Vehmaalla talous haasteena tulevalla valtuustokaudella – kunnan maine ja kouluverkko kuitenkin kunnossa

Vehmaan kunnanjohtaja Ari Koskisen mukaan hirsikoulu on yksi kunnan vetonauloista.

Myös tuleva sote-uudistus on tulevan kunnanvaltuuston haasteena.

VEHMAA.

Vehmaan kunnanjohtaja Ari Koskinen nimeää Vehmaan uuden valtuuston ykköshaasteeksi kunnan talouden. Vuonna 2019 valtion kriisikuntamenettelyyn joutunut Vehmaa on kuitenkin parantanut asemiaan talouden suhteen: esimerkiksi viime vuoden tilinpäätös oli 1,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja 300.000 euroa jäi kunnan takataskuun Koskisen mukaan.

Kriisikuntamenettelyn suhteen edessä näkyy jo valoa.

– Elän toiveessa sen suhteen, että pääsisimme pois arviointimenettelystä ja voisimme hengittää vapaammin ja suunnitella kunnan toiminta paremmin. Tällä hetkellä ajamme Vehmaa-merkkistä autoa itse, mutta valtiovarainministeriön virkailijat arvioivat ajoa koko ajan, Koskinen sanoo.

Haasteita talouden suhteen on kuitenkin myös jatkossa arviointimenettelystä huolimatta.

– Kunnallistaloudessa on edelleen rakenteellisia haasteita. Kuntien velvoitteet ovat lisääntyneet jatkuvasti, mutta rahoitus ei ole riittänyt niihin. Tämä epäsuhdanne ja rakenteelliset ongelmat on keskeisimmät haasteet talouden suhteen, Koskinen sanoo.

Myös tuloaan tekevä sote-uudistus huolestuttaa hieman Koskista juuri pienten kuntien näkökulmasta.

– Sote-uudistuksen suhteen on puhuttu paljon siitä, miten pienet kunnat saavat edustuksen maakuntavaltuustoon. Pienillä kunnilla on nyt sairaanhoitopiireissä paikat, mutta ennakkotietojen perusteella paikkoja ei olisi ollenkaan maakuntavaltuustossa. Se on harmaa pilvi jokaisen pienen kunnan horisontissa.

Haasteiden ohella Vehmaalla on moni asia kunnossa: Koskisen nostaa esiin esimerkiksi remontoidun päiväkodin, vauvarahan ja toimivan kouluverkon.

– Ei ole tavanomainen tilanne, että tämänkokoisessa kunnassa on tällä hetkellä kaksi kakkosluokkaa. Vehmaalla on myös uusi hirsikoulu ja liikuntahalli. Uusia asukkaita houkutellaan tonttikampanjoilla ja kaavoitusta mietitään koko ajan. Kunta koetaan positiivisesti ja imago on hyvä.

Liisa Kallio