Maisemia ihastelemassa Vahdon uudella luontopolulla

Kivituhkainen polku on leveä kulkea eivätkä peltomaisemat petä.

Toimittaja Liisa Kallio kävi testaamassa Vahdolla sijaitsevan luontopolun, joka valmistui tänä syksynä.

RUSKO.

Ruskon hyvinvointipalvelut vastasi syksyn aikana kuntalaisten toiveeseen rakentamalla uuden luontopolun Vahdonjoen rantaan. Esteetön, noin kilometrin mittainen reitti on suunniteltu varsinkin ikäihmisten käyttöön. Luontopolku yhdistää samalla Jokikummun ja Tapaninpellon alueet. Ruskon hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen kertoo kunnan kotisivuilla, että polku on jokaisen saavutettavissa.

Ruskon kunnan alueella pääosa erilaisista luontoreiteistä on metsäpohjaisia reittejä ja näin ollen vaativat vähintään kohtalaista fyysistä kuntoa eivätkä ne sovellu liikuntarajoitteisille. Samoin niiden saavutettavuus kuntakeskuksista vaatii lähes poikkeuksetta ajoneuvoa. Rantaraitti tarjoaa esteettömämmän vaihtoehdon luonnossa liikkumiseen, hän sanoo.

Ahkerana luontopolkujen tallaajana totesin, että pitäähän uusi reitti käydä katsastamassa pikimmiten.

Täytyy myöntää, että luontopolun lähtöpiste oli näin ulkopaikkakuntalaisella hieman hukassa, mutta ajaessani kohti Vahtoa totesin, että eiköhän se sieltä löydy. Löytyihän se, kun kysyin neuvoa mukavalta päiväkodin työntekijältä, joka ohjeisti minut alkuun. Luontopolku lähtee Rantakujan päästä ja kulkee palvelutalon sekä päiväkodin takaa Vahdonjoen vartta pitkin. Kaunis, pirtsakka ja aurinkoinen pakkaspäivä oli lähes täydellinen luontopolulla kulkemiseen, sillä maisema oli äärettömän hieno talvisessa asussaan. Itse polku oli mukava kulkea ja sen varrelta löytyi muutama penkkikin taukoa varten.

Ainoa miinus luontopolulla oli sen nopea päättyminen! Tiesin kyllä, että polku on vain noin kilometrin pituinen, mutta harmitti silti, kun Mikonpolulle osuva päätöspiste tuli kohdalle. Tässä kohtaa olisi voinut kääntyä ympäri ja kävellä samaa reittiä takaisin, mutta päätin tehdä kierroksen Vahdon keskustan kautta takaisin lähtöpisteeseen Jokikummun päiväkodille.

Uusi luontopolku kannattaa kuitenkin ehdottomasti käydä kävelemässä, jos Vahdon suunnalla liikkuu. Vaikka reitti ei ole pitkä, ovat peltomaisemat hienot varmasti niin talvella kuin kesälläkin. Lämpimänä vuodenaikana itse jokea saa myös varmasti ihastella enemmän, sillä tällä kertaa kulkija voi nauttia vain sen jääpinnoitteesta.

Liisa Kallio