle harmillisia, mutta tässä tilanteessa ei ole vaihtoehtoja ja monet ovat sen ymmärtäneet, hän kertoo.

Koronatilanne ei kuitenkaan perunut koko kulttuuriviikkoa, vaan järjestäjät ovat työskennelleet kovasti uuden ohjelmiston eteen. Isoin korvaava tapahtumanumero on Laitilan keskustaan tulevat 14 eri valokohdetta, joihin kulttuuriviikolla vierailevat voivat tutustua turvallisesti.

– Kohteet voi kiertää omaan tahtiin ulkona sähköisenä julkaistun kartan avulla. Ne sijaitsevat laajalla alueella ja uskon, ettei ryysistä tule.

Valaistusta on nähty myös aiempina vuosina kulttuuriviikolla, mutta tänä vuonna se toteutetaan isommin kuin ennen Ohjelmanurkan Matias Heikkilän johdolla. Mukaan on lähtenyt myös paikallisia yrittäjiä.

– 14 kohteesta 10 on eri yrittäjien hankkimaa valaisua. On todella hienoa, että he lähtivät tähän mukaan nopealla aikataululla, Allén kertoo.

Ihan kokonaan kulttuuriviikon ohjelmistoa ei jouduttu uusimaan: esimerkiksi Haiku workshop toteutetaan etäopetuksena ja kirjastossa voi edelleen käydä tutustumassa kuvataiteilija Taru Salosen Unhola-näyttelyyn.

– Meidän piti myös avajaisten yhteydessä julkistaa Eija Eskola-Burin kirjoittama, laitilalaisesta Atte Laineesta kertova kirja, mutta se toteutetaan lyhyen dokumenttivideon muodossa.

Monet tapahtumat ovat peruuntuneet kokonaan koronatilanteen vuoksi, joten Piia Allén on hyvin iloinen kulttuuriviikon toteutumisesta. Hänen mukaansa on todella tärkeää, että ihmiset pääsevät kokemaan kulttuuria tavalla tai toisella.

– Kulttuurin kuluttaminen lisää hyvinvointia tutkimusten mukaan, se vie ajatukset toisaalle ja samalla voi saada uusia elämyksiä ja kokemuksia. Tänä vuonna toteutettavat valokohteetkin ovat sellaisia, että ne saavuttavat arjessa keskustassa liikkuvat ihmiset. Toivon, että ne tuovat mahdollisimman monelle iloa pimeään vuodenaikaan.

Liisa Kallio