Kolme taiteilijaa tuovat esiin naisen ääntä Lemun kirjaston taidenäyttelyssä

Tiltu Nurmisen Rakkauden pyörre -teos vuodelta 2021. Taiteilijan mukaan mandala-kuvio kuvaa hyvin kukkien herkkyyttä ja lempeyttä.

MASKU.

Lemun kirjastossa voi marraskuun aikana tutustua Naisen ääni muinaisuudesta tulevaisuuteen -taidenäyttelyyn, jossa on esillä kolmen eri taiteilijan teoksia. Esillä on muun muassa runoja, mandala-kuvioista tehtyjä akvarellikollaaseja ja värjättyjä luonnosta löydettyjä luita. Näyttelyn inspiraationa toimii Runoviikko-festivaalin teema Runo ja lava.

Näyttelyssä esillä olevat lemulaisen Satu Haapalan runot sisältävät yksityistä ja yhteiskunnallista näkökulmaa naisen ääneen.

– Keskiajalla, jolloin harva nainen sai ääntään kuuluviin, vaikutti saksalainen abbedissa, kirjailija, mystikko ja kirkkomusiikin säveltäjä Hildegard Bingeniläinen. Hänen musiikkinsa ja kirjallinen tuotantonsa elävät tänäkin päivänä, lähes tuhannen vuoden jälkeen. Yksi näyttelyn runoista sekä avajaistemme osuus liittyy hänen musiikkiinsa, Haapala kertoo.

Maskulainen sana- ja kuvataiteilija Veera Ruohomäki tuo näyttelyyn Näkijä-maalauksen ja värjättyjä luita, joista kolme on naarashirvien kalloja. Hän on käsitellyt luuta vuodesta 2016.

– Tähän näyttelyyn tuon kolme luonnonväreillä värjättyä naarashirven kalloa ja muita, luonnosta löydettyjä luita. Värjäysprosessissa on hyvin paljon samaa kuin maalaamisessa. Halusin tuoda esiin värin intensiteetin ja luonnonmateriaalin mystisen kauneuden. Kun hirven kohtaa, jää ihailemaan sen hienostunutta, majesteettista olemusta. Jotenkin ikiaikaista ja samalla kömpelöä, hän kertoo.

Haapalan ja Ruohomäen lisäksi mukana on nousiaislainen taiteilija Tiltu Nurminen, joka on valmistanut mandala-kuvioisia akvarellikollaaseja.

– Perinteisesti enemmän naisellisena ominaisuutena pidetään kykyä ilmaista tunteita vapaasti, mutta toivoisin, että se olisi mahdollista ja sallittua myös miehille. Mandaloissani näyttäytyvät tunteet ja chakrojen energiat rauhallisesti pyörivinä ja värikkäinä muotoina. Kun kaikki chakrat ovat avoinna ja toimivat hyvin, ovat mieli ja keho hyvässä tasapainossa, hän kertoo.

Nurminen on valmistanut mandalat aiemmin maalatuista akvarelleista.
– Nyt kenties jo kerran unohdetut akvarellit saavat uuden muodon ja elämän kerroksittaisissa kollaasitöissä – siis puhkeavat uuteen kukkaan! Nurminen sanoo.

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 11. marraskuuta klo 18, jolloin vierailijat kuulevat muun muassa teosten taustoja, Hildegard Bingeniläisen innoittamaa laulua ja loitsulaulua shamaanirummun säestämänä.

Turun Seutusanomat