Avoimet Puutarhat -tapahtuma avaa ovet paikallisiin puutarhoihin

Avoimet Puutarhat -teemapäivään osallistuu mm. Paraisten Gunillan ja Svenin puutarha, Laitilan Tipula Mudainen, Mynämäen Aurinko-Apaja sekä Illoisten siirtolapuutarha. Kuvat: Avoimet Puutarhat.

Turun seudun kunnissa sekä Vakka-Suomessa osallistuvia puutarhoja ja pihoja on yhteensä 27 kappaletta. 

PUUTARHA. Avoimet Puutarhat -päivää vietetään sunnuntaina 20.6. kello 12–17. Osallistuvissa puutarhoissa on mukana niin yksityispihoja kuin puutarhamatkailukohteitakin. Lisäksi mukana on kuntansa kauneimmaksi kotipihaksi valittuja kohteita.

Kaarinassa teemapäivään osallistuvat Kuusiston Kartanopuutarha osoitteessa Linnanrauniontie 577 ja PihaPöhkön Projektipuutarha, Taljakatu 1.

Liedon puolella pihansa yleisölle avaa Agama osoitteessa Teijunmäki 3.

Maskun Lemun kunnanosassa pääsee tutustumaan osoitteessa Monnoistentie 17 a Arboretum Lönnebergaan.

Mynämäessä tapahtumaan osallistuu kaksi kohdetta: Aurinko-Apaja osoitteessa Vehmaantie 942, ja Mietoisten Tavastilan kotiseutumuseo, Tavastilantie 11.

Naantalissa teemapäivään osallistuvat Puutarha Luoma osoitteessa Loukkutie 16, ja Hilkan puutarha Merimaskun Haahdenniementie 18:ssa.

Paimiossa avautuu Cafe Atsalean puutarha osoitteessa Rukkijoentie 7 sekä Salmisten paratiisi Torpparintie 5:ssä.

Paraisilla pääsee tutustumaan Sysilahden Puutarhaan osoitteessa Sysilahdentie 131, Tallbackan puutarhaan (Tallbacka Trädgård) Sydmontie 54:ssä, sekä Gunillan ja Svenin puutarhaan (Gunillas och Svens Trädgård) osoitteessa Norrskensvägen 58.

Raisiossa porttinsa avaa Kajalan kotipuutarha osoitteessa Rinnetie 3.

Sauvossa teemapäivään osallistuu Kaninkoloon pudonneiden unenomainen kukkapuisto Korpelantie 177:ssä.

Turussa puutarhojaan esittelevät Casa Fragola Peltolan siirtolapuutarhassa osoitteessa Ilpoistentie 26 sekä Illoisten siirtolapuutarha, Illoistentie 1–3, jossa osallistuvat puutarhat tunnistaa avoimena olevasta portista.

Kupittaan siirtolapuutarhassa, osoitteessa Kunnallissairaalantie 4, odotetaan tapahtumaa jo innolla.
– Avoimet Puutarhat -tapahtumaan ilmoittautui viime kerralla yksittäisiä palstalaisia, ja vierailijoita kävi sopivasti. Yhdistyksellä ei koronaohjeistusten puitteissa ollut mahdollisuutta järjestää suurta tapahtumaa. Tänä vuonna tapahtuma toteutetaan niin ikään alueellisia koronaohjeistuksia noudattaen, Kupittaan Ryhmäpuutarhayhdistys ry:n puheenjohtaja Eija Meriluoto sanoo.

Mukana tempauksessa Turusta ovat myös Jardinea, Betleheminkatu 7, Ritvan tomaattitarha, Latukkakuja 5, Salainen puutarha -kesäkahvila, Pahaniemenkatu 53, sekä Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Ruissalon puistotie 215.

Vakka-Suomessa osallistuvia puutarhoja ja pihoja on yhteensä viisi kappaletta.

Mukana ovat Tipula Mudainen Laitilassa, Muurilan esittely- ja koepuutarhat Pyhärannassa, Tiinan ja Raunon kesäpaikka sekä Pionien Koti Taivassalossa ja Timolavin kasvikokoelma Uudessakaupungissa.

Laitilan Tipula Mudainen löytyy osoitteesta Vallijärventie 56. Paikalla toimii myös Tipulan kulttuuriyhdistys, joka järjestää tapahtumia, leirejä, konsertteja ja taiteilijaresidenssitoimintaa. Teemapäivänä on tarjolla elävää musiikkia tasatunnein 12, 13 ja 14.

Pyhärannassa tapahtumaa vietetään osoitteessa Polttilantie 102 Muurilan esittely- ja koepuutarhoilla yhteistyössä Vakka-Taimen kanssa. Esittelyssä ovat esimerkiksi pensaiden ja perennojen yhteispuutarhat, 400 ruusua käsittävä Muurisen Rosario, hapanta kasvualustaa vaativien kasvien alueet, kolme kivikkoa, useita hiekkapetialueita ja kaktuskivikko.

Taivassalossa porttinsa puutarhojen teemapäiväksi avaa Tiinan ja Raunon kesäpaikka osoitteessa Turuntie 190. Kohteen erikoisuutena on vieressä oleva vuonna 1850 rakennettu Muntin museosilta, jota pitkin posti kulki aikoinaan Suomen ja Ruotsin välillä.

Taivassalon toisena kohteena on pionipuutarha ja taimisto Pionien Koti,
Hussintie 15.
– Erilaisia parhaimpaan pionien kukintaan ajoittuvia tempauksia olemme järjestäneet koko toimintamme eli yli 20 vuoden ajan, Pionien Kodin Tuula Uusi-Honko kertoo.

Pionien Kodissa suunnitellaan myös jo perinteeksi muodostunutta Pioniviikonloppua kesä–heinäkuun vaihteeseen.
– Viimevuotiseen tapaan venytämme Pioniviikonloppua niin, että aloitamme jo keskiviikkona 30.6. Pionien näytemaat ja myyntialueet ovat ulkona, ja kasvihuoneissakin on reilusti tilaa ihmisten liikkua turvavälit huomioiden. Viikonlopun huippuna on lauantaina 3.7. pidettävä pionien leikkokukkanäyttely ja -kilpailu, jossa äänestetään Suomen vuoden 2021 kaunein pioni. Kannustamme ihmisiä tuomaan omasta pihasta pionin mukaan näyttelyyn, Uusi-Honko sanoo.

Uudessakaupungissa Kullervontie 10:ssä pääsee ihastelemaan Timolavin kasvikokoelmaa, joka sisältää kymmenen vuoden aikana istutettuja kasveja aroista puuvartisista kasvien erikoismuotoihin ja värimuunnoksiin sekä harvinaisiin perennoihin.

Osallistuvien puutarhojen omistajat ovat voineet ilmoittaa tapahtuman nettisivuilla lisätietoja kohteistaan.

Osassa puutarhoista on kahvitarjoilu, jotkut ovat ilmoittaneet puutarhansa olevan kokonaan tai osittain esteetön, ja joihinkin pihoihin ovat tervetulleita myös koiravierailijat.

Tapahtuman sivuilta www.avoimetpuutarhat.fi löytyvän karttasovelluksen avulla bongata kaikki mielenkiintoiset osallistuvat puutarhakohteet. Hyvällä reittisuunnittelulla päivän aikana ehtii vierailla useammassakin kohteessa.

– Moniin puutarhakohteisiin pääsee tutustumaan ainoastaan tuona tapahtumapäivänä, jolloin teemana on Opitaan yhdessä puutarhassa, kertoo tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf yhdessä Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöiden, Kotipuutarha-lehden, Kekkilän sekä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins -verkoston kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy