Turun Norssissa toimii Varissuon Iloiset Puhaltajat -koululaisorkesteri

Maksuton harrastus musiikin parissa

Turun normaalikoulun musiikinopettajat Tomi Oravala ja Susanna Mäkinen sanovat koululaisorkesterin toiminnan olevan tavoitteellista, vaikka treenit sujuvatkin iloisella ja rennolla meiningillä. Varissuon Iloiset Puhaltajat -koululaisorkesterin yhteishenki välittyy osuvasti heidän V.I.P. -paidoistaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Turun normaalikoululla lukuvuoden alussa aloittanut koululaisorkesteri, Varissuon Iloiset Puhaltajat, tunnetaan jo oppilaitoksen käytävillä V.I.P. -paidoistaan.

HARRASTUKSET. Turun normaalikoulun oman koululaisorkesterin perustaminen herätti oppilaissa runsaasti kiinnostusta. Orkesteria johtavat Norssin musiikinopettajat Susanna Mäkinen ja Tomi Oravala kertovat, että koska ilmoittautuneita 9–12-vuotiaita oli kaiken kaikkiaan 98, heidän oli pakko arpoa mukaan pääsevät oppilaat soitinkohtaisesti.
– Innostuksen määrä sekä se, kuinka omistautuneesti lapset vanhempineen suhtautuvat orkesteriharrastukseen, yllätti myönteisesti, he jatkavat.

Koululaisorkesteriin osallistuminen, sisältäen opetuksen ja soittimen, on perheille maksutonta. Toiminnan käynnistämisen mahdollisti Taiteen edistämiskeskuksen ja Varsinais-Suomen Kulttuurirahaston viime keväänä Monikulttuurinen musiikkikasvatus ry:lle jakamat apurahat.
– Yhdistyksemme toimintaan kohdistuneilla apurahoilla saimme katettua opetuskuluja ja pystyimme hankkimaan jokaiselle orkesterin nuorelle soittajalle oman soittimen. Alussa kun järjestimme opastusta soittimien kokoamiseen, kokoontumisiin osallistuivat lasten lisäksi heidän vanhempansakin, sillä kotona harjoitellessa lapset tarvitsivat vanhemmiltaan kokoamisapua, Oravala sanoo.
– Nyt kun aloituksesta on kulunut reilu kaksi kuukautta, oppilaat jo ylpeinä kokoavat omia soittimiaan ja pitävät yhteistä harrastustaan tärkeänä. Se on ollut niin ihanaa nähdä, kuinka lapset viilettävät koulun käytävillä orkesterin nimeen viittaavat V.I.P. -paidat päällään, toteaa Mäkinen.

Orkesterinjohtajina toimivat Oravala ja Mäkinen ovat nähneet lapsissa alusta alkaen kipinän ja innostuksen harrastustaan kohtaan.

– Se oli ihmeellistä, että lapsille tuntui olevan alusta alkaen selvää, minkä soittimen he valitsevat. Kun valittavana oli joko trumpetti, pasuuna, saksofoni, klarinetti tai huilu, jokaisella oli heti selkeä ajatus siitä, mitä he ensisijaisesti haluaisivat oppia soittamaan, opettajat kertovat.
– On ollut upeaa nähdä lasten silmien tuike ja palo, kun he pääsevät harjoittelemaan soittamista ja kokevat onnistumisen tunteita harrastuksensa parissa. Tässä koulussa puhutaan muutoin 52:ttä eri kieltä, mutta musiikin kieli on yhteinen, he lisäävät.

Musiikinopettajat pitävät orkesteriharjoituksia koululla kerran viikossa. Sen lisäksi lapsille järjestetään instrumenttikohtaisia soittotunteja.
– Meillä on erikseen puu- ja vaskipuhaltimiin erikoistuneet opettajat, jotka vastaavat soitinkohtaisesta soittoteknisestä ja pedagogisesta opetuksesta, he sanovat.

Koululaisorkesteri pyritään juurruttamaan osaksi koulupäivän jälkeistä harrastustoimintaa Varissuolla.

– Tavoitteena on, että toiminta laajenee uuteen ikäluokkaan aina jokaisen lukuvuoden alussa. Se on apurahoista kiinni, miten se onnistuu, Mäkinen toteaa.
– Rahoitus sekä tilat ovat tällä hetkellä olemassa kevätlukukauden loppuun asti. Tarkoituksena on, että saisimme jatkaa toimintaa tulevinakin vuosina tutussa ja saavutettavassa ympäristössä, koulun tiloissa. Se on ollut merkittävä kädenojennus koulun puolelta antaa tilat yhdistyksen käyttöön ilta-aikoina, Oravala kiittelee.

Varissuon Iloisten Puhaltajien esiintymisiä saadaan vielä hetki odottaa, sillä julkisuuteen astuminen vaatii paljon harjoitusta. Orkesterin soittajien perheet sen sijaan saavat maistiaisia heidän harjoittelemistaan kappaleista jo joulun alla.

Katariina Mäkinen-Önsoy