Turkulaiselta Artie Musicilta kunnianosoitus satavuotiaalle Suomi-Filmille

Musiikkikomedian Minä ja mieheni morsian (1955) ohjaaja Valentin Vaala, kansainvälinen tähti Leila Lampi ja tuottaja Risto Orko kuvaustauolla.

Turussa tuotetussa Suomalainen elokuvamusiikki – Suomi-Filmin elokuvamusiikkia -levysarjassa on mukana muun muassa turkulaisten ja lähikunnissa kuvattujen elokuvien musiikkia.

MUSIIKKI. Turkulainen levy-yhtiö Artie Music on julkaissut Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa satavuotiaan Suomi-Filmi-elokuvayhtiön kunniaksi sarjan kotimaista elokuvamusiikkia. Cd-sarja esittelee kronologisesti suomalaisen elokuvan laulu- ja instrumentaalimusiikin gramofonilevytyksiä aina 1930-luvulta äänielokuvan alusta 1960-luvulle asti.

Tupla-cd-kokoelma Suomalainen elokuvamusiikki – Suomi-Filmin elokuvamusiikkia vol. 9–10 kattaa vuodet 1933–1961, ja siinä on kappaleita 51. Kaiken kaikkiaan sarja sisältää 278 kappaletta, joista suurinta osaa ei ole julkaistu 1930–1960-lukujen jälkeen.

Levysarjassa kyse on suomalaisen äänilevy- ja elokuvahistorian harvinaisten taltiointien tarkasta restauroinnista ja tuomisesta yleisön saataville. Ainoastaan noin 40 prosenttia 1900–1950-lukujen äänilevytuotannosta on uudelleenjulkaistu, loput ovat vielä arkistojen kätköissä yleisön ulottumattomissa.

Levyjen 24-sivuinen esittelykirjanen on täynnä uutta tietoa aikakauden elokuvista, niiden musiikkikappaleista levytyksineen ja nuottijulkaisuineen.

Uuden kokoelman volume 9 keskittyy mestariohjaaja Valentin Vaalan tuotantoon 29:lla kappaleella, ja volume 10 muihin aikalaisohjaajiin (Erkki Karu, Risto Orko, Ilmari Unho, Hannu Leminen, Jack Witikka ym) 22:lla kappaleella. Säveltäjäniminä ovat muun muassa Harry Bergström, Yrjö Gunaropulos, Einar Englund, Jaakko Salo, Simon Parmet, Ahti Sonninen, Usko Kemppi. Laulajina ovat esimerkiksi Lasse Liemola, Vieno Kekkonen, Olavi Virta, Kalevi Korpi, Rita Elmgren, Birgit Kronström, Arvi Tikkala, Ami Lovén, Laila Kinnunen, Tauno Palo.

Turun Seutusanomat

Elokuvan Nuoruus vauhdissa (1961) nuorison suosikkitähti Lasse Liemola rokkaa.