Pian 50 vuoden ajan muovielementtejä valmistanut Palikka Oy on valittu kansainvälisen kierrätysmuovialan Plastics Recycling Awards Europe 2021 -kilpailun finaaliin.
LAITILA. Laitilassa yhtä kolmesta toimipaikastaan pitävä Palikka Oy on mukana kansainvälisessä Plastics Recycling Awards Europe 2021 -kierrätysmuovikilpailussa kahdella tuotteellaan. Alankomaiden Amsterdamissa 4.–5. marraskuuta järjestettävään finaaliin Palikka Oy:ltä valittiin kaksi kierrätysmuovituotetta, Ultra Ecostone® ja Maxxo®.
Palikka-tuotteiden kehittäjä, kemianalan diplomi-insinööri Birger Wasenius kuvailee ekologisuuden ja ympäristön aidon huomioimisen olleen alusta alkaen työn johtoajatuksena.
– Muovi on ominaisuuksiensa vuoksi oivallinen materiaali kierrätettäväksi: se on kestävä, helposti muotoutuva ja moniin tarkoituksiin sopiva, hän kertoo.
Ecostonea Wasenius lähti kehittämään yhdistämällä orgaanisia ja epäorgaanisia materiaaleja keveiksi, edullisiksi ja helposti työstettäviksi rakennustuotteiksi.
Epäpuhdastakin kierrätysmuovia valmistukseen kelpuuttavasta Maxxosta voidaan muotoilla esimerkiksi meluvalleja.
– Koostumuksensa ja struktuurinsa vuoksi meluvallissa voidaan kasvattaa kukkia, mehikasveja ja köynnöksiä. Se siis voidaan naamioida osaksi ympäristöä samalla kun se ratkaisee jätemuovi- ja ympäristömeluongelmia, Wasenius sanoo.
Pitkän historian omaavan perheyrityksen matka on kulkenut Sipoosta Laitilaan. Alun perin Birger Wasenius kehitti rakennuselementin omaa kotiaan varten.
– Palikka Original -muottielementti täyttää 50 vuotta 26.2.2023, sattumoisin syntymäpäivänäni. Palikka perustuu suomalaisiin palkittuihin innovaatioihin, joille on myönnetty patentit ja mallisuojat monessa maassa. Keksinnön lähtökohtana 1970-luvun alussa, ensimmäisen öljykriisin aikana, oli tarve rakentaa edullinen ja turvallinen talo perheelleni. Muovien erinomaiset ominaisuudet olivat silloin nuoren muovialan diplomi-insinöörin keksimisen ja suunnittelun hyvänä lähtökohtana, hän toteaa.
Wasenius kertoo, että ensimmäisen Palikka-seinät nousivat 1970-luvun alussa Sipoon peruskalliolle parissa viikossa.
– Sipoosta olikin lyhyt matka työpaikalle, Sköldvikin vasta perustetulle muovitehtaalle. Sieltähän talon raaka-ainekin löytyi! Alkuperäinen Palikka keksittiin omaan tarpeeseen, mutta kasvavan kiinnostuksen myötä muutkin edistykselliset rakentajat halusivat turvallisia ja kestäviä Palikka-taloja.
– Muutto Laitilaan tapahtui 1990-luvulla, jolloin ostimme – mielenkiintoista kyllä – myyntiin tulleen Palikka-talon sieltä, hän jatkaa.
Lähes 50 vuotta aikaansa edellä ollut muovitalo täyttää Birger Waseniuksen mukaan tänä päivänäkin tiukat viranomaisvaatimukset.
– Palikka on edelleen ainoa elementti, jossa on valmiiksi sisäänrakennettu tuuletusjärjestelmä, joka luonnollisella tavalla kuivattaa talon kellarin ja rungon, siksi Palikoilla on rakennettu puoli vuosisataa ainoastaan homeettomia energiansäästötaloja.
– Ensimmäisen talon jälkeen on rakennettu satoja terveitä ja turvallisia Palikka-passiivi-/ energiansäästötaloja monessa maassa. Palikat valmistetaan Suomessa ja Ruotsissa, lisää Wasenius.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Tiesitkö?
• Plastics Recycling Awards Europe 2021 -finaalissa mukana olevalla Palikka Oy perheyrityksellä on tällä hetkellä kolme toimipistettä; Laitilassa, Vantaalla ja Varkaudessa.
• Koko EU:n alueella suojatun tavaramerkin omaavan Palikan muovituotteiden päätuotanto on Suomessa ja Ruotsissa.
• Palikka on aina kehittänyt ympäristöystävällisiä ja eettisesti kestäviä rakennustuotteita. Se on ollut koko kehitystoiminnan johtoajatus jo 50 vuoden ajan. Esimerkiksi yhtiön päätuote on aina valmistettu puhtaasta, valkoisesta elintarvikelaatuisesta muovista.