Tuomiokirkon joulukuusella on pitkät perinteet

Kuusi saapui Tuomiokirkkotorille noin klo 13.50. Sen paikalleen nostaminen vei noin tunnin.

Kaksi edellistä joulukuusta saapuivat Maskusta, mutta tänä vuonna kuusi tuli Satakunnan puolelta Säkylästä.

JOULU.

Valtakunnan ykköskuusi saapui keskiviikkona 24. marraskuuta paikoilleen Tuomiokirkkotorille. Se on 55-vuotias, 23 metriä kokea ja painaa 3800 kiloa. Läpimittaa kuusen rungolla on 60 senttimetriä.

Ensimmäinen joulukuusi koristi Tuomiokirkon edustaa kuitenkin jo yli 100 vuotta sitten vuonna 1900. Säännöllinen perinne joulukuusen suhteen alkoi 1930-luvulla, ja vuodesta 1955 lähtien kuusista on pidetty tarkkaa kirjanpitoa. Ihan mikä tahansa kuusi ei Tuomiokirkkotorille kelpaa: sen täytyy olla 22–25 metriä korkea, tuuhea, tasamuotoinen ja kauniin vihreä.

Tämän vuoden joulukuusi matkasi 75 kilometrin matkan Säkylästä Turkuun. Kuusen lahjoittaneet Johanna ja Jarkko Karjalainen olivat ehdottaneet joulukuusta Tuomiokirkkotorille jo kolme vuotta sitten.

Kuusi olisi pitänyt kuitenkin kaataa jossain vaiheessa, ja mielellään lahjoittaisimme sen tänne. Meillä on aina ollut tapana käydä Turussa katsomassa joulukuusta, joten miksi emme tarjoaisi oman pihan puuta, jos se vain kelpaa, Jarkko Karjalainen kertoo.

Johanna ja Jarkko Karjalaisen pihalla kävi 24. marraskuuta aamusta lähtien kova kuhina, kun kuusi aloitti matkansa kohti Turkua.

Karjalaisten mukaan oma piha jäi hieman kolkoksi, kun kuusi lähti Turkuun, mutta heillä on jo ajatuksia tilan täyttämiseksi.

Aiomme rakentaa kuusen tilalle huvimajan, Johanna Karjalainen sanoo.

Karjalaiset odottavat innolla tämän vuoden reissuaan jouluiseen Turkuun ja he aikovatkin olla paikalla lauantaina 27. marraskuuta, kun kuusen valon syttyvät. Mukana ovat myös perheen kolme lasta, jotka olivat hyvin iloisia siitä, että oman pihan kuusi pääsi kaupunkiin paraatipaikalle. Ylipäätään Karjalaiset tunnustautuvat jouluihmisiksi.

Joulufiilistely alkaa syys-lokakuussa jo. Kuuntelemme joululauluja ja poltamme kynttilöitä. Se on sellaista joulun odotusta ja tunnelmointia. Onhan se uskomatonta, että tänä vuonna vielä oma kuusi pääsi Tuomiokirkkotorille, Johanna kertoo.

Hieman piti trimmata runkoa ennen kuin se istui kunnolla paikoilleen.

Tuomiokirkon joulukuusen valot syttyvät lauantaina 27. marraskuuta kello 15.45 alkavassa kuusijuhlassa, jota yleisö on tervetullut seuraamaan. Yhteensä valoja on 722 kappaletta. Valot loistavat Nuutinpäivään saakka, jonka jälkeen kuusen oksat lähtevät haketettavaksi ja runko Karjalaisille Säkylään.

Polttopuuksi varmasti päätyy suurin osa, Jarkko Karjalainen sanoo.

Liisa Kallio