Naantalin Kirjajuhlat edistää lukemisen kulttuuria

Paikallista väriä ja valtakunnallisesti tunnettuja nimiä kulttuurin kentältä

TAPAHTUMAT. Kirjallisuus, näyttämötaide, musiikki ja kuvataide ovat edustettuina Naantalin Kirjajuhlilla 12.–15. elokuuta. Kirjailijahaastattelut tehdään päiväaikaan ja iltaisin estradille astuvat musiikki- ja teatteripainotteiset ohjelmanumerot.

Poimintoina lauantain 14.8. Naantalin Kaivohuoneella järjestettävästä ohjelmasta kirjailijahaastatteluissa nähdään muun muassa Heli Laaksonen, Joonas Konstig ja Anja Erämaja. 

Rakastetun runoilijan Heli Laaksosen uusi teos Poimit sydämeni kirjahyllystä on runovuoropuhelu latvialaisen runoilija Aleksandrs Caksin (1901–1950) kanssa. Heli Laaksonen on suomentanut Caksin runot yleiskielelle ja vastaa niihin omalla murteellaan. Haastattelijana Antti Korhonen.

Kirjailija Joonas Konstig on löytänyt omimman äänensä historiallisten romaanien kirjoittajana. Kustantajan sanoin hän on uusi historiallisen trillerin mestari ja edellinen kirja Vaaran vuodet lunasti jo lupaukset. Uusi teos Viimeinen kaatunut käsittelee vuoden 1945 asekätkentäoperaatiota. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.

Naantalin saaristosta kotoisin oleva taiteilija Anja Erämaja kertoo uudesta runokokoelmastaan Olen nyt täällä metsässä. Eläytyvänä ja leikkisänä rytmin taitajana tunnetun kirjailijan kokoelmassa liikutaan lajien ja tunnelmien rajoilla, metsän peitossa, muistojen ja minuuksien koeteltavana. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.

Iltaohjelmassa ohjaaja, kirjailija ja näyttelijä Juha Hurme esittää Volter Kilven novelliin perustuvan, dramatisoimansa ja ohjaamansa monologin Kaaskerin Lundström. Se kertoo umpihumalassa aluksensa ja sitä myötä miehistönsä upottaneesta kapteeni Lundströmistä, joka potee yhä syyllisyyttä yli 30 vuoden takaisista tapahtumista ja saarnaa juovuspäissään pitäjän pojille sekavia luentoja aritmetiikasta, navigoinnista ja elämisen taidosta.

Kirjailija Roope Lipasti esittelee uuden teoksensa Mikaelin kirja, joka kertoo Mikael Agricolasta. Siinä Agricola käy Naantalissakin, lakkauttamassa luostarin toiminnan.

Laulaja ja lauluntekijä Joose Keskitalo esittää löytämiään englantilaisia ja skottilaisia perinnelauluja 1300–1700-luvulta albumiltaan New songs for old motifs.

Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama kantaesitys Canterburyn tarinoista: rooleissa näyttelijät Saara Kotkaniemi, Anna-Sofia Tuominen, Miro Lopperi ja Antti Laukkarinen. Canterburyn tarinat on kääntänyt naantalilainen runoilija ja suomentaja Toivo Lyy (1898–1976). Hänestä ja Canterburyn tarinoiden kirjoittajasta Geoffrey Chaucerista kuullaan lyhyt alustus. Canterburyn tarinoita on 1300-luvulla syntynyt runotarinoiden kokoelma, joka on vanhin englantilaisen nykykirjallisuuden kaanoniin kuuluva teos.

Naantalin Kirjajuhlat kehottaa kävijöitä kasvomaskien ja käsidesin käyttöön sekä pitämään turvavälejä.

Turun Seutusanomat