Turussa juhlistetaan kauppaneuvos Aline Grönbergin (1871–1950) synnyinkuukautta

Vanumammantorilla tavataan

Turun Vanun perustajan Aline Grönbergin muistoa kunnioitetaan monin tavoin marraskuussa, jolloin vietetään hänen syntymänsä 150-vuotisjuhlia. 

HISTORIA. Vanumammana Turussa hyvin tunnetun kauppaneuvos Aline Grönbergin syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta 3. marraskuuta. Aline Grönberg (1871–1950) oli merkittävä turkulainen liikkeenharjoittaja, joka toimi 67 vuotta yhtäjaksoisesti liike-elämässä.

”Tyhjästä olen aloittanut! Muuta ei ollut minulla alkaissani kuin kaksi tervettä kättä, yritteliäs mieli ja rohkea elämänusko. Ken itseänsä auttaa, sitä Jumalakin auttaa.” Lainaus on Olli Kauremaan kirjoittamasta Varttoke vehe! Vanuliikke tule! -teoksesta. Lokakuussa ilmestyneestä kirjasta on tehty myös ruotsinkielinen versio.

Kirja sisältää Vanumamma Aline Grönbergiin ja hänen yritysimperiumiinsa liittyviä lehtiartikkeleita, ilmoituksia ja valokuvia. Kauremaa luonnehtii teosta leikekirjaksi, joka toimii kunnianosoituksena työtä pelkäämättömälle, tulevaisuuteen katsovalle, lähimmäisiään auttavalle suurlahjoittajalle sekä turkulaiselle kosmopoliitille.

On erittäin merkityksellistä, että Aline Grönberg oli ensimmäinen nainen, jolle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan komentaja -merkki. Hän oli niin ikään ensimmäinen nainen, joka hyväksyttiin Turun liikemiesyhdistyksen jäseneksi ja Turun Säästöpankin isännistöön. Lisäksi hän oli ruotsinkielisten joukossa ensimmäinen kauppaneuvos-arvonimen saanut nainen.

Vanumamman juhlaviikkoa vietetään parhaillaan Turussa. Juhlaviikko käynnistyi maanantaina Vanumamman pojantyttärenpojan, taiteilija Stefan Lindforsin suunnitteleman Aline Grönberg -muistoreliefin julkistuksella.

Kiinteistö Oy Affärscentrum Ab:n julkisivusaneeraus käynnissä marraskuussa 2021. Affärscentrumin kiinteistö Kauppatorin kulmalla on monelle edelleen Vanun talo. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Muistoreliefi kiinnitettiin Aurakadun ja Eerikinkadun kulmassa sijaitsevaan Affärscentrumiin, jonka turkulaiset muistavat Turun Vanun talona. Reliefin sijainti on Eerikinkadun puolella. Samassa yhteydessä Forumin sisäpiha sai uuden nimen Vanumammantori – Vaddmammastorget sekä nimestä kertovan kyltin.
– Vanumammantorilla sijaitsee tänä päivänä yritys, jonka omistaja Antonia Backman on Aline Grönbergin jälkeläinen viidennessä polvessa. Alinen työ siis jatkuu edelleen Affärscentrumissa, Olli Kauremaa sanoo.

Varsinaista syntymäpäivää vietetään keskiviikkona 3.11. kello 12 muistokukkien laskulla arvostetun kauppaneuvoksen haudalle.

Kauremaa kertoo kirjoittamastaan teoksesta Varttoke vehe! Vanuliikke tule! Turun Kansallisen Kirjakaupan kirjailijavieraana 4. marraskuuta kello 15–16. Hybriditilaisuutta on mahdollisuus seurata myös etäyhteydellä, sillä se lähetetään suoratoistona kirjakaupan Facebook-sivuille.

Brinkkalan galleriassa avautuu Vanumamma – Aline Grönbergin ja Turun Vanun tarina -juhlanäyttely perjantaina 5. marraskuuta. Turun museokeskuksen tuottama näyttely on avoinna 30.1.2022 asti.

Katariina Mäkinen-Önsoy