Paimionjoessa, lähellä Paimion pohjoisrajaa sijaitsevan Juntolan kosken vesivoimaa on hyödynnetty jo 1700-luvun lopulta alkaen aluksi myllyn, sitten sahan ja lopulta voimalaitoksen tarpeisiin.
TAPAHTUMAT. Paimiossa sijaitsevan Juntolan voimalaitoksen täysipainoisesta käyttöönottamisesta tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta 8. marraskuuta. Paimionjoki-yhdistys ry, Paimion kaupunki ja Paimion Sähkömuseo järjestävät tämän kunniaksi tapahtumapäivän, jonka aikana on mahdollista tutustua voimalaitokseen ja osallistua paneelikeskusteluun.
Oppaana 8.11. kello 14 alkavilla tutustumiskäynneillä toimii Mikko Tegel, joka työskenteli Paimionjoen voimalaitoksilla käyttöpäällikkönä Lounais-Suomen Sähkön, Länsivoiman ja myöhemmin Fortumin omistaessa voimalaitokset. Voimalaitosesittelyyn tulee varata etukäteen paikka laittamalla viestiä osoitteeseen tapahtumat@paimio.fi.
Päivän toinen osuus vietetään illalla Paimiosalissa Paimion kaupungintalolla. Tilaisuudessa Tegel esittelee sanoin ja kuvin, miten voimalaitos aikoinaan perustettiin ja miten se jauhaa sähköä yhä edelleen. Sähköntuotannosta tänä päivänä vastaa voimalaitoksen vuonna 2012 ostanut Koskienergia Oy, joka omistaa yhteensä 29 vesivoimalaitosta eri puolella Suomea.
Ilta huipentuu paneelikeskusteluun, jossa Paimionjoen käyttöä pohditaan tämän päivän näkökulmasta. Mikä on sähköntuotannon merkitys nykyään? Miten joen säännöstely vaikuttaa joen ekologiaan, virkistyskäyttöön ja elinkeinotoimintaan? Päivänpolttavista kysymyksistä käsitellään Askalan ympäristövirtaamaa ja joen yläosan säännöstelyn purkamista Somerolla. Lisäksi pohditaan koko joen valuma-alueen haasteita ja veden laatua.
Panelisteina ovat Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Antti Iho, Varsinais-Suomen Ely-keskuksen kalastusbiologi Leena Rannikko ja johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen, Suomen luonnonsuojeluliiton kehityspäällikkö Virpi Sahi, Suomen Ympäristökeskuksen erikoistutkija Saija Koljonen ja Energiateollisuus ry:n asiantuntija Marja Rankila. Paneelin puheenjohtajana toimii Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marjukka Kulmala. Keskustelu aloitetaan noin kello 18.30 ja ilta päättyy viimeistään kello 20.30. Myös yleisökysymyksille on varattu aikaa.
Turun Seutusanomat